Przez ostatnie kilka tygodni każdego dnia zajadałam się pieczarkami marynowanymi w occie balsamicznym. Muszę przyznać, że je szczerze uwielbiam. Najchętniej wykorzystuję je jako dodatek do sałatek. Z racji, iż dziś kończy się Pieczarkowy Tydzień, chciałabym się z Wami podzielić przepisem na jedną z moich ulubionych sałatek z dodatkiem tych grzybów. Jeśli tylko jesteście wielbicielami kaszy kuskus i lubicie chrupiące dodatki w postaci prażonych nasion, ta sałatka na pewno przypadnie Wam do gustu.
SAŁATKA Z KASZY KUSKUS,MARYNOWANYCH PIECZAREK I CIECIERZYCY
Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
- 60 g kaszy kuskus
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 3 łyżki kukurydzy z puszki
- 4 łyżki ugotowanej ciecierzycy lub z puszki (odsączonej i opłukanej)
- 60 g marynowanego tofu *
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki pestek dyni, uprażonych na suchej patelni
- 8 małych pieczarek
- zalewa do pieczarek- 1/4 szklanka octu balsamicznego, 2 ząbki czosnku, pół łyżeczki suszonego oregano, 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu, 1/4 łyżeczki soli
- dodatkowo sól i pieprz do smaku
Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki. W pojemniku hermetycznym umieszczamy ocet, sól, pieprz, oregano, posiekany drobno czosnek. Do zalewy wrzucamy pieczarki, zamykamy pojemnik i odstawiamy na 12 godzin do lodówki. Pieczarki wyjmujemy z zalewy (nie wylewamy jej). Kaszę kuskus przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu. Dodajemy do niej szczypiorek, kukurydzę, pokrojone w kostkę tofu, ciecierzycę, pestki dyni i pieczarki. Czosnek drobno siekamy, dodajemy do sałatki. Sałatkę kropimy lekko oliwą, polewamy 1-2 łyżeczkami zalewy z pieczarek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Zalewę możemy wykorzystywać do dressingów lub raz kolejny umieścić w niej surowe pieczarki.
* w wersji dla mięsożerców możemy dodać ulubiony ser pokrojony w kostkę np. cheddar
Czas przygotowania: 10 minut.
17 komentarzy
Bardzo ciekawa, smakowita sałatka!
kolorowa , smakowita sałatka
Oryginalna sałatka! Najbardziej interesuje mnie smak tych marynowanych pieczarek, pomysł rewelacja! Dziękuję za udział w akcji pieczarkowej, jutro w samo południe podsumowanie u mnie na blogu 🙂
Aniu, mam nadzieję, że Pieczarkowy Tydzień będzie akcją cykliczną. Co do pieczarek w occie balsamicznym, koniecznie spróbuj. Są niesamowicie wyraziste w smaku. Czekam na garść inspiracji w Twoim jutrzejszym podsumowaniu;)
Jaka ona jest ladna – ta sałateczka! Pieknie przedstawiasz swoje jedzonko, tak apetycznie,że chce się jeść:)
takie połączenie bardzo mi się podoba 🙂
Pysznie skomponowana!
Kuskus i marynowane pieczarki – ciekawie i na pewno smacznie:)
pysznie i ślicznie!
mniam 🙂
kuskus za mna chodzi 😀
Hmmm ale to te pieczarki sama marynujesz w occie balsamicznym, czy może gotowe kupujesz?
Tak, marynuję je sama. Wszystko opisane jest w przepisie
Taka salatke zjadlabym z nieklamana przyjemnoscia – wyglada oblednie!
wspaniala propozycja tym bardziej ze mam słoik marynowanych kurek( bedzie ekskluzywnie) a kuskus kocham!!!! zrobie na pewno!!
Uwiebiam kuskus! U mnie również niedawno gościła pyszna sałatka z kuskusu 🙂
Looks good…
Przed chwilą zjadłam. Przepyszna!:-)