Masło orzechowe jest produktem, z którego możemy wyczarować wiele pysznych potraw, począwszy od śniadania, poprzez wytrawny obiad i słodki deser. Ja najczęściej wykorzystuję je jako dodatek do dań mięsnych, ewentualnie piekę ciastka bądź muffiny z jego dodatkiem. Ostatnio zauważyłam, że na blogu nie zamieściłam ciastek orzechowych, które często piekę w okresie jesienno-zimowym. Są to pyszne kruche ciastka, które w zaskakującym tempie potrafią znikać. Najlepiej smakują ze szklanką zimnego mleka.
Składniki (na 20 dużych ciastek):
[przepis własny]
- 110 g miękkiego masła
- 110 g masła orzechowego (gładkiego lub z kawałkami orzechów)
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 1 jajko
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
** Jeśli ciasto będzie mocno lepiące obsypcie dłonie cukrem pudrem przed formowaniem kulek, lub zwilżcie je wodą. To samo tyczy się widelca, którym będziecie spłaszczać ciastka.
Całkowity czas przygotowania: 45 minut.
36 komentarzy
zgadzam się masło orzechowe sprawdza się w kuchni przy wielu daniach! jest pycha
powiem tylko jedno: od lat uwielbiam cały czas tak samo 🙂
domowe ciasteczka są genialne!
Skoro znikają w zaskakującym tempie, chyba nie powinnam ich piec, bo pobiłabym rekord w ich zjadaniu 🙂 Wyglądają w zasadzie niepozornie, ale już wyobrażam sobie ich smak! 🙂
O tak tak tak! Ciasteczka muszą być przepyszne 🙂 Chcę bardzo!
narobiłaś mina nie ochoty muszę przyznac 😉
zobacz nasz pomysł na łososia: http://wildand3.blogspot.com/2012/07/z-serii-obiady-osos-na-zielonej-trawce.html
Zaraz po pracy lece do lidla kupić masło orzechowe:)
Oj, ja chyba też dziś wyląduje w Lidlu po masło orzechowe, bo chodzą za mną od jakiegoś czasu ciastka, ale jakoś do tej pory nie mogłem się zdecydować na żadne, a te zapowiadają się bardzo smakowicie 🙂
Genialne ciasteczka, nabrałam na nie ochoty:)
bardzo lubię takie ciasteczka. i dzięki za info o tygodniu amerykańskim – trzeba się przejść do Lidla 🙂
ciastka z masłem orzechowym , u mnie też są , hehe 😉
zapraszam http://www.prettystrawberries.blogspot.com
zachęciłaś mnie tymi słoiczkami z amerykańskiego tygodnia. uwielbiam orzechowe masło, ciasteczka na pewno są pyszne, ale ja i tak wolałabym wyjadać ze słoika:-))
Mogłabym się żywić wyłącznie masłem orzechowym, a takie ciasteczka uwielbiam z zimnym mlekiem 🙂 Też bardzo lubię tematyczne tygodnie w lidlu, najbardziej zawsze się obławiam jak jest włoski, ale chyba się skuszę na to masło.
Smakowite ciasteczka!
uwielbiam masło orzechowe 🙂 a już w połączeniu z ciasteczkami…Kusząca propozycja 😉
U mnie w domu takie ciastka zniknęłyby w mgnieniu oka:)
Serdecznie pozdrawiam
Słoneczne pozdrowienia na każdy dzień zostawiam
z dużą dawką uśmiechu i pięknych chwil
Smakowicie się prezentują, chętnie bym sprawdził ich smak. Pozdrawiam
Pysznie wyglądają, u mnie były podobne wczoraj, ale z dodatkiem czekolady jeszcze. Siedzę sobie właśnie i wcinam, potem pewnie będę płakać, wiadomo czemu heh.
Uwielbiam masło orzechowe z Lidla:) …. też zawsze kupuję 2-3 opakowania:) choc mi najbardzisje smakuje te z kawałkami orzechów:) a co do wykorzystywania masła to ja jestem po prostu jego zjadaczem:) Choc pomyśle nad tymi ciasteczkami, bo cudownie wyglądają:)
dzięki Malwinko za podrzucenie pomysłu na wykorzystanie masła orzechowego, z pewnością skorzystam wkrótce 🙂
Właśnie zakupiłam!
Zobaczymy co z tego wyjdzie:-)
Mam nadzieję, że przypadną Ci do gustu Marysiu!
też jestem fanką tygodni tematycznych w lidlu i na tym amerykańskim kupuję masła orzechowe :).Ciasteczka super sprawa 🙂
Rewelacyjne masło orzechowe kupiłam już w Lidl i koniecznie muszę wypróbować przepisu.
wyglądają pysznie!
mm tydzien ametykanski w Lidlu? znów wydam worek pieniędzy, podobnie jak w tygodniu chińskim ;p
A ja wlaśnie nie przedam za maslem orzechowym, a mam jego caly sloik! Uzywam tylko troszke do tajskiej salatki ogorkowej, wiec zuzycie calego sloika trwa wieczność 🙂 Ale tym razem coś czuje zuzyję go znacznie szybciej 😉 dam znac jak wyszly ciastka:)
Własnie je upiekłam i jedno zjadłam, boszzz jakie dobre. Tylko mam pytanie: moje wyszly duzo ciemniejsze, jaki kolor miał twoj cukier? Moj byl dość ciemny pewnie to od tego.
Pozdrawiam serdecznie
Cieszę się, że smakowały. U nas zniknęły tego samego dnia, kiedy je upiekłam. Użyłam demerary, ona jest raczej jasna.
pozdrawiam 😉
Ciasteczka muszą być pyszne, wyglądają apetycznie. 😉 Na pewno kiedyś wypróbuję przepis.
Super ciasteczka, wyglądają na bardzo chrupiące, do tego masło orzechowe, pycha, też lubię tygodnie tematyczne w lidlu, czekam już na tydzień meksykański:)
Właśnie dziś zakupiłam słoiczek masła orzechowego 😉
http://www.przysmakiewy.pl
własnie upiekłam, są przepyszne! i pomyślec, że po prostu szukałam sposobu na utylizacje masła orzechowego, które domownikom nie podeszło…
pycha, zwłaszcza z czekolada gorzką posiekaną. dziekuje za ten przepis. mimo ze masła orzechowego samego nie lubię to dla tych ciastek specjalnie robię go (z orzeszków prazonych z liedla wychodzi bardzo dobre) od kiedy upiekłam te ciastka po raz pierwszy zeby wykorzystac masło przysłane z usa.
Czy można użyć mąki pełnoziarnistej?
Oczywiście, że tak. Dobrze sprawdzi się pszenna pełnoziarnista lub orkiszowa.