Te placuszki smażyłam w niedzielę, w ramach leniwego popołudnia. Oryginalny przepis wzbogaciłam o kilka przypraw i ziół, otrzymując w ten sposób bardziej pikantną wersję. Mięsożernemu Połówkowi bardzo przypadły one do gustu. Świetnie sprawdzą się jako posiłek na następny dzień po zakrapianym spotkaniu ze znajomymi. Możemy je podać z lekką sałatką, salsą lub ulubionym sosem. Za przepis serdecznie dziękuję Irence i Andrzejowi, razem z którymi przygotowałam placuszki w wirtualnej kuchni.
Przepis dodaję do akcji- Z widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię
PLACUSZKI Z KUKURYDZĄ I BOCZKIEM (AUSTRALIA)
Składniki (na 6 placuszków):
- 100 g mąki pszennej
- 120 ml mleka
- 300 g odsączonej kukurydzy*
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- pół łyżeczki wędzonej papryki w proszku
- pół łyżeczki zielonej czubricy
- pół podłużnej czerwonej chili (bez pestek i drobno posiekanej)
- łyżeczka świeżego tymianku, drobno posiekanego
- 6 podłużnych plastrów boczku (użyłam gotowanego boczku)
- sól i świeżo zmielony pieprz
Mąkę mieszamy z mlekiem. Dodajemy drobno posiekany czosnek, wędzoną paprykę, czubricę, tymianek, chili, sól i pieprz. Wrzucamy odsączoną kukurydzę. Boczek kroimy w kosteczkę, smażymy na patelni, aż stanie się chrupiący. Odsączamy go z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i dodajemy do ciasta. Całość dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, za pomocą dużej łyżki wykładamy porcje ciasta. Smażymy z obu stron na rumiano. Przed przewróceniem placków na drugą stronę muszą być dobrze wysmażone (inaczej będą się rozpadać). Podajemy z gęstym jogurtem naturalnym lub kwaśną śmietaną. Placuszki możemy także podać z lekką sałatką lub salsą.
*do placuszków możecie dać od 150 do 300 g kukurydzy
Całkowity czas przygotowania: 15 minut.
33 komentarze
Z jajkiem w koszulce byłby tez smaczne, co nie?;-))Dzięki za wspólną zabawę;-)
Ech, te plany Andrzeju;-) Na nich się skończyło. Ale żeby nie było, pomysł z jajkiem był niezły;-)
kukurydza tak , boczek trochę mniej 😉
fajny pomysł na placuszki ;p
dajże takiego placuszka, daj! ;]
ooooo ale fajowe placuszki:) pięknie wyglądają, a smakują pewnie bosko! jeszcze takich nie jadłam:)
Ciekawy pomysł:) Ale ja wciąż mam ochotę na chłodnik, który ostatnio robiłaś 😉
naprawdę świetne placuszki 🙂 uwielbiam kukurydzę, więc kiedyś na pewno wypróbuje 🙂 Pozdrawiam!
wspaniałe placuszki!
Bardzo ciekawy przepis. Wyglądają apetycznie,letnio, kolorowo i bardzo przyjemnie:)
Udanego dnia,
Edith
Wyglądają wspaniale i na pewno tak też smakują:)
mojemu miśkowi też by posmakowały, nie dość z mięskiem to jeszcze jego ulubiona kukurydza!:)
Robię podobne placki, ale bez dodatku boczku. Następnym razem wypróbuję Twój pomysł 🙂
Bardzo smaczny i kolorowy pomysł 🙂
Takie pikantne i aromatyczne placuszki to coś idealnego dla mnie 🙂
Wyglądają smakowicie i są kolorowe 🙂
O rzeż Ty! Czegoś takiego w życiu nie jadłam, ani nie słyszałam! Wyglądaja cudownie i smakowicie:) Pozdrawiam 🙂
A ja mam pytanie jakiego aparatu i obiektywu używasz, jeśli można wiedzieć. Smacznie wyglądają te placuszki.
Stary dobry Nikoś d90 😉
jadłam kiedyś podobne 😉 ale bez kukurydy ;( Następnym razem napewno zostaną o nią wzbogacone 😉
Pozdrawiam i zapraszam do siebie:)
bede się powtarzac, ale są boskie 😀
Bardzo fajnie się prezentują:)
Robiłam kiedyś często placuszki z kukurydzy, z dodatkiem sera, ale muszę wypróbować Twoją wersję, bo wygląda genialnie.
Jestem już co prawda po śniadaniu, ale z chęcią takiego placuszka bym spróbowała
mmm z pewnością przyjemnie lekko chrupały… mniam 🙂
super!!!! kocham kukurydze i z puszki i swieza:) mniam
pozdrawiam
Ciekawe połączenie. Chętnie bym spróbowała kawałeczek 🙂
Wygladaja przepysznie 😀
Dla mnie to coś absolutnie perfekcyjnego 🙂
Placki wyglądają obłędnie. Mogę jednego? 😛
fajny przepis 🙂
Placuszki uwielbiam, więc muszę spróbować :)!
Bardzo fajne te placszki, smakowicie wygladają:) …a z sosem czosnkowym muszą smakować rewelacyjnie:) buziaki zasyłąm:)
Idealne zapewne w połączeniu z sosem czosnkowym;)
http://www.przysmakiewy.pl