Placuszki z kukurydzą i boczkiem

przez Malwina
Placuszki z kukurydzą i boczkiem

Te placuszki smażyłam w niedzielę, w ramach leniwego popołudnia. Oryginalny przepis wzbogaciłam o kilka przypraw i ziół, otrzymując w ten sposób bardziej pikantną wersję. Mięsożernemu Połówkowi bardzo przypadły one do gustu. Świetnie sprawdzą się jako posiłek na następny dzień po zakrapianym spotkaniu ze znajomymi. Możemy je podać z lekką sałatką, salsą lub ulubionym sosem. Za przepis serdecznie dziękuję Irence i Andrzejowi, razem z którymi przygotowałam placuszki w wirtualnej kuchni. 

Placuszki z kukurydzą i boczkiem

PLACUSZKI Z KUKURYDZĄ I BOCZKIEM (AUSTRALIA)

Składniki (na 6 placuszków):

  • 100 g mąki pszennej
  • 120 ml mleka
  • 300 g odsączonej kukurydzy*
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • pół łyżeczki wędzonej papryki w proszku
  • pół łyżeczki zielonej czubricy
  • pół podłużnej czerwonej chili (bez pestek i drobno posiekanej)
  • łyżeczka świeżego tymianku, drobno posiekanego
  • 6 podłużnych plastrów boczku (użyłam gotowanego boczku)
  • sól i świeżo zmielony pieprz
Mąkę mieszamy z mlekiem. Dodajemy drobno posiekany czosnek, wędzoną paprykę, czubricę, tymianek, chili, sól i pieprz. Wrzucamy odsączoną kukurydzę. Boczek kroimy w kosteczkę, smażymy na patelni, aż stanie się chrupiący. Odsączamy go z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i dodajemy do ciasta. Całość dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, za pomocą dużej łyżki wykładamy porcje ciasta. Smażymy z obu stron na rumiano. Przed przewróceniem placków na drugą stronę muszą być dobrze wysmażone (inaczej będą się rozpadać). Podajemy z gęstym jogurtem naturalnym lub kwaśną śmietaną. Placuszki możemy także podać z lekką sałatką lub salsą.

*do placuszków możecie dać od 150 do 300 g kukurydzy

Placuszki z kukurydzą i boczkiem

Całkowity czas przygotowania: 15 minut.

33 komentarze
0

Podobne posty:

33 komentarze

grumko 11/07/2012 - 2:37 am

Z jajkiem w koszulce byłby tez smaczne, co nie?;-))Dzięki za wspólną zabawę;-)

Odpowiedz
Malwina 11/07/2012 - 6:32 am

Ech, te plany Andrzeju;-) Na nich się skończyło. Ale żeby nie było, pomysł z jajkiem był niezły;-)

Odpowiedz
teenager ;) 11/07/2012 - 3:24 am

kukurydza tak , boczek trochę mniej 😉
fajny pomysł na placuszki ;p

Odpowiedz
Karmel-itka. 11/07/2012 - 5:25 am

dajże takiego placuszka, daj! ;]

Odpowiedz
Antenka 11/07/2012 - 6:36 am

ooooo ale fajowe placuszki:) pięknie wyglądają, a smakują pewnie bosko! jeszcze takich nie jadłam:)

Odpowiedz
Gula 11/07/2012 - 6:45 am

Ciekawy pomysł:) Ale ja wciąż mam ochotę na chłodnik, który ostatnio robiłaś 😉

Odpowiedz
Inka 11/07/2012 - 7:35 am

naprawdę świetne placuszki 🙂 uwielbiam kukurydzę, więc kiedyś na pewno wypróbuje 🙂 Pozdrawiam!

Odpowiedz
Kamila 11/07/2012 - 8:04 am

wspaniałe placuszki!

Odpowiedz
Madame Edith 11/07/2012 - 8:20 am

Bardzo ciekawy przepis. Wyglądają apetycznie,letnio, kolorowo i bardzo przyjemnie:)

Udanego dnia,
Edith

Odpowiedz
Elexis 11/07/2012 - 8:25 am

Wyglądają wspaniale i na pewno tak też smakują:)

Odpowiedz
goh. 11/07/2012 - 9:00 am

mojemu miśkowi też by posmakowały, nie dość z mięskiem to jeszcze jego ulubiona kukurydza!:)

Odpowiedz
Drui... 11/07/2012 - 9:11 am

Robię podobne placki, ale bez dodatku boczku. Następnym razem wypróbuję Twój pomysł 🙂

Odpowiedz
bartoldzik 11/07/2012 - 10:09 am

Bardzo smaczny i kolorowy pomysł 🙂

Odpowiedz
Lovelykate 11/07/2012 - 11:04 am

Takie pikantne i aromatyczne placuszki to coś idealnego dla mnie 🙂

Odpowiedz
Majana 11/07/2012 - 2:31 pm

Wyglądają smakowicie i są kolorowe 🙂

Odpowiedz
abcmojejkuchni 11/07/2012 - 2:44 pm

O rzeż Ty! Czegoś takiego w życiu nie jadłam, ani nie słyszałam! Wyglądaja cudownie i smakowicie:) Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Riko 11/07/2012 - 4:21 pm

A ja mam pytanie jakiego aparatu i obiektywu używasz, jeśli można wiedzieć. Smacznie wyglądają te placuszki.

Odpowiedz
Malwina 13/07/2012 - 8:58 am

Stary dobry Nikoś d90 😉

Odpowiedz
MartynCia ^^ 11/07/2012 - 4:29 pm

jadłam kiedyś podobne 😉 ale bez kukurydy ;( Następnym razem napewno zostaną o nią wzbogacone 😉

Pozdrawiam i zapraszam do siebie:)

Odpowiedz
pasjonatka 11/07/2012 - 7:57 pm

bede się powtarzac, ale są boskie 😀

Odpowiedz
atina 12/07/2012 - 3:32 am

Bardzo fajnie się prezentują:)

Odpowiedz
Patyska 12/07/2012 - 6:17 am

Robiłam kiedyś często placuszki z kukurydzy, z dodatkiem sera, ale muszę wypróbować Twoją wersję, bo wygląda genialnie.

Odpowiedz
Pani Fotograf Gotuje 12/07/2012 - 6:56 am

Jestem już co prawda po śniadaniu, ale z chęcią takiego placuszka bym spróbowała

Odpowiedz
Emcia Pichci! 12/07/2012 - 6:58 am

mmm z pewnością przyjemnie lekko chrupały… mniam 🙂

Odpowiedz
na gazie 12/07/2012 - 7:05 am

super!!!! kocham kukurydze i z puszki i swieza:) mniam
pozdrawiam

Odpowiedz
Grażyna 12/07/2012 - 8:18 am

Ciekawe połączenie. Chętnie bym spróbowała kawałeczek 🙂

Odpowiedz
Nindë 12/07/2012 - 9:17 am

Wygladaja przepysznie 😀

Odpowiedz
marinia 12/07/2012 - 9:20 am

Dla mnie to coś absolutnie perfekcyjnego 🙂

Odpowiedz
k_ruk 12/07/2012 - 10:17 am

Placki wyglądają obłędnie. Mogę jednego? 😛

Odpowiedz
CornerWithRecipes 12/07/2012 - 3:56 pm

fajny przepis 🙂

Odpowiedz
głodomorek 12/07/2012 - 7:18 pm

Placuszki uwielbiam, więc muszę spróbować :)!

Odpowiedz
Jolanta szyndlarewicz 13/07/2012 - 9:25 am

Bardzo fajne te placszki, smakowicie wygladają:) …a z sosem czosnkowym muszą smakować rewelacyjnie:) buziaki zasyłąm:)

Odpowiedz
Biedr_ona 16/07/2012 - 9:34 pm

Idealne zapewne w połączeniu z sosem czosnkowym;)

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies