Na hiszpańskiej kolacji, jako danie główne zaserwowałam kurczaka po katalońsku. Danie to robiłam już kilka razy i muszę przyznać, że jest znakomite. Kurczak zanurzony jest w sosie zagęszczonym grzankami z chleba, natką pietruszki i prażonymi migdałami. Do tego cudowny aromat pomarańczy, cynamonu i czekolady. Koniecznie musicie wypróbować to danie.
KURCZAK PO KATALOŃSKU (HISZPANIA)
Składniki (na 4 porcje):
[inspiracja]
- 8 pałeczek z kurczaka
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 2 łyżki oliwy
- 1 średniej wielkości cebula, obrana i posiekana w kostkę
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 400 g pomidorów z puszki
- 1 i 1/2 szklanki wywaru z kurczaka
- 1/4 szklanki oloroso cherry
- 1 listek laurowy
- 1 łyżka świeżego tymianku, drobno posiekanego
- 8-cm kawałek skórki z pomarańczy
- 1/4 szklanki chleba bez skórki pokrojonego w grubszą kostkę
- 1/4 szklanki migdałów, obranych ze skórki
- 30 g gorzkiej czekolady
- 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
- 1/8 mielonego cynamonu
- szczypta mielonych goździków i anyżu (opcjonalnie)
Mięso dokładnie myjemy, osuszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, smażymy mięso 4 minuty z każdej strony. Zdejmujemy z patelni. Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy przez 3-4 minuty. Dokładamy pomidory, sherry, bulion, liść laurowy, tymianek, skórkę pomarańczy. Doprowadzamy do wrzenia, do sosu wkładamy kurczaka, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez 30 minut. Chleb i migdały rumienimy na patelni (najlepiej użyć czerstwego chleba). W malakserze miksujemy migdały, chlebowe grzanki i natkę pietruszki. Zdejmujemy pokrywkę z patelni, dokładamy mieszankę chlebową, cynamon, goździki, anyż i czekoladę. Całość mieszamy i podgrzewamy 5- 10 minut, aż czekolada się rozpuści. Wyjmujemy skórkę z pomarańczy i listek laurowy. Podajemy razem z ryżem.
* do danie możemy dodać także 1 czerwone chili pozbawione pestek, aby nadać mu charakteru. W tej wersji o wiele bardziej to danie przypadło do gustu moim gościom. Posiekane chili dodajemy razem z cebulą i czosnkiem.
** jeśli nie lubicie dodatku anyżu i goździków, pomińcie je. Nie pomijajcie jednak w przepisie cynamonu.
Całkowity czas przygotowania: 45 minut.
7 komentarzy
Ciekawie się zapowiada, pysznie wygląda!
Bardzo ciekawa propozycja 🙂
No proszę, dzis Katalonia! Lubię Twoje przepisy właśnie za różnorodność kulturową i międzynarodowość:-).
brzmi zachecajaco 😉
I cynamon i goździki uwielbiam, więc to jest kurczak dla mnie:-)
Na pewno przetestuje, bo wytrawne dania z dodatkiem orzechow to moja mala obsesja. No i ta czekolada, prawie jak w mole poblano…
Oj robi wrażenie…Zwłaszcza te orzechy!!