Kurczak z czosnkiem i cytryną

przez Malwina
Kurczak z cytryną i czosnkiem po hiszpańsku
Kurczak z czosnkiem i cytryną
Kilka dni temu wspominałam Wam o książce „Spanish & Tapas”, którą zakupiłam jakiś czas temu. Przyznam, że początkowo nie obiecywałam sobie zbyt wiele po tej pozycji. Najczęściej zakupione przeze mnie książki po szybkim przejrzeniu lądują w mojej biblioteczce i tam zbierają kurz przez kilka dobrych miesięcy, dopóki sobie o nich nie przypomnę. Z tą książką jest zupełnie inaczej. Przepisy są bardzo dobrze skomponowane i co rzadko się zdarza – niezwykle bliskie tym oryginalnym. 
Po hiszpańskiej sałatce z pomarańczy chciałabym się z Wami podzielić kolejnym przepisem znalezionym we wspomnianej książce. Jeśli lubicie cytrusowe aromaty w kuchni, to ten przepis jest właśnie dla Was. Kurczak przygotowany w ten sposób wychodzi niezwykle aromatyczny i soczysty. Cytrynową nutę uzupełnia pikantny czosnek, który nadaje potrawie „charakteru”. Tak przygotowany drób możecie podać z dodatkiem lekkiej sałatki i pieczonych lub smażonych talarków ziemniaczanych. 
Kurczak z czosnkiem i cytryną przepis
KURCZAK Z CZOSNKIEM I CYTRYNĄ
(HISZPANIA)


Składniki (na 2 porcje):

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 mała szalotka
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 4 ząbki czosnku
  • sok z 1 cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Mięso kroimy w plastry. Szalotkę obieramy, drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, krótko przesmażamy, wrzucamy mięso, oprószamy słodką papryką, smażymy przez kilka minut, aż mięso przestanie być różowe w środku. Na patelnię wrzucamy czosnek, krótko przesmażamy, mieszając zawartością patelni. Wlewamy sok z cytryny, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy natkę pietruszki, mieszamy. Mięso podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja kurczaka z czosnkiem i cytryną podałam ze smażonymi talarkami ziemniaków (ugotowanymi wcześniej al dente na parze) i sałatką z pomarańczy i awokado.

Kurczak smażony po hiszpańsku
Kurczak z cytryną i czosnkiem

Czas przygotowania: 15 minut.

12 komentarzy
0

Podobne posty:

12 komentarzy

Anonimowy 19/01/2015 - 6:39 pm

Czy ten kurczak dobrze sprawdzi się jako posiłek odgrzewany?
Pozdrawiam, super przepis!

Odpowiedz
Malwina 19/01/2015 - 7:23 pm

Oczywiście, że się się sprawdzi odgrzewany. Byle nie długo, by nie był suchy i najlepiej pod przykryciem (w mikrofalówce talerzyk, w piekarniku folia aluminiowa).

Odpowiedz
Anonimowy 19/01/2015 - 7:43 pm

To świetnie!
Przepis w takim razie wypróbuję.
A myślisz,że nada się do domowych kurczak burgerów? Jeśli nie, to czy podałabyś mi jakiś dobry przepis na kurczak burgery i zwykłe burgery? Dziękuję

Odpowiedz
Malwina 20/01/2015 - 8:14 am

Burger z takim kurczakiem może być ciekawy w smaku. Zerknij sobie do działu "Domowy fast food", znajdziesz tam kilka pomysłów na domowe burgery.

Odpowiedz
Emilia 19/01/2015 - 6:40 pm

Prezentuje się apetycznie 🙂

Odpowiedz
Magda C. 19/01/2015 - 8:01 pm

Smakowicie wygląda 🙂

Odpowiedz
bridget 20/01/2015 - 12:13 pm

Wspaniały przepis, na pewno kiedyś wypróbuję, bo prezentuje się wyśmienicie 🙂

Odpowiedz
Pani M 20/01/2015 - 3:39 pm

Niesamowicie wygląda! Na pewno skopiuje u siebie w domu.

Odpowiedz
JustInka 21/01/2015 - 8:53 am

Wygląda pięknie. Ciekawe, czy w takiej postaci Młody zjadłby kuraka. W sumie to kurczak jest jego ulubionym mięsem.

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 21/01/2015 - 11:51 am

Lubię to! 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 22/01/2015 - 10:44 am

Jak dla mnie idealne danie, muszę je zrobić w najbliższych dniach:).

Odpowiedz
Anonimowy 23/03/2016 - 6:43 am

Polecam! Pychota! Pozdrawiam.
Paulina

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies