Z okazji GP Hiszpanii przygotowałam także bardzo smaczną i ciekawą sałatkę. Pełna aromatu pieczona papryka, biała drobna fasolka i do tego chrupiące czosnkowe grzanki. Idealna na kolację, czy też jako dodatek do mięska z grilla. Robiłam ją z połowy porcji i okazało się być jej stanowczo za mało. Następnym razem tego błędu nie popełnię. Miałam problem z fasolą limeńską, a mianowicie z jej dostaniem. Zastąpiłam ją więc zwykłą drobną białą fasolką z puszki.
Przepis dodaję do akcji Adrijah- F1 od kuchni, Usagi- Czas na piknik 2, Pluskotki- Zielnik kuchenny, Karto_klanej- Ekspresowo w kuchni .
SAŁATKA Z FASOLI LIMEŃSKIEJ I PIECZONEJ PAPRYKI
Składniki (na 4 porcje):
[przepis pochodzi z książki Podróże kulinarne. Kuchnia hiszpańska- podaję go z moimi zmianami]
- puszka białej drobnej fasolki (odsączonej z zalewy i opłukanej)
- 2 średniej wielkości czerwone papryki (400 g)
- 1 duży ogórek pokrojony w kostkę
- 2 pomidory (200 g) pokrojone w kostkę (moje były bardzo wodniste, usunęłam więc z nich miąższ)
- 1/3 szklanki czarnych oliwek pokrojonych na pół
- 1 łyżeczka świeżego oregano posiekanego*
- 1/3 małego bochenka białego chleba
- 60 ml oliwy
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- sos paprykowy: 6 łyżek oliwy, 2 łyżki octu z białego wina, łyżka wytrawnego białego wina (pominęłam), łyżeczka słodkiej mielonej papryki, pół łyżeczki mielonej kolendry, 2 ząbki czosnku drobno posiekane, sól, pieprz do smaku
Paprykę kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Kładziemy na blasze w piekarniku skórką do góry i pieczemy w temp. 200 stopni około 20-25 minut lub do momentu aż skórka zacznie się łuszczyć. Przykrywamy ją papierem lub folią plastikową na 5 minut, po czym zdejmujemy skórkę i kroimy w grubszą kostkę.
Od chleba odkrawamy skórkę, kroimy go w kostkę, mieszamy z oliwą i czosnkiem. Układamy na blasze, pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.
Przygotowujemy sos łącząc dokładnie wszystkie składniki.
W misce umieszczamy fasolę, pomidory, paprykę, ogórka, świeże oregano, grzanki, dolewamy sos i delikatnie mieszamy.
*Jeśli nie mamy świeżego oregano, możemy do sosu dodać pół łyżeczki suszonego.
19 komentarzy
Coś nowego dla mnie, fajne połączenie smaków.
Mam ochotę teraz przeprowadzić jakieś poszukiwania fasoli limeńskiej 😀
Pysznie wygląda!Ślicznie sfotografowana i bardzo apetyczna sałatka!:)
Pozdrowienia.
cudownie kolorowa sałatka! takie to mogłabym jeść i jeść 😀
Wygląda tak kolorowo i tak apetycznie że aż miło patrzeć 🙂
super kolorowa i na pewno smaczna:)
fantastyczna
taka sałatka… warta grzechu!
chrupko – miękka, delikatna.
kolorowa, słodko-kwaśna.
Świetnie połączone smaki i jak kolorowo, od razu chce się zjeść…pozdrawiam Malwinko…
Smakuśnie wygląda!!! Te twoje zdjęcia- ech. . . .
Spróbuję zrobić, ale też pewnie z drobną fasolką z puszki, bo tej limeńskiej pewnie nie doświadczę:)
świeża i kolorowa, to cu lubię najbardziej w sałatkach:) ciekawe czym ta limeńska fasolka się różni od naszej białej:)
Wygląda nieziemsko i pewnie obłędnie smakuje:) Też jestem ciekawa, co to za fasolka limeńska i jak smakuje…
Oj za fasolką nie przepadam, ale dla rodziców to byłoby coś pysznego:)
Nie wydaje mi się żebym gdzieś widział fasolę limeńską. Z białą na pewno bardzo dobre 🙂
Jak zwykle proponujesz coś pysznego!
http://www.przysmakiewy.pl
Super, zjadlabym taka 🙂
lubię Twoje przepisy :))) i zdjęcia…. dobre światełko!!
Ta sałatka to stanowczo coś dla mnie, uwielbiam wszystkie składniki.
uwielbiam sałatki z dodatkiem grzanek – Twoja jest boska 😉
idealna do podjadania przed tv 🙂