Sałatka z fasoli limeńskiej i pieczonej papryki (GP Hiszpanii)

przez Malwina
Z okazji GP Hiszpanii przygotowałam także bardzo smaczną i ciekawą sałatkę. Pełna aromatu pieczona papryka, biała drobna fasolka i do tego chrupiące czosnkowe grzanki. Idealna na kolację, czy też jako dodatek do mięska z grilla. Robiłam ją z połowy porcji i okazało się być jej stanowczo za mało. Następnym razem tego błędu nie popełnię. Miałam problem z fasolą limeńską, a mianowicie z jej dostaniem. Zastąpiłam ją więc zwykłą drobną białą fasolką z puszki. 

Przepis dodaję do akcji Adrijah- F1 od kuchni, Usagi- Czas na piknik 2, Pluskotki- Zielnik kuchenny, Karto_klanej- Ekspresowo w kuchni .

SAŁATKA Z FASOLI LIMEŃSKIEJ I PIECZONEJ PAPRYKI 

Składniki (na 4 porcje):

[przepis pochodzi z książki Podróże kulinarne. Kuchnia hiszpańska- podaję go z moimi zmianami]

  • puszka białej drobnej fasolki (odsączonej z zalewy i opłukanej)
  • 2 średniej wielkości czerwone papryki (400 g)
  • 1 duży ogórek pokrojony w kostkę
  • 2 pomidory (200 g) pokrojone w kostkę (moje były bardzo wodniste, usunęłam więc z nich miąższ)
  • 1/3 szklanki czarnych oliwek pokrojonych na pół
  • 1 łyżeczka świeżego oregano posiekanego*
  • 1/3 małego bochenka białego chleba
  • 60 ml oliwy
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • sos paprykowy: 6 łyżek oliwy, 2 łyżki octu z białego wina, łyżka wytrawnego białego wina (pominęłam), łyżeczka słodkiej mielonej papryki, pół łyżeczki mielonej kolendry, 2 ząbki czosnku drobno posiekane, sól, pieprz do smaku

Paprykę kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Kładziemy na blasze w piekarniku skórką do góry i pieczemy w temp. 200 stopni około 20-25 minut lub do momentu aż skórka zacznie się łuszczyć. Przykrywamy ją papierem lub folią plastikową na 5 minut, po czym zdejmujemy skórkę i kroimy w grubszą kostkę. 
Od chleba odkrawamy skórkę, kroimy go w kostkę, mieszamy z oliwą i czosnkiem. Układamy na blasze, pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. 
Przygotowujemy sos łącząc dokładnie wszystkie składniki. 
W misce umieszczamy fasolę, pomidory, paprykę, ogórka, świeże oregano, grzanki, dolewamy sos i delikatnie mieszamy. 
*Jeśli nie mamy świeżego oregano, możemy do sosu dodać pół łyżeczki suszonego. 

19 komentarzy
0

Podobne posty:

19 komentarzy

Arvén 23/05/2011 - 5:37 pm

Coś nowego dla mnie, fajne połączenie smaków.
Mam ochotę teraz przeprowadzić jakieś poszukiwania fasoli limeńskiej 😀

Odpowiedz
Majana 23/05/2011 - 6:49 pm

Pysznie wygląda!Ślicznie sfotografowana i bardzo apetyczna sałatka!:)
Pozdrowienia.

Odpowiedz
EVE 23/05/2011 - 7:21 pm

cudownie kolorowa sałatka! takie to mogłabym jeść i jeść 😀

Odpowiedz
Doctor 23/05/2011 - 7:37 pm

Wygląda tak kolorowo i tak apetycznie że aż miło patrzeć 🙂

Odpowiedz
aga 23/05/2011 - 8:03 pm

super kolorowa i na pewno smaczna:)

Odpowiedz
kulinarne-smaki 23/05/2011 - 8:08 pm

fantastyczna

Odpowiedz
Karmel-itka. 23/05/2011 - 9:24 pm

taka sałatka… warta grzechu!
chrupko – miękka, delikatna.
kolorowa, słodko-kwaśna.

Odpowiedz
bastamb 24/05/2011 - 3:59 am

Świetnie połączone smaki i jak kolorowo, od razu chce się zjeść…pozdrawiam Malwinko…

Odpowiedz
Obsesja Kasiulka 24/05/2011 - 5:56 am

Smakuśnie wygląda!!! Te twoje zdjęcia- ech. . . .
Spróbuję zrobić, ale też pewnie z drobną fasolką z puszki, bo tej limeńskiej pewnie nie doświadczę:)

Odpowiedz
goh. 24/05/2011 - 7:36 am

świeża i kolorowa, to cu lubię najbardziej w sałatkach:) ciekawe czym ta limeńska fasolka się różni od naszej białej:)

Odpowiedz
Agna 24/05/2011 - 8:43 am

Wygląda nieziemsko i pewnie obłędnie smakuje:) Też jestem ciekawa, co to za fasolka limeńska i jak smakuje…

Odpowiedz
Duś 24/05/2011 - 12:36 pm

Oj za fasolką nie przepadam, ale dla rodziców to byłoby coś pysznego:)

Odpowiedz
jadalnepijalne 24/05/2011 - 7:05 pm

Nie wydaje mi się żebym gdzieś widział fasolę limeńską. Z białą na pewno bardzo dobre 🙂

Odpowiedz
Ewa Biedr_ona 24/05/2011 - 7:21 pm

Jak zwykle proponujesz coś pysznego!

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
berrypunch 24/05/2011 - 7:50 pm

Super, zjadlabym taka 🙂

Odpowiedz
Bazylia 24/05/2011 - 8:07 pm

lubię Twoje przepisy :))) i zdjęcia…. dobre światełko!!

Odpowiedz
ana 25/05/2011 - 6:37 am

Ta sałatka to stanowczo coś dla mnie, uwielbiam wszystkie składniki.

Odpowiedz
shy 25/05/2011 - 7:24 am

uwielbiam sałatki z dodatkiem grzanek – Twoja jest boska 😉

Odpowiedz
Paula 25/05/2011 - 8:34 am

idealna do podjadania przed tv 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies