Pikantna laksa z kurczakiem i papryką

przez Malwina

Dziś po raz kolejny spotkałam się w wirtualnej kuchni z kilkoma blogerami. Przygotowaliśmy laksę, popularną w Malezji pikantną zupę na bazie mleczka kokosowego. Ja biorąc pod uwagę, że mam w domu chorowitka, postawiłam na pikantną wersję tej potrawy. Razem ze mną laksę przygotowali: Shinju, Dobromiła, Maggie oraz Michał

Przepis dodaję do akcji Paprykujemy 3. 

PIKANTNA LAKSA Z KURCZAKIEM I PAPRYKĄ (MALEZJA)

Składniki (na 4 porcje):

  • 3-cm kawałek imbiru, obrany i posiekany
  • 2 ząbki czosnku, obrane i posiekane
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • 450 g piersi z kurczaka
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 400 ml mleka kokosowego
  • pół czerwonej papryki, pokrojonej w paski
  • pół żółtej papryki, pokrojonej w paski
  • 1-2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżka soku z limonki
  • mały pęczek dymki, grubo posiekany
  • kilka kropel oleju chili
  • 120 g azjatyckiego makaronu
Makaron przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w podłużne paski. W głębokim rondlu rozgrzewamy łyżkę oleju ryżowego, wrzucamy imbir, czosnek i pastę curry, smażymy przez około 1-2 minuty. Całość zalewamy bulionem, dodajemy kurczaka, mleko kokosowe. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 8-10 minut. Dodajemy paprykę, sok z limonki, cukier, doprawiamy sosem rybnym. Gotujemy dalej 2-3 minuty. Makaron rozkładamy pomiędzy 4 miseczki, całość zalewamy zupą, posypujemy dymką i kropimy olejem chili. 

Całkowity czas przygotowania: 15 minut.

21 komentarzy
0

Podobne posty:

21 komentarzy

Hania-Kasia 28/09/2012 - 5:33 pm

Mniam, pyszności! Piękny kolor Ci wyszedł. Fajne to Wasze wspólne gotowanie.

Odpowiedz
brzuszkiłakomczuszki 28/09/2012 - 6:23 pm

jak to cudnie wygląda, ja tylko zastąpiłabym kurczaka krewetkami. 🙂

Odpowiedz
Ava Valk 28/09/2012 - 6:36 pm

Fajny przepis i zachęcający do spróbowania.

Odpowiedz
pasjonatka 28/09/2012 - 8:15 pm

szukam wlasnie pomyslu na mleko kokosowe i chyba mam ;p

Odpowiedz
Majana 28/09/2012 - 8:28 pm

Fajna zupka i fajne wspólne gotowanie:)

Odpowiedz
Lovelykate 28/09/2012 - 8:56 pm

Genialny przepis. Ostatnio pokochałam takie dania 😉

Odpowiedz
Antenka 28/09/2012 - 9:39 pm

to musi byc niezwykle aromatyczne, a co za tym idzie pyszne!:)

Odpowiedz
Zuza 29/09/2012 - 6:16 am

mrrr:)

Odpowiedz
Zielaczek 29/09/2012 - 8:13 am

Cudowna, przepiękna i zapewne mega smaczna zupka. Mniam!

Odpowiedz
Kamila 29/09/2012 - 11:38 am

Cudownie wygląda! Wspaniały przepis!

Odpowiedz
Tylko Spróbuj 29/09/2012 - 2:12 pm

pysznie!
nie potrzebujecie czasami pomocy przy jedzeniu? :)))

Odpowiedz
Jolanta szyndlarewicz 29/09/2012 - 2:30 pm

ciekawa ta laksa:) Wiesz, ze nie słysząłm jeszcze nigdy o takiej potrawie …. pozdrawiam ciepło

Odpowiedz
bastamb 29/09/2012 - 5:27 pm

Świetny przepis , muszę zrobić….pozdrawiam…

Odpowiedz
Magda 29/09/2012 - 6:56 pm

Uwielbiam laksę. Będę musiała przetestować Twój przepis. Polecam również asam laksę, bez dodatku mleka kokosowego oraz na bazie bulionu rybnego. Pozdrawiam.

Odpowiedz
Unknown 23/11/2015 - 5:43 am

Bez mleka kokosowego to nie jest juz Laksa! ludzie nie macie pojecia ze zmieniajac przepis czasem już robicie cos zupelnie innego

Odpowiedz
Wiera 30/09/2012 - 7:08 am

Przeczytałam maila, że "laska gotowa" i byłam zdumiona… A tutaj tylko laksa 😉
Piękne zdjęcia. no i łyżeczka 🙂

Odpowiedz
Marta 30/09/2012 - 7:35 pm

Laksa jest przepyszna! Jakiś czas temu przygotowałam wersję z krewetkami – zapraszam do zapoznania się z odrobinę inną wersją na moim blogu 🙂

Odpowiedz
Tomek gotuje 30/09/2012 - 10:23 pm

Smakowita ta laksa, muszę chyba nadrobić zaległości z wirtualnej kuchni 😉

Odpowiedz
Maggie 01/10/2012 - 8:53 am

Podoba mi sie twoja wersja, na pewno wyprobuje, bo jestem wielka fanka ostrych dan.

Odpowiedz
our little passion 03/10/2012 - 11:27 am

Super przepis, na pewno wypróbuję. Uwielbiam takie połączenie smaków!

Odpowiedz
NG 09/12/2014 - 9:09 pm

Pierwszy raz robiłam zupę tego typu. Wyszła bardzo dobra, na pewno ją jeszcze przyrządzę:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies