Kurczak po katalońsku

przez Malwina

Na hiszpańskiej kolacji, jako danie główne zaserwowałam kurczaka po katalońsku. Danie to robiłam już kilka razy i muszę przyznać, że jest znakomite. Kurczak zanurzony jest w sosie zagęszczonym grzankami z chleba, natką pietruszki i prażonymi migdałami. Do tego cudowny aromat pomarańczy, cynamonu i czekolady. Koniecznie musicie wypróbować to danie.

KURCZAK PO KATALOŃSKU (HISZPANIA)

Składniki (na 4 porcje):
[inspiracja]

  • 8 pałeczek z kurczaka
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 średniej wielkości cebula, obrana i posiekana w kostkę
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 1 i 1/2 szklanki wywaru z kurczaka
  • 1/4 szklanki oloroso cherry
  • 1 listek laurowy
  • 1 łyżka świeżego tymianku, drobno posiekanego
  • 8-cm kawałek skórki z pomarańczy
  • 1/4 szklanki chleba bez skórki pokrojonego w grubszą kostkę
  • 1/4 szklanki migdałów, obranych ze skórki
  • 30 g gorzkiej czekolady
  • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 1/8 mielonego cynamonu
  • szczypta mielonych goździków i anyżu (opcjonalnie)
Mięso dokładnie myjemy, osuszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, smażymy mięso 4 minuty z każdej strony. Zdejmujemy z patelni. Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy przez 3-4 minuty. Dokładamy pomidory, sherry, bulion, liść laurowy, tymianek, skórkę pomarańczy. Doprowadzamy do wrzenia, do sosu wkładamy kurczaka, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez 30 minut. Chleb i migdały rumienimy na patelni (najlepiej użyć czerstwego chleba). W malakserze miksujemy migdały, chlebowe grzanki i natkę pietruszki. Zdejmujemy pokrywkę z patelni, dokładamy mieszankę chlebową, cynamon, goździki, anyż i czekoladę. Całość mieszamy i  podgrzewamy 5- 10 minut, aż czekolada się rozpuści. Wyjmujemy skórkę z pomarańczy i listek laurowy. Podajemy razem z ryżem. 
* do danie możemy dodać także 1 czerwone chili pozbawione pestek, aby nadać mu charakteru. W tej wersji o wiele bardziej to danie przypadło do gustu moim gościom. Posiekane chili dodajemy razem z cebulą i czosnkiem.
** jeśli nie lubicie dodatku anyżu i goździków, pomińcie je. Nie pomijajcie jednak w przepisie cynamonu. 


Całkowity czas przygotowania: 45 minut.
7 komentarzy
0

Podobne posty:

7 komentarzy

Kamila 28/09/2012 - 6:44 am

Ciekawie się zapowiada, pysznie wygląda!

Odpowiedz
Zielaczek 28/09/2012 - 6:59 am

Bardzo ciekawa propozycja 🙂

Odpowiedz
Droczilka 28/09/2012 - 7:43 am

No proszę, dzis Katalonia! Lubię Twoje przepisy właśnie za różnorodność kulturową i międzynarodowość:-).

Odpowiedz
pasjonatka 28/09/2012 - 8:37 am

brzmi zachecajaco 😉

Odpowiedz
Marzena 28/09/2012 - 9:15 am

I cynamon i goździki uwielbiam, więc to jest kurczak dla mnie:-)

Odpowiedz
Maggie 28/09/2012 - 9:29 am

Na pewno przetestuje, bo wytrawne dania z dodatkiem orzechow to moja mala obsesja. No i ta czekolada, prawie jak w mole poblano…

Odpowiedz
Cooking??Cooking!! 28/09/2012 - 5:39 pm

Oj robi wrażenie…Zwłaszcza te orzechy!!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies