Dziś propozycja idealna dla miłośników pieczarek, mianowicie tatar z pieczarek. Potrawa ta może stanowić alternatywę dla mięsnego tatara dla osób będących na diecie wegańskiej. Możemy ją też podać jako dodatek do zimnych mięs. Jeśli lubicie połączenie pieczarek z octem balsamicznym, z pewnością przypadnie Wam ten niecodzienny tatar do gustu.
TATAR Z PIECZAREK
Składniki (na 4 porcje):
- 400 g pieczarek (obranych, bez ogonków)
- 3-4 łyżki octu balsamicznego
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Pieczarki siekamy w drobną kostkę. Dodajemy czosnek, mieszamy całość z octem balsamicznym. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Całość odkładamy do lodówki na 30 minut lub dłużej (możemy odstawić na całą noc). Przed podaniem pieczarki wyjmujemy marynaty i mieszamy z posiekaną natką pietruszki. Podajemy z pieczywem lub jako dodatek do potraw.
Czas przygotowania: 30 minut
16 komentarzy
Bardzo ciekawa, smakowita przystawka!
pysznie wygląda!:)
O prosze, przepis jak znalazl na moje pieczarki w lodowce, ktore czekaja na lepszy dzien 🙂
Oryginalna Twoja wersja tatara, można gościom podać jako odmianę.
Przepadam za pieczarkami i na pewno wypróbuję Twojego tatara 🙂
ocet balsamiczny strasznie pasuje do pieczarek 😉
fajny sposob na taka troche polska przystawke ;p proste skladniki a wyglad nowoczesny.
No moja droga trafiłaś w samą dziesiątkę z tym tatarem 🙂 Musi być Pycha!
Smaczny pomysł!
Ooo wreszcie jakiś tatar, który chętnie zjem:)
Bardzo ciekawa propozycja, super pomysł na smaczną przekąskę:-)
fajne, ja bardzo lubię takie połączenie. Prezentuje się na talerzu bardzo zachęcająco.
wygląda bardzo smakowicie:)))) skusiłabym się!
Bardzo mi sie podoba! Idealny starter na wigilijna kolacje.
po prostu rewelacja 😉
A czym zastapić ocet balsamiczny i czy pieczarki można jesc na surowo ?
Tego octu nie zastąpisz niczym innym. A pieczarki owszem, na surowo. Zamarynowane w occie nabierają zupełnie innego smaku.