Świeże kosteczki Pana Zenka

przez Malwina

W ubiegłą sobotę miałam  małe spotkanie w gronie znajomych. Mrożącym krew w żyłach makijażom i przebraniom towarzyszyło także mroczne menu. Między innymi przygotowałam wytrawne ciasteczka w kształcie kosteczek. Są banalne w wykonaniu, najwięcej czasu zajmuje wycinanie kształtów (warto wyposażyć się w malutki nożyk z cienkim i ostrym końcem). Możemy je zajadać solo bądź z dodatkiem ulubionych sosów. Ja podałam je z sosem czosnkowym oraz pikantnym chutneyem ze śliwek. 

ŚWIEŻE KOSTECZKI PANA ZENKA

Składniki:
[ przepis na ciasto pochodzi z książki 500 Cookies]

  • 225 g mąki
  • 115 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 2/3 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki gruboziarnistej soli
  • 1 białko
Mąkę mieszamy z pieprzem i skórką cytryny. Dodajemy masło i siekamy dokładnie nożem na mniejsze kawałki. Wbijamy jajko i dokładnie wyrabiamy ciasto. Zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie ciasto wyjmujemy, wałkujemy na grubość 3 mm i za pomocą małego nożyka wycinamy podłużne kostki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (mogą być blisko siebie- nie urosną, ani nie rozleją się). Smarujemy je delikatnie roztrzepanym białkiem i posypujemy solą. Pieczemy 10-12 minut w temp. 175 stopni. Możemy je przechowywać 5 do 7 dni w metalowej puszce. 

Z ciasta możemy wycinać dowolne kształty, warto też poeksperymentować ze smakami. Zamiast czarnego pieprzu możemy dodać suszone oregano lub tymianek, warto też wypróbować wersję z dodatkiem chili i suszonego czosnku. 
Przepis dodaję do akcji Karmelitki – Ciasteczka tu i tam oraz akcji Halloween w kuchni.  

25 komentarzy
0

Podobne posty:

25 komentarzy

Anonimowy 31/10/2011 - 7:58 am

super kosteczki wyglądają super

Odpowiedz
slyvvia 31/10/2011 - 8:03 am

Takich kosteczek nigdy nie jadłam. Wyglądają fantastycznie 😀

Odpowiedz
Ona 31/10/2011 - 8:12 am

Biedny pan Zenek;)

Odpowiedz
Majana 31/10/2011 - 8:38 am

hehe;D Dobre!:)))

Odpowiedz
Kaś 31/10/2011 - 8:41 am

pan Zenek nie powstydziłby się swoich kosteczek 🙂

Odpowiedz
Mona 31/10/2011 - 9:22 am

świetne ..uśmiałam się :)) Zapraszam do mnie na kawałek Kowna :)) Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
mnemonique 31/10/2011 - 10:08 am

cudowne te kosteczki, bardzo mi się podobają

Pozdrawiam
Monika
http://www.bentopopolsku.blogspot.com

Odpowiedz
grumko 31/10/2011 - 10:11 am

Chudawy musiał być ten Pan Zenek;-)

Odpowiedz
Kika 31/10/2011 - 11:19 am

"Strasznie" mi się podobają 😉

Odpowiedz
kikimora 31/10/2011 - 11:38 am

Świetny pomysł 😀

Odpowiedz
kuchennefascynacje 31/10/2011 - 12:13 pm

Urocze 🙂

Odpowiedz
mania179 31/10/2011 - 2:18 pm

Hahaha, suuuper! 😀

Odpowiedz
*sweet dreadi* 31/10/2011 - 2:38 pm

Bardzo fajny pomysł! Na wszystkich blogach widzę wszechobecne palce wiedźmy (ja sama w tym roku z nich zrezygnowałam na rzecz cookies czekoladowych z chilli) – ale kosteczki pierwsza klasa! :)))

Odpowiedz
Domi w kuchni 31/10/2011 - 3:12 pm

Idealne na dzisiejszy dzień 🙂
Trochę przerażające, ale co tam, zabawa to zabawa 🙂

Odpowiedz
Kamila 31/10/2011 - 4:23 pm

Bardzo fajne 🙂

Odpowiedz
peggykombinera 31/10/2011 - 5:23 pm

fantastycznie wyglądają.
🙂
genialne na mroczne – tematyczne imprezy.
i fajnie, że są wytrawne. oryginalne 🙂

Odpowiedz
pepa w kuchni 31/10/2011 - 5:57 pm

Super kosteczki 🙂

Odpowiedz
Aurora 31/10/2011 - 6:01 pm

Booooooooooskie!
A pan Zenek to chyba chuderlak byl ;-P

Odpowiedz
Biedr_ona 31/10/2011 - 6:45 pm

Jak dla mnie.. to wielkie zaskoczenie! JEstem pod wrażeniem ;-D

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
Kasia 31/10/2011 - 6:45 pm

hehehe świetne 😀

Odpowiedz
goh. 31/10/2011 - 7:43 pm

super te kosteczki, schrupałabym nie jedną:)))

Odpowiedz
Izaa 01/11/2011 - 11:23 am

świetne są;)))

Odpowiedz
Duś 01/11/2011 - 12:07 pm

ale fajne;)

Odpowiedz
Anonimowy 28/07/2012 - 4:56 pm

Może i w środku lata, ale musiałam spróbować! Faktycznie nie rozpływają się, super się rozwałkowują no i są baaardzo smaczne!

Odpowiedz
Malwina 28/07/2012 - 5:32 pm

😉 Cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu;-)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies