Jeśli znudziły się Wam klasyczne gulasze wieprzowe, najwyższa pora przygotować czerwone curry z dodatkiem mięsa wieprzowego. Przepis, który dziś Wam prezentuję jest niezwykle prosty, do jego przygotowania wystarczy Wam zaledwie kilka składników. Danie jest lekko pikantne, sycące i rozgrzewające. Idealne na chłodne zimowe dni. Jeśli nie przepadacie za wieprzowiną, polecam Wam czerwone curry z kurczakiem.
CZERWONE CURRY Z WIEPRZOWINĄ
Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
- 0,5 kg wieprzowiny na gulasz (np. szynki, łopatki), pokrojonej w kostkę
- 2 szalotki, posiekane
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2-3 łyżeczki czerwonej pasty curry
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 200 ml mleka kokosowego
- 120 g zielonego groszku, mrożonego
- 1 duża czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- 1 łyżka sosu rybnego
- do podania: ryż jaśminowy
W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy olej, wrzucamy szalotki i czosnek, smażymy przez 4 minuty. Dodajemy mięso, obsmażamy ze wszystkich stron, aż włókna mięsa się zamkną. Dodajemy pastę curry, smażymy mieszając przez 30 sekund. Wlewamy bulion, sos rybny, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez około 1-1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. Na 15 minut przed końcem gotowania dodajemy paprykę. Pod koniec dodajemy groszek i mleko, podgrzewamy przez 3 minuty. Doprawiamy do smaku sosem sojowym. Podajemy z ugotowanym ryżem jaśminowym.
Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut
8 komentarzy
Bardzo mi się podoba, piękne i kolorowe danie!
pyszne musi być 🙂 poproszę miseczkę takiego na obiad 🙂
W sumie zawsze robiłam zielone curry. Twoje wygląda bardzo apetycznie:-)
Uwielbiam! Zimowe, ale jednak z wiosennymi kolorami 🙂
Bardzo w moim guscie!
O rany! Jakie to musi być pyszne 🙂 Muszę odmienić mój jadłospis!
dobre smaki!jak bez chilli to dla mnie 😉 bo ostatnio rezygnuję z chilli… pozdrowienia!
Robiłam to już dziesiątki razy i za każdym razem wychodzi niebiańskie. Wielki dzięki za przepis!