Czerwone curry z wieprzowiną

przez Malwina

Jeśli znudziły się Wam klasyczne gulasze wieprzowe, najwyższa pora przygotować czerwone curry z dodatkiem mięsa wieprzowego. Przepis, który dziś Wam prezentuję jest niezwykle prosty, do jego przygotowania wystarczy Wam zaledwie kilka składników. Danie jest lekko pikantne, sycące i rozgrzewające. Idealne na chłodne zimowe dni. Jeśli nie przepadacie za wieprzowiną, polecam Wam czerwone curry z kurczakiem. 

Czerwone curry z wieprzowiny przepis
CZERWONE CURRY Z WIEPRZOWINĄ

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]

  • 0,5 kg wieprzowiny na gulasz (np. szynki, łopatki), pokrojonej w kostkę
  • 2 szalotki, posiekane
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2-3 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 120 g zielonego groszku, mrożonego
  • 1 duża czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 1 łyżka sosu rybnego 
  • do podania: ryż jaśminowy
W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy olej, wrzucamy szalotki i czosnek, smażymy przez 4 minuty. Dodajemy mięso, obsmażamy ze wszystkich stron, aż włókna mięsa się zamkną. Dodajemy pastę curry, smażymy mieszając przez 30 sekund. Wlewamy bulion, sos rybny, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez około 1-1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. Na 15 minut przed końcem gotowania dodajemy paprykę. Pod koniec dodajemy groszek i mleko, podgrzewamy przez 3 minuty. Doprawiamy do smaku sosem sojowym. Podajemy z ugotowanym ryżem jaśminowym. 

Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut

Czerwone curry z wieprzowiny

8 komentarzy
0

Podobne posty:

8 komentarzy

Patrycja 17/01/2013 - 8:31 am

Bardzo mi się podoba, piękne i kolorowe danie!

Odpowiedz
Wiewióra 17/01/2013 - 8:53 am

pyszne musi być 🙂 poproszę miseczkę takiego na obiad 🙂

Odpowiedz
Marzena 17/01/2013 - 12:06 pm

W sumie zawsze robiłam zielone curry. Twoje wygląda bardzo apetycznie:-)

Odpowiedz
Iwona [Escapade Gourmande] 17/01/2013 - 2:02 pm

Uwielbiam! Zimowe, ale jednak z wiosennymi kolorami 🙂

Odpowiedz
Maggie 17/01/2013 - 2:59 pm

Bardzo w moim guscie!

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 17/01/2013 - 3:08 pm

O rany! Jakie to musi być pyszne 🙂 Muszę odmienić mój jadłospis!

Odpowiedz
Kasia 18/01/2013 - 7:18 pm

dobre smaki!jak bez chilli to dla mnie 😉 bo ostatnio rezygnuję z chilli… pozdrowienia!

Odpowiedz
Anonimowy 07/10/2014 - 4:12 pm

Robiłam to już dziesiątki razy i za każdym razem wychodzi niebiańskie. Wielki dzięki za przepis!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies