Ciecierzyca pieczona w miodzie

przez Malwina

Po pieczonej ciecierzycy w wersji pikantnej przyszła pora na jej słodką odsłonę. Tym razem przygotowałam ciecierzycę pieczoną w miodzie gryczanym. Jest to zdrowa i niskokaloryczna przekąska stanowiąca alternatywę dla słodkich przekąsek. Idealna do pochrupania w ciągu dnia. 

CIECIERZYCA NA SŁODKO PIECZONA W MIODZIE

Składniki:

  • 200 g ugotowanej ciecierzycy (waga po ugotowaniu)
  • 1/2-1 łyżeczka oliwy
  • 1 łyżka miodu (użyłam gryczanego)
  • 1-2 łyżeczki cukru pudru (opcjonalnie)
Ugotowaną i przestudzoną ciecierzycę dokładnie osuszamy przy pomocy czystej ściereczki lub ręcznika papierowego. Miód mieszamy z oliwą i cukrem pudrem (jeśli mikstura jest niewystarczająco słodka). Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciecierzycę wyjmujemy z zalewy miodowej i rozkładamy w równej warstwie na papierze. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 35-40 minut lub do momentu, aż ciecierzyca będzie chrupiąca. Ja po 30 minutach zmniejszyłam temperaturę do 160 stopni, by ciecierzyca zbytnio się nie przypaliła. 

Czas przygotowania: 45 minut

* do miodu można dodać ulubione przyprawy, np. cynamon, goździki, imbir. Zamiast zwykłego cukru pudru można użyć cukru pomarańczowego. 
24 komentarze
0

Podobne posty:

24 komentarze

Marzena 16/01/2013 - 7:37 am

Faktycznie idealna jako przekąska:-)

Odpowiedz
Arnika 16/01/2013 - 7:44 am

Świetny pomysł! Na pewno zrobię!

Odpowiedz
Hania-Kasia 16/01/2013 - 7:54 am

Super pomysł, chętnie kiedyś wykorzystam. Narobiłaś mi smaku.

Odpowiedz
Justyna Bąk 16/01/2013 - 8:38 am

ostatnio próbowałam ją z mięsem, przyznam , że nie jest zła w smaku, teraz czas żeby spróbować ją na słodko:) wygląda apetycznie:D

Odpowiedz
patitolubi 16/01/2013 - 9:20 am

Ciecierzycę bardzo lubię ale nie przyszło by mi do głowy zrobić ją na słodko. Fajny pomysł.

Pozdrawiam ♥ Pati

Odpowiedz
Just Try Eat 16/01/2013 - 9:43 am

ej WOW fantastyczny pomysł 🙂 kurcze świetny naprawdę 🙂

Odpowiedz
Jolanta szyndlarewicz 16/01/2013 - 9:47 am

alez to musi byc pyszne:) pozdrawiam Malwi:)

Odpowiedz
Maggie 16/01/2013 - 10:32 am

Takie zdrowe przekaski to swietna sprawa!

Odpowiedz
Abc Mojej Kuchni 16/01/2013 - 1:31 pm

Uwielbiam ciecierzycę, a w miodzie jeszcze nie jadłam:) Skuszę się:)

Odpowiedz
Anonimowy 16/01/2013 - 2:38 pm

kuszące kuleczki, przydałaby sie opcja kup teraz bo poza puszkowaną to w okolicy nie mogę znaleźć świeżej

Odpowiedz
Majana 16/01/2013 - 4:04 pm

Jaka ona jest fajna! Super 🙂

Odpowiedz
Kamila 16/01/2013 - 7:42 pm

Bardzo ciekawa i smaczna wersja!

Odpowiedz
pasjonatka 16/01/2013 - 8:13 pm

tez dzisiaj pieklam cieciorke ale nie na slodko ;p taka jeszcze przede mna, ale chyba jest pyszna ;D

Odpowiedz
Zdrowsza Kuchnia 16/01/2013 - 9:45 pm

Chętnie wypróbuję takie połączenie:)

Odpowiedz
Grażyna J 17/01/2013 - 7:22 am

Jeszcze nigdy nie jadłam ale najwyższa pora to zmienić 🙂

Odpowiedz
Evitaa 17/01/2013 - 10:16 am

Miód gryczany uwielbiam, a ciecierzycy na słodko nigdy nie próbowałam. Zapowiada się świetnie 🙂

Odpowiedz
Magda 17/01/2013 - 6:44 pm

Fantastyczny pomysł. Konieczne muszę zrobić!
POzdrawiam:)

Odpowiedz
Anonimowy 20/01/2013 - 11:49 am

Czy można użyc ciecierzycy z puszki?

Odpowiedz
Malwina 20/01/2013 - 11:51 am

Jak najbardziej możesz użyć ciecierzycy zapuszkowanej. Trzeba ją tylko dokładnie osuszyć i zdjąć z niej błonki (te zapuszkowane z reguły mają ich sporą ilość)

Odpowiedz
Alex Ka 25/03/2013 - 7:01 pm

Moja mama uwielbia sobie coś skubać więc ją zaskoczę 😀 super przepis 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 20/10/2014 - 2:30 pm

A jak to cudo przechowywac?

Odpowiedz
Malwina 20/10/2014 - 3:06 pm

Najlepiej zjeść w przeciągu 1-2 dni i przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku.

Odpowiedz
Anonimowy 13/06/2015 - 6:53 pm

Chyba to pyszna słodkośc, ale… miód traci swoje zdrowotne własciwości w wysokiej temperaturze

Odpowiedz
Malwina 13/06/2015 - 7:17 pm

Jasne, w temp. powyżej 50 stopni traci swoje właściwości. Jednak zdrowiu nie zaszkodzi, więc może nie popadajmy w paranoję.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies