Po pieczonej ciecierzycy w wersji pikantnej przyszła pora na jej słodką odsłonę. Tym razem przygotowałam ciecierzycę pieczoną w miodzie gryczanym. Jest to zdrowa i niskokaloryczna przekąska stanowiąca alternatywę dla słodkich przekąsek. Idealna do pochrupania w ciągu dnia.
CIECIERZYCA NA SŁODKO PIECZONA W MIODZIE
Składniki:
- 200 g ugotowanej ciecierzycy (waga po ugotowaniu)
- 1/2-1 łyżeczka oliwy
- 1 łyżka miodu (użyłam gryczanego)
- 1-2 łyżeczki cukru pudru (opcjonalnie)
Ugotowaną i przestudzoną ciecierzycę dokładnie osuszamy przy pomocy czystej ściereczki lub ręcznika papierowego. Miód mieszamy z oliwą i cukrem pudrem (jeśli mikstura jest niewystarczająco słodka). Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciecierzycę wyjmujemy z zalewy miodowej i rozkładamy w równej warstwie na papierze. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 35-40 minut lub do momentu, aż ciecierzyca będzie chrupiąca. Ja po 30 minutach zmniejszyłam temperaturę do 160 stopni, by ciecierzyca zbytnio się nie przypaliła.
Czas przygotowania: 45 minut
* do miodu można dodać ulubione przyprawy, np. cynamon, goździki, imbir. Zamiast zwykłego cukru pudru można użyć cukru pomarańczowego.
24 komentarze
Faktycznie idealna jako przekąska:-)
Świetny pomysł! Na pewno zrobię!
Super pomysł, chętnie kiedyś wykorzystam. Narobiłaś mi smaku.
ostatnio próbowałam ją z mięsem, przyznam , że nie jest zła w smaku, teraz czas żeby spróbować ją na słodko:) wygląda apetycznie:D
Ciecierzycę bardzo lubię ale nie przyszło by mi do głowy zrobić ją na słodko. Fajny pomysł.
Pozdrawiam ♥ Pati
ej WOW fantastyczny pomysł 🙂 kurcze świetny naprawdę 🙂
alez to musi byc pyszne:) pozdrawiam Malwi:)
Takie zdrowe przekaski to swietna sprawa!
Uwielbiam ciecierzycę, a w miodzie jeszcze nie jadłam:) Skuszę się:)
kuszące kuleczki, przydałaby sie opcja kup teraz bo poza puszkowaną to w okolicy nie mogę znaleźć świeżej
Jaka ona jest fajna! Super 🙂
Bardzo ciekawa i smaczna wersja!
tez dzisiaj pieklam cieciorke ale nie na slodko ;p taka jeszcze przede mna, ale chyba jest pyszna ;D
Chętnie wypróbuję takie połączenie:)
Jeszcze nigdy nie jadłam ale najwyższa pora to zmienić 🙂
Miód gryczany uwielbiam, a ciecierzycy na słodko nigdy nie próbowałam. Zapowiada się świetnie 🙂
Fantastyczny pomysł. Konieczne muszę zrobić!
POzdrawiam:)
Czy można użyc ciecierzycy z puszki?
Jak najbardziej możesz użyć ciecierzycy zapuszkowanej. Trzeba ją tylko dokładnie osuszyć i zdjąć z niej błonki (te zapuszkowane z reguły mają ich sporą ilość)
Moja mama uwielbia sobie coś skubać więc ją zaskoczę 😀 super przepis 🙂
A jak to cudo przechowywac?
Najlepiej zjeść w przeciągu 1-2 dni i przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku.
Chyba to pyszna słodkośc, ale… miód traci swoje zdrowotne własciwości w wysokiej temperaturze
Jasne, w temp. powyżej 50 stopni traci swoje właściwości. Jednak zdrowiu nie zaszkodzi, więc może nie popadajmy w paranoję.