Te bułeczki weszły już na stałe do codziennego menu. Są mięciutkie, pożywne i naprawdę bardzo smaczne. Z ciastem pracuje się bardzo przyjemnie, jest praktycznie bezproblemowe. Do ich przygotowania użyłam mąki pszennej pełnoziarnistej, ale możecie ją podmienić na inną ulubioną, np. razową lub w całości przygotować je z mąki pszennej.
BUŁKI RAZOWE ZE SŁONECZNIKIEM
Składniki (na 8 dużych bułek):
[przepis własny]
[przepis własny]
- 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej (ew. orkiszowej pełnoziarnistej, żytniej razowej lub żytniej typ 720)
- 200 g mąki pszennej chlebowej lub bułeczkowej (typ 750 lub 650)
- 1,5 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki słonecznika (uprażonego na suchej patelni- opcjonalnie)
- 225-230 ml ciepłej wody
- 22 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 jajko (średniej wielkości)
- 4 łyżki oliwy
- do posmarowania: żółtko roztrzepane z odrobiną zimnej wody
- do posypania: pestki dyni lub inne ulubione ziarna
W misce łączymy mąkę, sól i słonecznik. Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy cukier, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody i odstawiamy na 15-20 minut. Drożdże wlewamy do mąki, dodajemy jajko, oliwę, pozostałą wodę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto wyrabia się bardzo prosto, jest delikatne i nie sprawia większych problemów. Szybko i ładnie też rośnie. Jeśli w trakcie wyrabiania okaże się lekko klejące, wówczas podsypcie je delikatnie mąką. Jeśli będzie zbyt suche, dodajcie odrobinę ciepłej wody i dalej wyrabiajcie. Ciasto przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy czystą i suchą ściereczką, odkładamy na 1 godzinę o 15 minut do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, odgazowujemy je (uderzamy w nie pięścią). Z ciasto formujemy 8 bułek, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, silikonową matą bądź wysypaną mąką. Bułki należy spłaszczyć (będą mocno rosły w trakcie pieczenia). Bułeczki przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolne 30-40 minut. Po tym czasie przy pomocy pędzelka smarujemy je żółtkiem, posypujemy pestkami dyni lub słonecznika. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 20-25 minut. Studzimy na kratce.
Czas przygotowania: 2 godziny 30 minut
20 komentarzy
śliczne i na pewno pyszne
mega bułaski 🙂
jakie apetyczne:)
Idealne!
razowe bułeczki , nie dość ,ze zdrowe to smaczne bo domowe ;d
cudowne bułeczki 🙂
pięknie Ci wyszły:)
musze w koncu upiec domowe bulki 😀
czasem dopada tęsknota za polskim pieczywem a te zdjęcia nie pomogły… 😀 pięknie buły!
Zapisuję do zrobienia. Takie domowe bułki to moje marzenie, a jeszcze nigdy nie robiłam ich samodzielnie.
Jeśli potrafisz upiec domową pizzę, to i bułki czy też chleby zrobisz bez większego problemu:) To naprawdę proste.
Mmm, wyglądają ślicznie. Idealne śniadanie 🙂
bułeczki trochę mi się kruszą, co zrobić żeby je lekko spoić 🙂
Pozdrawiam 🙂
Jakiego rodzaju mąki użyłaś? Niektóre rodzaje mąki wymagają większej ilości wody (warto dodać stołową łyżkę wody więcej). Kruszenie może być wynikiem zbyt zbitego ciasta (tu zawinić może oprócz zbyt małej ilości wody za małe jajko), ew. zbyt dużej ilości słonecznika w cieście.
poproszę o jedną:)
Czy zamiast mąki pszennej chlebowej lub bułeczkowej mogę użyć zwykłej?
Tylko postaraj się wybrać mąkę o jak najwyższym typie, np. 500, 550. Bułeczkową kupisz w lidlu i biedronce.
Upiekłam, są pyszne. Tak się zastanawiam, czy z tego ciasta można by było uformować jeden bochenek?
Pozdrawiam
Oczywiście, możesz uformować z tego ciasta bochenek. Będzie jednak wymagał dłuższego czasu pieczenia. Cieszę się, że bułeczki Ci smakowały 🙂
ja zrobiłam paluszki…. każda porcyjkę ciasta rozwałkowałam, zwinęłam w rulon i wyszły mi paluszki 😀