Bułki razowe ze słonecznikiem

przez Malwina
Te bułeczki weszły już na stałe do codziennego menu. Są mięciutkie, pożywne i naprawdę bardzo smaczne. Z ciastem pracuje się bardzo przyjemnie, jest praktycznie bezproblemowe. Do ich przygotowania użyłam mąki pszennej pełnoziarnistej, ale możecie ją podmienić na inną ulubioną, np. razową lub w całości przygotować je z mąki pszennej. 
Bułki ze słonecznikiem
BUŁKI RAZOWE ZE SŁONECZNIKIEM 

Składniki (na 8 dużych bułek):
[przepis własny]

  • 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej (ew. orkiszowej pełnoziarnistej, żytniej razowej lub żytniej typ 720)
  • 200 g mąki pszennej chlebowej lub bułeczkowej (typ 750 lub 650)
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki słonecznika (uprażonego na suchej patelni- opcjonalnie)
  • 225-230 ml ciepłej wody
  • 22 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko (średniej wielkości)
  • 4 łyżki oliwy
  • do posmarowania: żółtko roztrzepane z odrobiną zimnej wody
  • do posypania: pestki dyni lub inne ulubione ziarna
W misce łączymy mąkę, sól i słonecznik. Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy cukier, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody i odstawiamy na 15-20 minut. Drożdże wlewamy do mąki, dodajemy jajko, oliwę, pozostałą wodę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto wyrabia się bardzo prosto, jest delikatne i nie sprawia większych problemów. Szybko i ładnie też rośnie. Jeśli w trakcie wyrabiania okaże się lekko klejące, wówczas podsypcie je delikatnie mąką. Jeśli będzie zbyt suche, dodajcie odrobinę ciepłej wody i dalej wyrabiajcie. Ciasto przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy czystą i suchą ściereczką, odkładamy na 1 godzinę o 15 minut do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, odgazowujemy je (uderzamy w nie pięścią). Z ciasto formujemy 8 bułek, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, silikonową matą bądź wysypaną mąką. Bułki należy spłaszczyć (będą mocno rosły w trakcie pieczenia). Bułeczki przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolne 30-40 minut. Po tym czasie przy pomocy pędzelka smarujemy je żółtkiem, posypujemy pestkami dyni lub słonecznika. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 20-25 minut. Studzimy na kratce. 

Czas przygotowania: 2 godziny 30 minut

Bułki ze słonecznikiem przepis
20 komentarzy
0

20 komentarzy

W kuchni Uli 18/01/2013 - 9:58 am

śliczne i na pewno pyszne

Odpowiedz
Just Try Eat 18/01/2013 - 10:19 am

mega bułaski 🙂

Odpowiedz
Antenka 18/01/2013 - 11:06 am

jakie apetyczne:)

Odpowiedz
Sylvia / Happines is homemade 18/01/2013 - 1:28 pm

Idealne!

Odpowiedz
teenager ;) 18/01/2013 - 1:30 pm

razowe bułeczki , nie dość ,ze zdrowe to smaczne bo domowe ;d

Odpowiedz
magda k. 18/01/2013 - 5:20 pm

cudowne bułeczki 🙂

Odpowiedz
Justyna Bąk 18/01/2013 - 6:10 pm

pięknie Ci wyszły:)

Odpowiedz
pasjonatka 18/01/2013 - 9:40 pm

musze w koncu upiec domowe bulki 😀

Odpowiedz
Pola 19/01/2013 - 5:14 pm

czasem dopada tęsknota za polskim pieczywem a te zdjęcia nie pomogły… 😀 pięknie buły!

Odpowiedz
annaz 20/01/2013 - 9:31 am

Zapisuję do zrobienia. Takie domowe bułki to moje marzenie, a jeszcze nigdy nie robiłam ich samodzielnie.

Odpowiedz
Malwina 20/01/2013 - 11:59 am

Jeśli potrafisz upiec domową pizzę, to i bułki czy też chleby zrobisz bez większego problemu:) To naprawdę proste.

Odpowiedz
gin 21/01/2013 - 5:26 pm

Mmm, wyglądają ślicznie. Idealne śniadanie 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 13/03/2013 - 12:53 pm

bułeczki trochę mi się kruszą, co zrobić żeby je lekko spoić 🙂

Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Malwina 13/03/2013 - 1:21 pm

Jakiego rodzaju mąki użyłaś? Niektóre rodzaje mąki wymagają większej ilości wody (warto dodać stołową łyżkę wody więcej). Kruszenie może być wynikiem zbyt zbitego ciasta (tu zawinić może oprócz zbyt małej ilości wody za małe jajko), ew. zbyt dużej ilości słonecznika w cieście.

Odpowiedz
Martha W. 17/04/2013 - 8:36 am

poproszę o jedną:)

Odpowiedz
Laura Anderson 07/09/2013 - 7:51 pm

Czy zamiast mąki pszennej chlebowej lub bułeczkowej mogę użyć zwykłej?

Odpowiedz
Malwina 08/09/2013 - 6:02 am

Tylko postaraj się wybrać mąkę o jak najwyższym typie, np. 500, 550. Bułeczkową kupisz w lidlu i biedronce.

Odpowiedz
Anonimowy 18/10/2013 - 3:05 pm

Upiekłam, są pyszne. Tak się zastanawiam, czy z tego ciasta można by było uformować jeden bochenek?

Pozdrawiam

Odpowiedz
Malwina 18/10/2013 - 4:35 pm

Oczywiście, możesz uformować z tego ciasta bochenek. Będzie jednak wymagał dłuższego czasu pieczenia. Cieszę się, że bułeczki Ci smakowały 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 20/07/2015 - 1:47 pm

ja zrobiłam paluszki…. każda porcyjkę ciasta rozwałkowałam, zwinęłam w rulon i wyszły mi paluszki 😀

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies