Kurczak w miodzie i sezamie

przez Malwina
Kurczak w marynacie z miodu

Tematem kolejnego wirtualnego spotkania w kuchni był kurczak z piekarnika. Ja postanowiłam go przygotować na nutę azjatycką. Słodycz miodu oraz pikantny smak czosnku i imbiru świetnie ze sobą współgrają. Kurczaka posypałam dodatkowo prażonymi ziarnami sezamu. Świetnie smakował z ugotowanym na parze ryżem oraz lekką surówką z ogórka. 
Maggie, Śliwko, Miabelko, Pelu,  Chantel, miło było mi po raz kolejny z Wami kucharzyć.

Pieczony kurczak z miodem przepis
KURCZAK W MIODZIE I SEZAMIE

Składniki (na 4 porcje):

  • 1,2 kg skrzydełek z kurczaka lub innych elementów
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżeczka imbiru, obranego i drobno posiekanego
  • uprażony sezam do posypania skrzydełek
W miseczce łączymy miód, sos sojowy, oliwę, czosnek i imbir. Do powstałej marynaty wkładamy umyte i oczyszczone skrzydełka i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut (najlepiej na całą noc). Skrzydełka wyjmujemy z marynaty i układamy w jednej warstwie na blasze. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 30-40 minut. W połowie pieczenia przewracamy mięso na drugą stronę i podlewamy je pozostałą marynatą. Jeśli chcemy, by skrzydełka były bardziej chrupiące, na 10 minut przed końcem pieczenia zwiększamy temperaturę do 200 stopni. Skrzydełka posypujemy sezamem i podajemy z ulubionymi dodatkami. 

Całkowity czas przygotowania (razem z marynowaniem mięsa): 1 godzina 10 minut.
17 komentarzy
0

Podobne posty:

17 komentarzy

Gary Michy 28/02/2013 - 6:55 pm

Wygląda bardzo smakowicie 🙂

Odpowiedz
patison w kuchni 28/02/2013 - 7:23 pm

Chodzi mi po głowie kurczak w sezamie….
Wygląda pieknie.
Pozdrawiam.

Odpowiedz
wyznania-kulinarne 28/02/2013 - 8:24 pm

bardzo bardzo apetycznie wyglądający kurczaczek 🙂

Odpowiedz
Sylvia / Happines is homemade 28/02/2013 - 8:43 pm

musi byc pyszny!

Odpowiedz
Justyna Bąk 28/02/2013 - 8:45 pm

uwielbiam takie smaki:)

Odpowiedz
Justin&Dorothy 28/02/2013 - 9:41 pm

Kilka razy natknęłam się na podobny przepis, chyba pora wypróbować 🙂

Odpowiedz
MartynCia ^^ 28/02/2013 - 9:53 pm

miód aż lśni na tym kurczaczku…palce lizać 🙂

Odpowiedz
siankoo 01/03/2013 - 10:22 am

aż żałuje że z Wami nie gotowałam patrząc na przepisy kurczakowe, pyszności 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 29/10/2013 - 9:40 pm

zrobione, zjedzone, przepyszne !

Odpowiedz
Malwina 30/10/2013 - 1:25 pm

Cieszę się, że smakowało 🙂

Odpowiedz
Magducha 31/01/2014 - 7:47 pm

Wypróbowałam spontanicznie (w końcu danie nie wymagające wielu składników ;)) Zrobiłam udka kurczaka w tym wariancie- przepis zdecydowanie do powtórzenia 😉 Podobno się rozwijam kulinarnie 😉 Dzięki Malwinno 🙂

Odpowiedz
Malwina 01/02/2014 - 10:23 am

Magducha, cieszy mnie to bardzo 🙂

Uściski!

Odpowiedz
Anonimowy 23/08/2015 - 8:57 am

Dzień dobry,
Planuję zrobić w podany sposób pierś z indyka i zastanawiam się czy (i jak) powinnam zmienić sposób pieczenia i proporcje marynaty (myślę, że piersi z indyka będzie ok 700g). Będę niezwykle wdzięczna za wskazówki 🙂

Odpowiedz
Malwina 23/08/2015 - 10:27 am

Witaj, w przypadku piersi z indyka, czyli mięsa bez skóry i o wiele mniejszej zawartości tłuszczu, zalecam pieczenie w rękawie (mięso wyjdzie o wiele bardziej soczyste). Zazwyczaj na 500 g mięsa przyjmuję 30 minut pieczenia. Odsyłam Cię do przepisu na pieczoną pierś z indyka. Jeśli pierś ma około 700 g piekłabym +/- 50 minut. Co do marynaty, to tu zwiększyłabym jedynie ilość sosu sojowego do około 5 łyżek.

Odpowiedz
Anonimowy 23/08/2015 - 1:31 pm

Dziękuję bardzo za odpowiedź 🙂
Tak właśnie planowałam użyć rękawa zainspirowana tym przepisem: http://filozofiasmaku.blogspot.com/2010/11/zdrowo-i-dietetycznie-kurczak-w.html i jak widac wyczułam.
Planuję pierś pokroić na "sznycle", wiec chyba nie trzeba będzie piec az 50 minut, dobrze myślę? Mam wrazenie, ze mniejsze kawałki lepiej przyjmą marynatę.
Ilość miodu mimo zwiększenia ilości sosu sojowego powinnam zostawić bez zmian?

Jeszcze raz dziękuję za wskazówki, pozdrawiam baaardzo serdecznie 🙂

Odpowiedz
Malwina 23/08/2015 - 1:40 pm

Jeśli będą pokrojone, to oczywiście czas pieczenia się znacznie się skróci (180 stopni +/- przez około 20-25 minut). Ilości miodu nie trzeba zwiększać. Pozdrawiam i życzę smacznego 🙂

Odpowiedz
Kuchnia Izy 17/12/2016 - 3:53 pm

Omar nazwał skrzydełka mistrzostwem świata. Pierwszy raz od niepamiętnych czasów obiad właśnie u niego zniknął pierwszy z talerza 🙂
Dzięki za kolejną bardzo trafioną inspirację 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies