Zielenina na śniadanie? Czemu by nie 🙂 Dzisiejsza sałatka z jajkiem i roszponką jest jedną z ulubionych sałatek mojego Połówka. Dodatek chrupiącego boczku i słodko-pikantny sos na bazie angielskiej musztardy i miodu doskonale dopełniają całość. Sałatkę najlepiej podawać z chrupiącymi grzankami z bagietki.
Przepis dodaję do akcji Mirabelki- Wielkanocne Smaki III.
SAŁATKA Z JAJKIEM I ROSZPONKĄ
Śniadanie Mistrzów #19
Śniadanie Mistrzów #19
Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
- 4 garście roszponki, umytej i osuszonej
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 1 mała czerwona cebulka, posiekana w piórka
- 4 duże plastry wędzonego boczku, pokrojone w kostkę
- dressing musztardowo-miodowy: 4 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny lub octu z białego wina, 1 czubata łyżeczka musztardy*, 1 łyżeczka miodu (użyłam lipowego), sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Boczek rumienimy na patelni (jeśli jest bardzo chudy, dodajemy odrobinę tłuszczu). Odsączamy na papierowym ręczniku. W misce umieszczamy roszponkę, pomidorki, cebulkę, boczek oraz jajka podzielone na ćwiartki bądź połówki. Przygotowujemy dressing: w słoiczku umieszczamy oliwę, sok z cytryny, musztardę i miód. Słoik zakręcamy i potrząsamy nim do powstania gładkiej emulsji. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Powstałym dressingiem zalewamy sałatkę. Podajemy od razu po przygotowaniu.
*użyłam angielskiej musztardy, możecie jednak użyć innej ulubionej, np. dijon lub z całymi ziarnami gorczycy
Czas przygotowania: 15 minut.
W poszukiwaniu smakowitych przepisów na śniadania
zapraszam Was do działu
16 komentarzy
uwielbiam takie połączenie 🙂
ładnie podana sałatka, to lubię:)
z roszponką:)koniecznie do wypróbowania!
m.
Uwielbiam takie śniadaniowe propozycje 🙂
pysznie!!! uwielbiam taki dressing!
przepyszna sałatka ;D
na pewno wypróbuję 😀 myślę, że też trafi w gust mojego Połówka
ależ kolorowo i wiosennie! 😉
Pysznie wygląda 🙂 Bardzo delikatnie 🙂
Ten dressing musi byc obledny!
pychaaaaaaa!!!
Wygląda świetnie, z pewnością wypróbujemy:)
Zrobiona – na jutro do pracy jako drugie śniadanie…
Moja wersja jest bez boczku, mam nadzieję, że będzie równie smaczna 🙂
Mam do Ciebie pytanie, skąd wziąć takie małe słoiczki na dressing? Bo poleje sobie sałatkę dopiero w pracy, bo tak to chyba wszystko się rozciaprało 🙂
Z pewnością będzie smaczna. Za shaker do sosów może Ci posłużyć mały słoik po musztardzie albo chrzanie (choćby polonaise). A jeśli chcesz jeszcze mniejszy, w sam raz na małą porcję, kup sobie po prostu malutki koncentrat pomidorowy.
ta sałatka stała się jak na razie moją ulubioną 😀
Bardzo mnie to cieszy 🙂