Ciasto z brzoskwiniami

przez Malwina
Ciasto z brzoskwiniami z puszki przepis
Ciasto z brzoskwiniami z puszki

Kupujecie od czasu do czasu owoce w syropie? Ja dość rzadko, ale jeśli już, to najczęściej sięgam po ananasy lub brzoskwinie. Kiedy zobaczyłam, że w ofercie świątecznej Lidla będą brzoskwinie w syropie waniliowym, wiedziałam, że w weekend upiekę ciasto z ich dodatkiem. Skłamałabym mówiąc, że ciasto zniknęło w całości w kilka chwil. Został bowiem jeden malutki kawałeczek, który schowałam w kieszeni z warzywami, a jak wiadomo jest to ostatnie miejsce w lodówce, którym może zainteresować się facet. Także ten kawałeczek spokojnie sobie przetrwa do jutrzejszej kawy 🙂 Serdecznie Wam polecam zarówno obłędnie waniliowe brzoskwinie, jak i ciasto z ich dodatkiem.

Ciasto z brzoskwiniami przepis
ODWRACANE CIASTO Z BRZOSKWINIAMI 
Składniki (na formę 20cm x 20 cm lub tortownicę 20-22 cm):
  • 185 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki mleka
  • 1 puszka lub słoik brzoskwiń w syropie (340 g waga po odsączeniu)*
Masło ucieramy na puszystą masę razem z cukrem. Wbijamy po jednym jajku, miksujemy do połączenia się składników. Wlewamy ekstrakt, mieszamy. Dodajemy w 3 turach na zmianę mąkę wymieszaną z proszkiem i mleko (zaczynamy od mąki, kończymy na mleku). Za każdym razem miksujemy do połączenia składników. Brzoskwinie kroimy w plasterki, wykładamy nimi dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na brzoskwinie przekładamy ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i pieczemy przez 40-50 minut, do suchego patyczka (piekłam ciasto równe 40 minut). Ciasto studzimy na kratce, następnie odwracamy do góry dnem i przekładamy na talerz. Kroimy na 16 porcji.
*możecie użyć innych owoców z syropu, np. ananasów
**pamiętajcie o tym, że wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

Całkowity czas przygotowania: 1 godzina.

Ciasto z brzoskwiniami w syropie

Ciasto z brzoskwiniami z puszki
Ciasto z brzoskwiniami z puszki


15 komentarzy
0

Podobne posty:

15 komentarzy

Nemi 24/03/2013 - 5:35 pm

Przetrwa – o ile tu nie zajrzy;) Coraz większą ochotę mam na ciasto z brzoskwiniami!

Odpowiedz
Malwina 24/03/2013 - 5:50 pm

Hihi, na to nie wpadłam 🙂

Odpowiedz
mnemonique 24/03/2013 - 5:46 pm

pięknie wyszło to ciasto, zwięzłe i takie równiutkie. Ja znałam taki sernik z brzoskwiniami odwracany, a tu proszę, inna pychotka.
Pozdrawiam
Monika
p.s. od jakiegoś czasu nie kupuję owoców z puszek – mają strasznie dużo cukru i smakują nie jak oryginalne owoce. Ale ten syrop waniliowy kuszący 🙂

Odpowiedz
Ervisha 24/03/2013 - 6:03 pm

Piekne ciasto. Na pewno smakuje wybornie. Idealnie sprawdzi się na świątecznym stole 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 24/03/2013 - 6:28 pm

Świetne! Takie słoneczne ciasto, które od samego patrzenia poprawia już nastrój 🙂

Odpowiedz
mariszka 24/03/2013 - 7:32 pm

Jak owoce z puszki to tylko brzoskwinie! Tak jak ktoś napisał, to dużo cukru i zupełnie inny smak, ale do tych jednych mam słabość ogromną, mogłabym zjeść całą puszkę naraz. Jakbym się znalazła w pobliżu Twojego ciasta, to wywęszyłabym je nawet między warzywami;) wygląda super, na wilgotne i sprężyste. Z ciekawości – kojarzę Cię z dietą wegańską, wciąż na niej jesteś?

Odpowiedz
Malwina 25/03/2013 - 9:48 am

Mariszko, u mnie nic się nie zmieniło i nie zmieni się nigdy:) Nadal jestem na diecie wegańskiej. Kawałek ciasta musiałam schować, by zostało na dziś (inaczej słyszałabym znów od Połówka, że nie ma nic słodkiego do kawy).

Odpowiedz
Roz Airad 24/03/2013 - 8:06 pm

bajeczne ciacho ;d

Odpowiedz
Justyna Bąk 24/03/2013 - 8:06 pm

pysznie wygląda, smaczne musi być:)

Odpowiedz
MartynCia ^^ 24/03/2013 - 9:27 pm

haha 🙂 widzę, że nie tylko ja knuję czasem jakby by tu ukryć ostatni kawałek tylko dla siebie. Szczególnie jak się człowiek napróbuje w trakcie przygotowań i kiedy wszyscy jedzą, sam nie ma ochoty. A potem się okazuje, że nic nie zostało 🙁

Odpowiedz
przecinkowa 24/03/2013 - 10:05 pm

Lubię takie ciacha z kubkiem ulubionej herbaty 🙂

Odpowiedz
teenager ;) 25/03/2013 - 4:56 am

tęsknie za brzoskwiniami -tymi świeżymi ;p
to ciacho jest super ! pycha ;D

Odpowiedz
Maggie 25/03/2013 - 11:39 am

Rzadko, ale takie brzoskwinie pewnie by mi zasmakowaly, chocby jako dodatek do owsianki.

Odpowiedz
gin 26/03/2013 - 7:44 pm

Zainteresowałaś mnie tymi brzoskwiniami. W syropie waniliowym muszą smakować dużo ciekawiej od zwykłych 🙂
A ciasto wyszło Ci śliczne, takie słoneczne 🙂

Odpowiedz
Jay 11/05/2013 - 9:31 pm

ciekawy przepis, ale 'szklanka' czy '3/4 szklanki' to jest dla mnie 'killer' przepisu, tu gdzie mieszkam nikt szklanek nie uzywa, niestety, bw Jolanta

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies