Ciasto z brzoskwiniami z puszki |
Kupujecie od czasu do czasu owoce w syropie? Ja dość rzadko, ale jeśli już, to najczęściej sięgam po ananasy lub brzoskwinie. Kiedy zobaczyłam, że w ofercie świątecznej Lidla będą brzoskwinie w syropie waniliowym, wiedziałam, że w weekend upiekę ciasto z ich dodatkiem. Skłamałabym mówiąc, że ciasto zniknęło w całości w kilka chwil. Został bowiem jeden malutki kawałeczek, który schowałam w kieszeni z warzywami, a jak wiadomo jest to ostatnie miejsce w lodówce, którym może zainteresować się facet. Także ten kawałeczek spokojnie sobie przetrwa do jutrzejszej kawy 🙂 Serdecznie Wam polecam zarówno obłędnie waniliowe brzoskwinie, jak i ciasto z ich dodatkiem.
- 185 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szklanki mleka
- 1 puszka lub słoik brzoskwiń w syropie (340 g waga po odsączeniu)*
**pamiętajcie o tym, że wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Całkowity czas przygotowania: 1 godzina.
Ciasto z brzoskwiniami z puszki |
15 komentarzy
Przetrwa – o ile tu nie zajrzy;) Coraz większą ochotę mam na ciasto z brzoskwiniami!
Hihi, na to nie wpadłam 🙂
pięknie wyszło to ciasto, zwięzłe i takie równiutkie. Ja znałam taki sernik z brzoskwiniami odwracany, a tu proszę, inna pychotka.
Pozdrawiam
Monika
p.s. od jakiegoś czasu nie kupuję owoców z puszek – mają strasznie dużo cukru i smakują nie jak oryginalne owoce. Ale ten syrop waniliowy kuszący 🙂
Piekne ciasto. Na pewno smakuje wybornie. Idealnie sprawdzi się na świątecznym stole 🙂
Świetne! Takie słoneczne ciasto, które od samego patrzenia poprawia już nastrój 🙂
Jak owoce z puszki to tylko brzoskwinie! Tak jak ktoś napisał, to dużo cukru i zupełnie inny smak, ale do tych jednych mam słabość ogromną, mogłabym zjeść całą puszkę naraz. Jakbym się znalazła w pobliżu Twojego ciasta, to wywęszyłabym je nawet między warzywami;) wygląda super, na wilgotne i sprężyste. Z ciekawości – kojarzę Cię z dietą wegańską, wciąż na niej jesteś?
Mariszko, u mnie nic się nie zmieniło i nie zmieni się nigdy:) Nadal jestem na diecie wegańskiej. Kawałek ciasta musiałam schować, by zostało na dziś (inaczej słyszałabym znów od Połówka, że nie ma nic słodkiego do kawy).
bajeczne ciacho ;d
pysznie wygląda, smaczne musi być:)
haha 🙂 widzę, że nie tylko ja knuję czasem jakby by tu ukryć ostatni kawałek tylko dla siebie. Szczególnie jak się człowiek napróbuje w trakcie przygotowań i kiedy wszyscy jedzą, sam nie ma ochoty. A potem się okazuje, że nic nie zostało 🙁
Lubię takie ciacha z kubkiem ulubionej herbaty 🙂
tęsknie za brzoskwiniami -tymi świeżymi ;p
to ciacho jest super ! pycha ;D
Rzadko, ale takie brzoskwinie pewnie by mi zasmakowaly, chocby jako dodatek do owsianki.
Zainteresowałaś mnie tymi brzoskwiniami. W syropie waniliowym muszą smakować dużo ciekawiej od zwykłych 🙂
A ciasto wyszło Ci śliczne, takie słoneczne 🙂
ciekawy przepis, ale 'szklanka' czy '3/4 szklanki' to jest dla mnie 'killer' przepisu, tu gdzie mieszkam nikt szklanek nie uzywa, niestety, bw Jolanta