Jajka z tuńczykiem |
Podczas wielkanocnego śniadania na stole zawsze muszą znaleźć się jajka. Mogą to być na przykład jajka podane z sosem tatarskim bądź jajka faszerowane. Po jajkach z pieczarkami chciałabym Wam zaproponować jajka nadziewane tuńczykiem i kaparami. Z pewnością będą miłą odmianą nie tylko w trakcie świąt, ale i codziennych śniadań czy też spotkań ze znajomymi.
JAJKA FASZEROWANE TUŃCZYKIEM I KAPARAMI
Składniki:
[przepis własny]
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (waga po odcieku 120 g)
- 1-2 łyżki majonezu
- 1-2 łyżeczki kaparów, posiekanych
- sól i pieprz do smaku
- pół łyżeczki chrzanu
- pół łyżeczki musztardy
Jajka obieramy ze skorupek, kroimy na pół, delikatnie wyjmujemy żółtka. Rozgniatamy je widelcem. Dodajemy odsączonego tuńczyka, posiekane kapary, musztardę i chrzan (jeśli nie lubicie pikantnych potraw, zmniejszcie ilość musztardy i chrzanu). Dodajemy majonez i dokładnie mieszamy. Farsz możemy także doprawić odrobiną soku z cytryny, należy wówczas dodać mniejszą ilość majonezu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Powstałą masą faszerujemy połówki jajek.
Jajka z tuńczykiem |
Czas przygotowania: 15 minut.
8 komentarzy
smacznie wyglądają:)
Ha, a ja dzisiaj kombinowałam z jajkami i wędzoną makrelą!
p.s. naprawdę uwielbiam Twój blog! <3
Z wędzoną makrelą chętnie i ja pokombinuję. Po ostatnim pasztecie z makreli Połówek wyraził chęć częstszego jedzenia wędzonych ryb. Muszę korzystać, póki nie zmieni zdania:)
Takie jajeczka baaardzo lubię 🙂
Nie wiem, czy u mnie beda jajka na wielkanocnym stole, ale jesli beda, to chyba wlasnie takie!
wyglądają wspaniale 🙂 ja akurat nie mam pociągu do jaj faszerowanych ani do jaj z majonezem ani z sosem tatarskim, tak więc popatrzę sobie na ładne zdjęcia, a na Wielkanocne śniadanie zjem wszystko oprócz jajka :.
Ostatnio tez takie robiłam, tylko że bez kaparów. Pysznie wyglądają i do tego roszponka :):)
Pysznie:) beda u mnie goscily na stole 🙂