Lubicie ciasta z dodatkiem kruszonki? Pamiętam, jak jako dziecko wyskubywałam kruszonkę z wierzchu ciasta drożdżowego upieczonego przez Babcię. Starałam się robić to bardzo delikatnie, aby Babcia nie zauważyła na cieście żadnych śladów. Niestety za każdym razem musiałam się skusić na zbyt duży kawałek i w efekcie w cieście powstawała wielka dziura. Dziś zapraszam Was na pyszne ciasto właśnie z dodatkiem kruszonki. Nie jest to wprawdzie ciasto drożdżowe a puszyste ciasto ucierane z dodatkiem mleka. Słodycz kruszonki idealnie komponuje się z kwaśnymi porzeczkami.
CIASTO Z PORZECZKAMI I KRUSZONKĄ
Słodka Sobota #7
Słodka Sobota #7
Składniki (na kwadratową blaszkę o boku 22 cm):
- 160 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- pół szklanki mleka
- 250 g porzeczek
- kruszonka: pół szklanki mąki, 3 łyżki masła, 5 łyżek cukru
- 1 łyżka cukru do posypania porzeczek
Mąkę mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia. Masło miksujemy z cukrem. Dodajemy po jednym jajku za każdym razem miksując do połączenia składników. W 2-3 turach dodajemy na zmianę mąkę i mleko, za każdym razem miksując do połączenia. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem, wykładamy na nie porzeczki, posypujemy je cukrem. Składniki kruszonki wyrabiamy pomiędzy palcami. Wykładamy ją na porzeczki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (bez termoobiegu) przez 45-50 minut (lub do suchego patyczka). Upieczone ciasto studzimy na metalowej kratce. Kroimy po całkowitym ostudzeniu.
*pamiętajcie o tym, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej
Całkowity czas przygotowania: 1 godzina.
12 komentarzy
ja z kruszonką mam tak do dzisiaj, zawsze muszę skubnąć choć mały kawałeczek 🙂
porzeczka w ciastach nabiera zupełnie nowego smaku, pycha! 🙂
pysznie wygląda:)
Uwielbiam ciasta z kruszonką. Twoje wygląda wspaniale. I to z moimi kochanymi czerwonymi porzeczkami, pyszności.
Pozdrawiam Malwinko.
Fantastycznie wygląda 🙂
U mnie też w domu rządzi czerwona porzeczka 🙂 Uwielbiam ciasta z nią. Twoje wygląda bardzo apetycznie!
Miłej niedzieli,
A.
lubię takie ciacho 😀
Widze, ze z kruszonka mialysmy podobnie – ja tez wyjadalam z wierzchu, a kiedy ciasto w koncu wjezdzalo na stol, bylo juz calkiem ogolocone z kruszonki 🙂
A porzeczki uwielbiam, wiec to ciasto idealne dla mnie!
No bo, oczywiście, ze lubimy:) …. a takie ciasto najchętniej zjadłabym popijając zimnym mlekiem:) buźka
Wypróbowane w różnych wariantach owocowych (wiśnie, jagody) i za każdym razem udane, choć wersja porzeczkowa najlepsza 🙂 Rodzina zachwycona, a ja dziękuję za uniwersalny przepis 🙂
Zrobiłam ze śliwkami, przepis rewelacja, kawałek po kawałku znikało to ciasto w oczach to znaczy było pyszne i jedna uwaga ze śliwkami, dałam troszkę mniej cukru w wersji mix biały brązowy nie było ani za słodkie ani gorzkie;p polecam, robi się szybko i bardzo dziękuję za ten przepis:)
Czy porzeczka może być mrożona? Czy jeśli mrożona to trzeba ja rozmrozić?
Tak, nie rozmrażamy jej wcześniej.