Babeczki z porzeczkami

przez Malwina
Babeczki  z porzeczkami
Za oknem upał a ja Was raczę letnimi babeczkami w iście zimowej aranżacji. Do przygotowania tych ucieranych babeczek możecie użyć innych ulubionych owoców. Ja postawiłam na kwaśne porzeczki.  Świetnie komponują się ze słodkimi wypiekami i deserami. Na blogu możecie znaleźć wiele przepisów z ich wykorzystaniem- sernik na zimno, blondies, ucierane ciasto z kruszonką. 
W pierwotnym założeniu babeczki miałam ozdobić kremem na bazie mascarpone i śmietany kremówki, jednak z braku czasu ostatecznie posypałam je  cukrem pudrem. 

Przepis dodaję do akcji Domi- Muffinkowo III. 
Babeczki  z porzeczkami przepis

BABECZKI Z PORZECZKAMI


Składniki (na około 12 sztuk):

  • 130 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 125 ml mleka
  • 250 g mąki
  • 50 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50 g mlecznej czekolady, posiekanej
  • 180 g porzeczek
  • cukier puder do posypania, porzeczki do dekoracji
Masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy po 1 jajku, za każdym razem miksując do połączenia składników. Dodajemy ekstrakt, miksujemy. Mąkę mieszamy z kakao, proszkiem i sodą. Do ciasta dodajemy na zmianę wymieszaną mąkę i mleko w 2-3 turach za każdym razem ucierając do połączenia składników. Do ciasta dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy. Dodajemy porzeczki, mieszamy delikatnie. Ciasto przekładamy do foremek wyłożonych papilotkami (na 2/3 ich wysokości). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu) i pieczemy przez 18-20 minut lub dłużej do suchego patyczka. Ozdabiamy cukrem pudrem i porzeczkami. 
*jasna wersja ciasta: w wersji jasnej zamiast kakao dodajemy 50 g mąki pszennej i pomijamy dodatek posiekanej czekolady lub używamy czekolady białej.

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

11 komentarzy
0

Podobne posty:

11 komentarzy

Ewelina Kowalska 01/08/2013 - 4:48 pm

Porzeczki doskonałe są na kompot, ale babeczki też rewelka! 🙂

Odpowiedz
Aguś kulinarnie 01/08/2013 - 5:29 pm

Jedną podkradam:)

Odpowiedz
Bernadeta 01/08/2013 - 7:26 pm

cudne zdjecia 🙂

Odpowiedz
Yourii 01/08/2013 - 8:35 pm

smakowitości 🙂

Odpowiedz
Majana 01/08/2013 - 8:46 pm

Malwinko te babeczki wyglądają tak ślicznie.:)

Odpowiedz
Angie 01/08/2013 - 8:51 pm

Ale z nich ślicznotki: )

Odpowiedz
Antenka 02/08/2013 - 7:40 am

ale ślicznie oprószone śnieżkiem;)

Odpowiedz
Kamila 02/08/2013 - 8:31 am

Urocze!

Odpowiedz
Wiewióra 02/08/2013 - 6:44 pm

ale śliczne! i pyszne z pewnością 🙂

Odpowiedz
Domi w kuchni 10/08/2013 - 4:29 pm

Patrzę na te zdjęcia, patrzę i nie mogę się napatrzeć! Są po prostu wypasione, już nie mówię o samych muffinkach 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 12/08/2013 - 12:25 pm

Muffinki to nawet w taki upał można upiec:) …. cudownie wyglądają te porzeczki na ciemnym cieście:) buziaki

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies