Ciasto z porzeczkami i kruszonką

przez Malwina
Ciasto z porzeczkami i kruszonką

Lubicie ciasta z dodatkiem kruszonki? Pamiętam, jak jako dziecko wyskubywałam kruszonkę z wierzchu ciasta drożdżowego upieczonego przez Babcię. Starałam się robić to bardzo delikatnie, aby Babcia nie zauważyła na cieście żadnych śladów. Niestety za każdym razem musiałam się skusić na zbyt duży kawałek i w efekcie w cieście powstawała wielka dziura. Dziś zapraszam Was na pyszne ciasto właśnie z dodatkiem kruszonki. Nie jest to wprawdzie ciasto drożdżowe a puszyste ciasto ucierane z dodatkiem mleka. Słodycz kruszonki idealnie komponuje się z kwaśnymi porzeczkami. 

Ciasto z porzeczkami przepis

CIASTO  Z PORZECZKAMI I KRUSZONKĄ
Słodka Sobota #7


Składniki (na kwadratową blaszkę o boku 22 cm):

  • 160 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół szklanki mleka
  • 250 g porzeczek
  • kruszonka: pół szklanki mąki, 3 łyżki masła, 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka cukru do posypania porzeczek
Mąkę mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia. Masło miksujemy z cukrem. Dodajemy po jednym jajku za każdym razem miksując do połączenia składników. W 2-3 turach dodajemy na zmianę mąkę i mleko, za każdym razem miksując do połączenia. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem, wykładamy na nie porzeczki, posypujemy je cukrem. Składniki kruszonki wyrabiamy pomiędzy palcami. Wykładamy ją na porzeczki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (bez termoobiegu) przez 45-50 minut (lub do suchego patyczka). Upieczone ciasto studzimy na metalowej kratce. Kroimy po całkowitym ostudzeniu.

*pamiętajcie o tym, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej

Całkowity czas przygotowania: 1 godzina.

10 komentarzy
0

Podobne posty:

10 komentarzy

kuchcikOla 20/07/2013 - 7:38 pm

ja z kruszonką mam tak do dzisiaj, zawsze muszę skubnąć choć mały kawałeczek 🙂
porzeczka w ciastach nabiera zupełnie nowego smaku, pycha! 🙂

Odpowiedz
Justyna Bąk 20/07/2013 - 7:46 pm

pysznie wygląda:)

Odpowiedz
Majana 20/07/2013 - 8:28 pm

Uwielbiam ciasta z kruszonką. Twoje wygląda wspaniale. I to z moimi kochanymi czerwonymi porzeczkami, pyszności.
Pozdrawiam Malwinko.

Odpowiedz
JestSmak 21/07/2013 - 6:52 am

Fantastycznie wygląda 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 21/07/2013 - 8:23 am

U mnie też w domu rządzi czerwona porzeczka 🙂 Uwielbiam ciasta z nią. Twoje wygląda bardzo apetycznie!

Miłej niedzieli,

A.

Odpowiedz
Paulina 21/07/2013 - 5:06 pm

lubię takie ciacho 😀

Odpowiedz
Maggie 22/07/2013 - 3:16 pm

Widze, ze z kruszonka mialysmy podobnie – ja tez wyjadalam z wierzchu, a kiedy ciasto w koncu wjezdzalo na stol, bylo juz calkiem ogolocone z kruszonki 🙂
A porzeczki uwielbiam, wiec to ciasto idealne dla mnie!

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 29/07/2013 - 6:49 pm

No bo, oczywiście, ze lubimy:) …. a takie ciasto najchętniej zjadłabym popijając zimnym mlekiem:) buźka

Odpowiedz
jagacicha 31/08/2014 - 4:38 pm

Wypróbowane w różnych wariantach owocowych (wiśnie, jagody) i za każdym razem udane, choć wersja porzeczkowa najlepsza 🙂 Rodzina zachwycona, a ja dziękuję za uniwersalny przepis 🙂

Odpowiedz
miarodajnewizje 17/07/2016 - 9:35 am

Zrobiłam ze śliwkami, przepis rewelacja, kawałek po kawałku znikało to ciasto w oczach to znaczy było pyszne i jedna uwaga ze śliwkami, dałam troszkę mniej cukru w wersji mix biały brązowy nie było ani za słodkie ani gorzkie;p polecam, robi się szybko i bardzo dziękuję za ten przepis:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies