Lato to idealny czas, by przygotować peperonatę. Osobiście uwielbiam tę potrawę i gotuję niezwykle często. Smakuje świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jeśli tylko lubicie paprykę, przygotujcie ją koniecznie.
Przepis dodaję do akcji Ani- Warzywa psiankowate 2013.
PEPERONATA
(WŁOCHY)
(WŁOCHY)
Zielona Środa #10
Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
- 4 papryki (1 kg), oczyszczone i pokrojone w paski
- 2 cebule, posiekane w piórka
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 500 g pomidorów, obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- cukier do smaku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól i pieprz do smaku
Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, smażymy aż zmięknie i się zrumieni. Dodajemy czosnek, smażymy 1 minutę. Wrzucamy papryki, smażymy przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy pomidory i oregano. Całość gotujemy przez około 20-30 minut, aż papryka zmięknie a większość płynu odparuje (ja w początkowej fazie przykrywam patelnię pokrywką, pod koniec ją zdejmuję, aby odparować nadmiar płynu). Pod koniec dodajemy ocet winny i balsamiczny, doprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem. Całość mieszamy, podgrzewamy jeszcze przez 2-3 minuty.
Całkowity czas przygotowania: 40 minut.
23 komentarze
Robię , robię i rybę sobie do niej uparuję:)
Wygląda apetycznie, ostatnio mam pociąg do takich smaków.
Idealne danie na letni posiłek, pełne słońca!
Wyglada fantastycznie! to takie podobne nieco do leczo?
W smaku jest inna, nie ma sosu, płyn jest mocno zredukowany.
w tym roku bardzo się rozsmakowałam w papryce, musze sobie zrobić takie danie 🙂
pyszne! uwielbiam peperonatę 🙂
Kupiłam dziś na targu sporo papryki, zrobię sobie 1 Pysznie wygląda 🙂
Jeszcze nie robiłam, pora spróbować. Dziękuję za dodanie wpisu do mojej akcji 🙂
Pocieklo mi!
A te zolte pomidory przecudne.
strasznie mnie od tego żołądek rozbolał 🙁
Może masz problemy z trzustką?
Hmmm a dałoby radę pozamykać to w słoiki na zimę ? 😉
Hmmm a można by to w słoiki na zimę zapakować i zapasteryzować ?
Owszem, ale należałoby zwiększyć ilość dodanych pomidorów, aby powstała większa ilość sosu.
Nie znam tej potrawy, ale wygląda niezwykle apetycznie:) buziaczki
witam! mam pytanie, czy paprykę mogę obrać jakoś nie trawię jej po uduszeniu, skórki odchodzą od miąższu ?rysiaa
Rysiaa, widzę, że masz podobnie, jak moja Mama. Paprykę możesz wcześniej opalić palnikiem i obrać lub zrobić to przy pomocy ostrej obieraczki do warzyw.
Nigdy nie robiłam a smaki do mnie przemawiają 🙂
Super danie, postanowiłam zrobić podobne, wyszło bardzo smaczne. Pozdrawiam;-)
Z czym najlepiej byłoby to serwować?
Na opieczonych kromkach pieczywa lub z dodatkiem mięs, np. grillowanym kurczakiem, stekiem wołowym, pieczoną wieprzowiną.
Zrobiłam u siebie korzystając głównie z Twojego przepisu. Wyszła pysznie.