Tę zupę przygotowałam pierwszy raz jeszcze przed wakacjami. Jest bardzo lekka i aromatyczna za sprawą pesto z dodatkiem bazylii. Idealnie sprawdzi się jako posiłek dla osób dbających o linię. Oryginalny przepis pochodzi z książki niezawodnego Gino D’Acampo „Dieta Italiana”. Razem ze mną tę smaczną włoską minestrone przygotowały Edyta i Karolina.
MINESTRONE Z KASZĄ JĘCZMIENNĄ
Składniki (na 4 porcje):
- 1 cebula, posiekana w kostkę
- 1 średniej wielkości marchewka, obrana, pokrojona w kostkę lub plasterki
- 2 łodygi selera naciowego, posiekane
- 1 duży ziemniak, obrany, pokrojony w kostkę
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 cukinia, pokrojona w kostkę
- 80 g kaszy jęczmiennej
- 2-3 łyżki pesto z bazylii
- sól i pieprz do smaku
W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy marchewkę i selera, smażymy mieszając przez 2 minuty. Wlewamy gorący bulion, dodajemy kaszę i pozostałe warzywa. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie a kasza ugotowana. Dodajemy pesto, mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Rozlewamy zupę pomiędzy 4 miseczki, kropimy oliwą i podajemy.
Całkowity czas przygotowania: 30 minut.
11 komentarzy
O jaka apetyczna i z pesto , mniam
ciekawa propozycja na zupe jarzynową. taki trochę krupnik jarzynowy, tak mi się skojarzyło 🙂
Jey, mam identyczne skojarzenia. To taki włoski krupnik. U mnie dość gęsty, ponieważ zupa leżała przez noc w lodówce.
Pyszna była Malwino. Dziękuję za kolejne smaczne gotowanie.
Smakowita zupka. 🙂
wspaniała, uwielbiam pesto a nigdy go nie dodawałam do zup. Myślę że zacznę od tej zupy i jak mi zasmakuje, to będę powtarzać 🙂
Pozdrawiam,
Monika
Idealny krupnik:) Przynjamniej jak dla mnie:) Pysznie musialo byc:)
Śliczne zdjęcia 🙂
Ja też dziękuję za wspólne gotowanie!
takiego połączenia smaków nie znałam:) dziękuję za pyszną inspirację:D
Nigdy nie jadłam zupy z kaszą jęczmienną… Od razu mi się kojarzy to jakoś z krupnikiem, ale to nie ten klimat 😉 W każdym razie wygląda cudnie i mam ochotę ją przygotować 🙂
Uwielbiam kasze ! A to taki włoski krupnik 🙂