Klopsiki w sosie pomidorowym z oliwkami i fetą

przez Malwina
Klopsiki z oliwkami i fetą

Dzisiejsza propozycja przypadnie do gustu miłośnikom klopsików. Dość często, kiedy kupię ładny kawałek mięsa, mielę go i przygotowuję później różnej maści klopsy i klopsiki. Tym razem klopsiki wylądowały w sosie pomidorowym z dodatkiem octu balsamicznego. Świetnie komponowały się z nimi oliwki i kawałki słonego sera feta. 

Klopsiki w sosie pomidorowym z oliwkami i fetą

KLOPSIKI W SOSIE POMIDOROWYM Z OLIWKAMI I FETĄ


Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • 400 g mielonej wieprzowiny (u mnie szynka)
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1,5 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 żółtko
  • kilka łyżek bułki tartej 
  • 800 g obranych pomidorów (użyłam malinowych)
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • pół szklanki zielonych oliwek
  • 160 g sera feta
  • sól i pieprz do smaku
Mięso łączymy z połową cebuli i czosnku. Dodajemy słodką paprykę, pół łyżeczki oregano, posiekaną natkę, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy żółtko, odrobinę bułki tartej dla zagęszczenia, dokładnie mieszamy. Z masy formujemy klopsiki. Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy klopsiki ze wszystkich stron i zdejmujemy na talerz. Na patelnię dodajemy resztę cebuli i czosnku, smażymy 3 minuty. Dodajemy posiekane pomidory wraz z sokiem, który puściły, ocet balsamiczny, 1 łyżeczkę oregano i klopsiki. Całość przykrywamy i gotujemy przez około 15 minut lub do momentu, kiedy pomidory się rozgotują. Całość przyprawiamy solą (należy uważać z jej ilością, ponieważ w sosie będą także kawałki sera feta), pieprzem i ewentualnie szczyptą cukru. Dodajemy oliwki i ser, chwilkę podgrzewamy.  Podajemy z dodatkiem pieczywa. 

Klopsiki w sosie pomidorowym z oliwkami i fetą

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

7 komentarzy
0

Podobne posty:

7 komentarzy

majka 23/09/2013 - 9:12 am

Pyszny obiad. Lubie wszelkiego rodzaju klopsiki. Zjadlabym caly talerz 😉

Pozdrowienia.

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 23/09/2013 - 11:00 am

O rany!Jakie pyszne!Aż zgłodniałam 🙂

Odpowiedz
Angie 23/09/2013 - 11:57 am

Jak najbardziej mogłabym jeść takie obiady<3

Odpowiedz
Kamciss 23/09/2013 - 5:33 pm

Pyszny pomysł na obiadek :>

Odpowiedz
Magda C. 23/09/2013 - 7:34 pm

Jakie pyszności! Mam mega ochotę na taki obiad… A może być mi podesłała go? 😀

Odpowiedz
JustInka 24/09/2013 - 12:08 pm

Moje chłopaki uwielbiają klopsiki 🙂 Myślę że to danie ( dla Młodego bez oliwek) przypadłoby im do gustu, więc kradnę 😉

Odpowiedz
Gosia 11/09/2014 - 1:49 pm

Bardzo dobre klopsy, właśnie je spałaszowaliśmy 🙂 ale następnym razem zrobię bez oliwek, są zbyt intensywne w smaku i choć dają kontrast do słodyczy pomidorów i słoności fety, to jednak nie do końca mi tu podpasowały. Nie mniej jednak przepis świetny 🙂 Polecam!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies