Dzisiejsza propozycja przypadnie do gustu miłośnikom klopsików. Dość często, kiedy kupię ładny kawałek mięsa, mielę go i przygotowuję później różnej maści klopsy i klopsiki. Tym razem klopsiki wylądowały w sosie pomidorowym z dodatkiem octu balsamicznego. Świetnie komponowały się z nimi oliwki i kawałki słonego sera feta.
KLOPSIKI W SOSIE POMIDOROWYM Z OLIWKAMI I FETĄ
Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
- 400 g mielonej wieprzowiny (u mnie szynka)
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1,5 łyżeczki suszonego oregano
- 1 żółtko
- kilka łyżek bułki tartej
- 800 g obranych pomidorów (użyłam malinowych)
- 2 łyżki octu balsamicznego
- pół szklanki zielonych oliwek
- 160 g sera feta
- sól i pieprz do smaku
Mięso łączymy z połową cebuli i czosnku. Dodajemy słodką paprykę, pół łyżeczki oregano, posiekaną natkę, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy żółtko, odrobinę bułki tartej dla zagęszczenia, dokładnie mieszamy. Z masy formujemy klopsiki. Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy klopsiki ze wszystkich stron i zdejmujemy na talerz. Na patelnię dodajemy resztę cebuli i czosnku, smażymy 3 minuty. Dodajemy posiekane pomidory wraz z sokiem, który puściły, ocet balsamiczny, 1 łyżeczkę oregano i klopsiki. Całość przykrywamy i gotujemy przez około 15 minut lub do momentu, kiedy pomidory się rozgotują. Całość przyprawiamy solą (należy uważać z jej ilością, ponieważ w sosie będą także kawałki sera feta), pieprzem i ewentualnie szczyptą cukru. Dodajemy oliwki i ser, chwilkę podgrzewamy. Podajemy z dodatkiem pieczywa.
Całkowity czas przygotowania: 30 minut.
7 komentarzy
Pyszny obiad. Lubie wszelkiego rodzaju klopsiki. Zjadlabym caly talerz 😉
Pozdrowienia.
O rany!Jakie pyszne!Aż zgłodniałam 🙂
Jak najbardziej mogłabym jeść takie obiady<3
Pyszny pomysł na obiadek :>
Jakie pyszności! Mam mega ochotę na taki obiad… A może być mi podesłała go? 😀
Moje chłopaki uwielbiają klopsiki 🙂 Myślę że to danie ( dla Młodego bez oliwek) przypadłoby im do gustu, więc kradnę 😉
Bardzo dobre klopsy, właśnie je spałaszowaliśmy 🙂 ale następnym razem zrobię bez oliwek, są zbyt intensywne w smaku i choć dają kontrast do słodyczy pomidorów i słoności fety, to jednak nie do końca mi tu podpasowały. Nie mniej jednak przepis świetny 🙂 Polecam!