Zupa jarzynowa z kaszą jęczmienną i pesto

przez Malwina
Zupa jarzynowa z kaszą jęczmienną i pesto

Tę zupę przygotowałam pierwszy raz jeszcze przed wakacjami. Jest bardzo lekka i aromatyczna za sprawą pesto z dodatkiem bazylii. Idealnie sprawdzi się jako posiłek dla osób dbających o linię. Oryginalny przepis pochodzi z książki niezawodnego Gino D’Acampo „Dieta Italiana”. Razem ze mną tę smaczną włoską minestrone przygotowały Edyta i Karolina

Zupa z kaszą jęczmienną przepis

MINESTRONE Z KASZĄ JĘCZMIENNĄ


Składniki (na 4 porcje):

  • 1 cebula, posiekana w kostkę
  • 1 średniej wielkości marchewka, obrana, pokrojona w kostkę lub plasterki
  • 2 łodygi selera naciowego, posiekane
  • 1 duży ziemniak, obrany, pokrojony w kostkę
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 cukinia, pokrojona w kostkę
  • 80 g kaszy jęczmiennej
  • 2-3 łyżki pesto z bazylii
  • sól i pieprz do smaku
W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy marchewkę i selera, smażymy mieszając przez 2 minuty. Wlewamy gorący bulion, dodajemy kaszę i pozostałe warzywa. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie a kasza ugotowana. Dodajemy pesto, mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Rozlewamy zupę pomiędzy 4 miseczki, kropimy oliwą i podajemy. 

Zupa jarzynowa z kaszą jęczmienną i pesto

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

11 komentarzy
0

Podobne posty:

11 komentarzy

margot 22/09/2013 - 2:21 pm

O jaka apetyczna i z pesto , mniam

Odpowiedz
Jey 22/09/2013 - 3:12 pm

ciekawa propozycja na zupe jarzynową. taki trochę krupnik jarzynowy, tak mi się skojarzyło 🙂

Odpowiedz
Malwina 22/09/2013 - 3:36 pm

Jey, mam identyczne skojarzenia. To taki włoski krupnik. U mnie dość gęsty, ponieważ zupa leżała przez noc w lodówce.

Odpowiedz
kabamaiga 22/09/2013 - 3:25 pm

Pyszna była Malwino. Dziękuję za kolejne smaczne gotowanie.

Odpowiedz
Majana 22/09/2013 - 4:35 pm

Smakowita zupka. 🙂

Odpowiedz
mnemonique 22/09/2013 - 8:22 pm

wspaniała, uwielbiam pesto a nigdy go nie dodawałam do zup. Myślę że zacznę od tej zupy i jak mi zasmakuje, to będę powtarzać 🙂
Pozdrawiam,
Monika

Odpowiedz
Marzena 22/09/2013 - 10:01 pm

Idealny krupnik:) Przynjamniej jak dla mnie:) Pysznie musialo byc:)

Odpowiedz
Edyta 23/09/2013 - 5:43 am

Śliczne zdjęcia 🙂
Ja też dziękuję za wspólne gotowanie!

Odpowiedz
Antenka 23/09/2013 - 8:02 am

takiego połączenia smaków nie znałam:) dziękuję za pyszną inspirację:D

Odpowiedz
Magda C. 23/09/2013 - 7:34 pm

Nigdy nie jadłam zupy z kaszą jęczmienną… Od razu mi się kojarzy to jakoś z krupnikiem, ale to nie ten klimat 😉 W każdym razie wygląda cudnie i mam ochotę ją przygotować 🙂

Odpowiedz
JustInka 24/09/2013 - 12:14 pm

Uwielbiam kasze ! A to taki włoski krupnik 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies