Czasem wystarczy tylko kilka składników, by wyczarować pyszne danie. Ten makaron przygotowuję najczęściej, kiedy odwiedzają mnie niezapowiedziani goście. Jest szybki w przygotowaniu i do tego pyszny. Jeśli nie macie ochoty na dłuższe przesiadywanie w kuchni, ten przepis będzie dla Was idealny.
CONCHIGLIE Z GORGONZOLĄ, ROZMARYNEM I BOCZKIEM
Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
- 8 plastrów wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
- 1 ząbek czosnku
- 1 szalotka
- 1 gałązka rozmarynu (lub płaska łyżeczka suszonego)
- 200 ml śmietany kremówki
- 100 g gorgonzoli
- sól i pieprz do smaku
- 400 g makaronu conchiglie
Makaron przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Czosnek i szalotkę drobno siekamy. Obrywamy igiełki rozmarynu, siekamy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu. Wrzucamy boczek i smażymy kilka minut, aż stanie się chrupiący. Dodajemy czosnek i szalotkę, smażymy kolejne 3-4 minuty. Wlewamy śmietankę, dodajemy rozmaryn, pokruszony ser. Gotujemy chwilkę mieszając, aż składniki się połączą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wrzucamy makaron i dokładnie mieszamy. Przekładamy na talerze.
*Pamiętajcie, by nie przelewać makaronu wodą (przelewamy go tylko wtedy, gdy przygotowujemy sałatki bądź chcemy go dodać do zupy). Boczek i szalotkę warto usmażyć na maśle lub oliwie z odrobiną masła. Nada to daniu lepszego smaku. Gorgonzola jest bardzo intensywna w smaku, należy więc uważać z jej ilością.
Całkowity czas przygotowania: 15 minut.
35 komentarzy
U mnie przed chwilą było spaghetti i nie mogę się ruszać, ale jak patrze na Twoje danie to i tak ślina cieknie. Oj te moje łakomstwo…
Malwi, a ty się zastanawiałaś co z boczkiem robić. Kochana, rewelacja!
Od paru dni wsuwam niebieski ser na sucho, z boczkiem i makaronem też bym go z chęcią zjadł 🙂 Zwłaszcza, że muszelki to chyba mój ulubiony rodzaj z makaronów "nienitkowych" 😉
To jest najlepsze w makaronach, że tak łatwo można z nich jakieś wspaniale danie przygotować. Na pewno wypróbuje ten przepis 🙂
Przemawia do mnie! Zazwyczaj robiąc makaron z gorgonzolą dodaje tymianku – mam go w ogrodzie, a rozmaryn jakoś u mnie nie rośnie. Ale nabędę w doniczce i wypróbuję. A co tam:-)))
Asia
Kilka składników i jak pysznie i ładnie 🙂
Coś dla mnie. Uwielbiam wszelkie makarony.
Genialne, proste danie:)
uwielbiam makaron z gorgonzolą, pychota 🙂
jeżeli jest gorgonzola to już to lubię.
Takie przepisy lubie, prosto i szybko….pozdrawiam…
Pyszny minimalizm, zawsze się sprawdza 🙂
Zdecydowanie lubię takie dania. Szybkie i smaczne (chociaż niekoniecznie tanie ze względu na ser 😉 ale za to jakie pyszne
makarony lubię najbardziej na słodko ,ale ta wersja brzmi całkiem nieźle ,a wygląda świetnie 😉 tak pysznie !
Uwielbiam makarony i mogę jeść i jeść 🙂 Przepis prosty ale jakże apetyczny wygląd – już czuje ten smak ummmm 🙂 no normalnie niebo w gębie 🙂
Nie ma to jak kuchnia włoska i ta gorgonzola…już lubię. Pozdrawiam.
lubię takie makarony:)
Masz racje, czasem nie potrzeba wielu skladnikow, by wyczarowac cos naprawde pysznego 🙂
tak proste, a jak smakowicie się prezentuje!
Proste, a jakie pyszne! 🙂
Oj to musiał być pyszny obiad 🙂
zestaw w sam raz dla mnie :)uwielbiam takie makaronowe dania
Uwielbiam takie proste przepisy 🙂
O przepis idealny dla mnie 😀 – szybki, prosty, pyszy 😀
Chyba nigdy nie przestanę jeść makaronów co chwilę trafiając na takie przepisy 🙂 Dobrze, że moi rodzice zostawiają mnie teraz na ponad tydzień i nie będą marudzić, że wszystko, co gotuję zawiera makaron 🙂
Połączenie, które kocham 🙂 Szczególnie boczek 🙂
super przepis i sliczne zdjecie…nic tylko pojsc na zakupy i tez takie kluski sobie zrobic:)
mmm! proste i smaczne 😉 palce lizac 🙂
Kocham takie kremowe makarony, świetny przepis 🙂
jak najbardziej moje smaki 🙂
Taki makaron jest w moim guscie i chętnie bym sie nim podelektowała:) pozdrawiam
przepyszne 🙂 dziś wypróbowałam przepis
jak to strasznie cieszy, gdy mogę coś zrobić bez fixów i półproduktów 🙂
dziękuję ^^
Cieszę się , że smakowało;)
pozdrawiam serdecznie
Takie rzeczy to właśnie mój smaczek, tego przepisu jeszcze nie wykorzystałem ale już wyobrażam sobie, że jem potrawę ze zdjęcia 🙂
super smak, dzieki