Bułeczki z płatkami owsianymi i marchewką

przez Malwina

Dziś spędziłam cały dzień poprawiając zdjęcia na blogu, zmieniając ich lokalizację, zmniejszając je itd. W najbliższych dniach część zdjęć może się nie wyświetlać, ale postaram się to jak najszybciej naprawić. Przy okazji znalazłam zdjęcia bułeczek marchewkowych, które piekłam ponad 3 miesiące temu. Ciasto na te bułeczki nie należy do zbyt przyjemnych przy wyrabianiu, jednakże ich smak wynagradza pracę włożoną w przygotowanie ich. 

BUŁECZKI Z PŁATKAMI OWSIANYMI I MARCHEWKĄ

Składniki (na 12 małych lub 8 dużych bułek):
[przepis znaleziony u Dorotus]

  • 450 g mąki pszennej chlebowej (użyłam mąki typ 650)
  • 300 ml letniej wody
  • 14 g świeżych drożdży
  • 1/2-1 łyżeczki soli
  • łyżka oleju ryżowego
  • 50 g płatków owsianych
  • 100 g obranej i startej na drobnych oczkach marchewki
Drożdże kruszymy do miseczki, mieszamy z kilkoma łyżkami letniej wody. Odstawiamy na 15-20 minut. 300g mąki mieszamy z solą, dodajemy drożdże i pozostałą wodę, wyrabiamy delikatnie na lekko omączonej powierzchni przez kilka minut (ja całość dokładnie wymieszałam dłonią do połączenia się składników). Dodajemy płatki i olej, dalej wyrabiamy. Wrzucamy marchewkę i pozostałą mąkę i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto jest stosunkowo klejące, troszkę podsypywałam je dodatkową mąką. Formujemy je w kulę, lekko oprószamy mąką, wkładamy do miski, przykrywamy ręcznikiem kuchennym i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (zajmuje to około godzinę czasu). 
Po tym czasie ciasto krótko wyrabiamy, dzielimy na 12 części (ja dzieliłam na 8), formujemy bułeczki, oprószamy je mąką i układamy w odstępach na blasze (również wysypaną mąką). Przykrywamy i odstawiamy na pół godziny do napuszenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni i pieczemy 15 minut lub do momentu lekkiego zrumienienia bułeczek. Studzimy na metalowej kratce. 
Ciasto nie jest zbyt przyjemne w wyrabianiu- jest początkowo bardzo klejące. Natomiast bułeczki są bardzo smaczne, mięciutkie z chrupiącą skórką. 

22 komentarze
0

Podobne posty:

22 komentarze

mnemonique 07/01/2012 - 5:01 pm

wyglądają uroczo, a dodatek płatków to dla mnie duuuża zaleta, płatki uwielbiam.

Pozdrawiam i podziwiam ogrom pracy jaki wykonałaś, bo wiem że poprawianie zdjęć jest żmudne.

Monika

Odpowiedz
Anonimowy 07/01/2012 - 5:04 pm

poczęstuję się na pewno bo apetycznie wygląda :))

Odpowiedz
Anonimowy 07/01/2012 - 5:11 pm

Świetny pomysł 🙂 Mam ochotę na taką bułeczkę!

Odpowiedz
slyvvia 07/01/2012 - 5:15 pm

Już sobie wyobrażam taką bułeczkę z masłem i powidłami 😀

Odpowiedz
Siaśka 07/01/2012 - 5:49 pm

ale fajne!! uwielbiam marchew

Odpowiedz
Dusia 07/01/2012 - 6:03 pm

świetnie się zabarwiły na lekko pomarańczowy kolor;)

Odpowiedz
klliisiaa 07/01/2012 - 7:45 pm

pycha, uwielbiam domowe pieczywo 🙂

Odpowiedz
Avelina 07/01/2012 - 8:51 pm

Bardzo apetyczne bułeczki

Odpowiedz
Majana 07/01/2012 - 11:25 pm

Cudne bułeczki o pięknym kolorze:)

Odpowiedz
Aciri 08/01/2012 - 7:41 am

Ciekawe wyszły, takie marmurkowe:)

Odpowiedz
karola 08/01/2012 - 12:36 pm

Uwielbiam domowe bułeczki, smakują najlepiej i do tego jak cieszy własny wypiek!:)

Odpowiedz
manoria 08/01/2012 - 1:12 pm

Fajne bułeczki idealne na leniwe śniadanko :-)Pozdrawiam

Odpowiedz
Lovelykate 08/01/2012 - 3:22 pm

Mają fantastyczny kolor 🙂 Chętnie bym taką na śniadanie wciągnęła.

Odpowiedz
Biedr_ona 08/01/2012 - 8:23 pm

Mhmhmh.. a do tego zjadłabym sobie miód 😉

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
Monica 09/01/2012 - 9:56 am

Mają przepiękny kolor 🙂 Musiały być pyszne.

Pozdrawiam!

Odpowiedz
mopswkuchni 09/01/2012 - 11:55 am

Fajny pomysł!

Odpowiedz
Maggie 09/01/2012 - 1:01 pm

Zrobic zdjecia zwyklym buleczkom – to prawdziwa sztuka 🙂 Twoje wygladaja swietnie, a z marchewka musza rownie dobrze smakowac.

Odpowiedz
kachna 09/01/2012 - 2:27 pm Odpowiedz
Blackdiamondin 09/01/2012 - 6:10 pm

zachwyciłaś mnie tymi bułeczkami:) świetny pomysł z dodatkiem marchewki, chętnie wypróbuję przepis:)

Odpowiedz
Mona 10/01/2012 - 8:27 am

Bułeczki domowe to najlepsze pieczywo – a jesli te są chrupiące to już je lubię i przepis zapiszę .
Robiłam muffiny z makiem na urodziny córki -wyszły pycha , takie wilgotne jak lubimy . Zapraszam do mnie na Mrowisko 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 13/01/2012 - 9:10 pm

musze je niebawem zrobic!

Odpowiedz
Pluskotka 15/01/2012 - 9:15 pm

Wczoraj się pogodziłam z płatkami owsianymi i zrobiłam z nich batoniki zbożowe. 🙂 To chyba będzie moje ulubione ich wykorzystanie.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies