Dzień dobry,
Jutro niedziela, podrzucam więc Wam kolejny przepis na surówkę do obiadu. Tym razem w roli głównej moje ulubione pieczone buraki – idealnie komponują się z poczciwym mielonym, schabowym, gulaszami czy daniami z dodatkiem kaszy gryczanej. Jeśli często w swojej kuchni sięgacie po buraki, to polecam przy okazji lekturę postu, w którym pokazuję jak je mrożę i przechowuję na dłużej – jak mrozić buraki.
Surówka z buraczków do obiadu
1 porcja ma 85 kcal (2 B, 11 W, 5 T)
Składniki (na 2 porcje):
- 200 g pieczonych lub gotowanych buraków (waga po obraniu) – u mnie pieczone i mrożone w całości buraki – czytaj więcej – jak mrozić buraki?
- 1 łyżka soku z cytryny
- Pół małej czerwonej cebulki, drobno posiekanej
- 2 łyżeczki oliwy lub oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
- Sól i pieprz do samku
Jak zrobić surówkę z buraczków do obiadu?
- Buraki ścieramy na tarce o dużych oczkach i polewamy sokiem z cytryny. Cebulę umieszczamy na metalowym sicie i przelewamy wrzątkiem. Odstawiamy do ostygnięcia.
- Do buraków dodajemy cebulę, oliwę/olej, doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem warto schłodzić surówkę w lodówce.
Przechowywanie: W zamkniętym pojemniku w lodówce do 3 dni.
2 komentarze
Pyszny klasyk!
Przepis fajny, ale surówka to to na pewni nie jest.