Dziś mam dla Was pyszną miskę pełną różnorodnych smaków i tekstur. Na dnie skrywa się domowy serek przygotowany na bazie jogurtu greckiego – kwaskowaty i kremowy. Idealnie komponuje się z czosnkowymi grzankami, słodko-kwaśnym granatem i dobrej jakości oliwą. To fajna opcja zarówno na śniadanie, jak i lekką kolację. Polecam wypróbować 🙂
Labneh z pomidorami i chrupiącymi grzankami
Składniki (na 2 porcje):
- 200 g labnehu
- 150 g pomidorków koktajlowych (można je wcześniej upiec, by podkręcić ich smak)
- 2 łyżki ulubionych oliwek (postawiłam na kalamata)
- Mała garść liści jarmużu bez twardej łodygi, ewentualnie szpinak lub ulubiony miks sałat
- 1 kromka chleba (u mnie chleb żytni 100%)
- 1 ząbek czosnku
- Szczypta suszonego tymianku
- Łyżka nasion granatu
- Listki mięty do posypania
- Za’atar do posypania
- Oliwa do smażenia (u mnie z chili) + dobrej jakości oliwa do polania
Sposób przygotowania:
- Labneh rozsmarowujemy na dnie dwóch talerzy. Możecie wybrać mniej lub bardziej odciśnięty labneh – jak wolicie. Mój miał konsystencję kremowego serka.
- Pomidorki kroimy na pół, czosnek w plasterki (jeśli w środku ma szczypior, należy go wyjąć), chleb rwiemy w nieduże kawałki.
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy chleb, roztarty w palcach tymianek oraz czosnek. Smażymy na niedużym ogniu do otrzymania chrupiących grzanek. Uważamy, aby nie przypalić czosnku. Do smażenia użyłam oliwy z chili, jeśli takiej nie macie, dodajcie na patelnię odrobinę płatków ostrej papryki lub kawałek posiekanej świeżej papryczki.
- Jarmuż umieszczamy na sicie i przelewamy wrzątkiem. Jeśli używacie szpinaku lub miksu sałat, ten krok pomińcie.
- Na serku układamy pokrojone pomidorki i oliwki, dodajemy grzanki, jarmuż. Całość posypujemy granatem, miętą i za’atarem, a na koniec polewamy dobrej jakości oliwą i zajadamy ze smakiem 🙂
Co to jest labneh?
To produkt powstały w wyniku odcedzenia gęstego jogurtu naturalnego, czyli prosty serek, który możecie wykonać samodzielnie w domu. Wystarczy Wam jogurt, kawałek gazy i odrobina cierpliwości. Jest kwaskowaty, kremowy i intensywny w smaku. Świetnie komponuje się z pomidorami i świeżymi ziołami. Można przygotować z niego serowe kulki i obtaczać je w przyprawach, smarować nim kanapki, dodawać do sałatek.
Jak zrobić labneh w domu?
Do przygotowania labnehu potrzebny będzie Wam jogurt, sól i gaza. Wystarczy wymieszać jogurt z solą, przełożyć na sito wyłożone gazą i czekać. Po szczegółowe instrukcje odsyłam Was do wpisu: jak zrobić labneh?
1 komentarz
Ooo, wygląda mega smakowicie i nawet nie wiedziałam, że można go tak łatwo przygotować w domu :O będę musiała koniecznie przetestować 🙂