Jak zrobić zatar?

przez Malwina
Zaatar przepis
Zatar – przepis

Dzień dobry,

Jedną z moich ulubionych mieszanek przypraw, której używam dość często, jest zatar. Zapewne ta nazwa nie raz mignęła Wam na liście składników w przepisach na moim blogu. Zatar można kupić już gotowy lub przygotować go samodzielnie w domu. Będzie nam potrzebne tylko kilka składników i moździerz. No i troszkę siły potrzebnej do rozcierania ziół. Tu polecam zaangażować do pracy męskie grono domowników.

Jednym ze składników zataru jest sumak. Nie widziałam go nigdy na półkach w marketach, dlatego najlepiej szukajcie go w sklepach z przyprawami na wagę. Zamówicie go też bez problemu przez Internet, np. w sklepach z produktami do kuchni arabskiej. 
Przepis na zatar

Co to jest zatar?

Zatar to mieszanka przypraw popularna w kuchni arabskiej. Istnieje wiele receptur na zatar, w zależności od regionu. Najprostsza wersja, i mam wrażenie, że także najpopularniejsza, składa się z tymianku, sumaku i sezamu. Bardziej urozmaicone mieszanki mogą zawierać także oregano, majeranek i wiele innych ziół. Gotowy zatar możecie kupić w sklepach z przyprawami lub przygotować tę mieszankę samodzielnie w domu. 
Przepisy z zatrarem

Jak zrobić zatar?

Składniki:

  • 3 łyżki suszonego tymianku
  • 2 łyżeczki sumaku
  • 1 czubata łyżka prażonego białego sezamu
  • pół łyżeczki soli 

Zatar – przepis:

Tymianek umieszczamy w moździerzu i ucieramy przez kilka minut. Stopień rozdrobnienia tymianku dostosujcie do własnych preferencji. Ja lubię, gdy jest dość drobno roztarty. Możecie też zostawić tymianek w całości. 
Tymianek umieszczamy w miseczce, dodajemy sól, sumak, prażony sezam. Dokładnie mieszamy. Zatar przesypujemy do szklanego pojemnika, zakręcamy. Przechowujemy w suchym i ciemnym miejscu.
Co to jest zatar

Do czego wykorzystać zatar?

Zatar ma mnóstwo zastosowań w kuchni. Najbardziej popularną potrawą z jego dodatkiem jest manakesh, czyli płaskie chlebki obficie posypane tą przyprawą. 

Zatarem możesz doprawiać:

– sałatki, np. sałatka z zielonych warzyw 
– dipy
– krakersy, np. ciasteczka z zatarem
– omlety, np. omlet z ricottą i kiełkami
– pieczywo, np. chlebki z patelni z zatarem
– labneh, czyli domowej roboty ser z jogurtu
– pieczone warzywa – ziemniaków, batatów, marchewek, kalafiora i wielu innych
– dressing do sałatki
– mięso mielone, szczególnie drób
– ryby, np. nuggetsy z łososia
– pilaw

Zatar świetnie sprawdza się także jako posypka do hummusu, past kanapkowych, baba ghanoush

Zatar przepis blog
Jak zrobić zatar?

Całkowity czas przygotowania: 10 minut.

23 komentarze
0

Podobne posty:

23 komentarze

Avrea 27/09/2017 - 9:23 am

zatar bardzo lubię tą przy[rawę , a sumak przywożę z wojaży ostatnio z Cypru 😉

Odpowiedz
EllaCanto 27/09/2017 - 10:01 am

Nie próbowałam nigdy zataru i bardzo ciekawa jestem aromatu sumaku. Sama chyba nie zrobię, ale postaram się kupić, jak gdzieś zobaczę 🙂

Odpowiedz
Malwina 27/09/2017 - 10:20 am

Polecam wypróbować. Pieczone warzywa z zatarem to mistrzostwo świata 🙂

Odpowiedz
Megly 27/09/2017 - 10:15 am

Uwielbiam takie posty.
Zawsze to coś się człowiek dowie.
Szczerze mówiąc nie słyszałam o Zatarze.
Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedz
Chocolade 27/09/2017 - 10:23 am

Nigdy nie próbowałam 🙂 Jeśli gdzieś dostanę sumak, to pewnie spróbuję zrobić 😀

Odpowiedz
Ervisha 27/09/2017 - 11:32 am

Słyszałam, ale nie robiłam 😉

Odpowiedz
Avrea 27/09/2017 - 12:23 pm

sumak dobry jest do ryby 🙂

Odpowiedz
Malwina 28/09/2017 - 2:10 pm

Kwaśne przyprawy z rybą komponuję się świetnie.

Odpowiedz
Avrea 14/02/2018 - 9:05 am

a z Izraela przywiozłam sobie zatar i sumak 😀

Odpowiedz
Patrycja 27/09/2017 - 1:05 pm

Ciekawa jestem smaku tej przyprawy 🙂

Odpowiedz
Dorota 27/09/2017 - 1:05 pm

Ostatnio często piekę bataty, więc następnym razem wypróbuje wg Twojego przepisu. Sumak przywiozłam z Bułgarii, ale widziałam kiedyś w centrum handlowym w Poznaniu na stoisku z przyprawami:)

Odpowiedz
Malwina 28/09/2017 - 2:09 pm

Warzywa z zatarem to prawdziwa poezja. Polecam. U mnie teraz na tapecie dynia w zatarze 🙂

Odpowiedz
Angelika i Monika Candy Pandas 27/09/2017 - 3:20 pm

Musiałybyśmy zrobić taką fajną mieszankę 🙂

Odpowiedz
Aguś kulinarnie 27/09/2017 - 3:24 pm

Lubię domowej roboty mieszanki przypraw:)

Odpowiedz
Malwina 28/09/2017 - 2:09 pm

Domowe najlepsze 🙂 I przy okazji o wiele tańsze i bez wzmacniaczy smaku.

Odpowiedz
Aguś kulinarnie 28/09/2017 - 3:26 pm

Dokładnie:)

Odpowiedz
Złota Orchidea 27/09/2017 - 4:08 pm

Zdjęcia robią ogromne wrażenie ! Pięknie !;)

Odpowiedz
Malwina 28/09/2017 - 2:08 pm

Dziękuję za miłe słowa 🙂

Odpowiedz
Marta Langier 27/09/2017 - 7:19 pm

Bardzo fajna przyprawa, muszę zrobić. Aż wstyd się przyznać, ale jej nie znam.

Odpowiedz
Anna S. 27/09/2017 - 9:06 pm

Nigdy nie robiłam, ale już czuję ten aromat 🙂

Odpowiedz
Malwina 28/09/2017 - 2:07 pm

Aniu, polecam. Przy Twoich fajnych pomysłach kulinarnych znalazłby zapewne wiele nowych zastosowań 🙂

Odpowiedz
Martyna Jacko 27/09/2017 - 10:19 pm

Uwielbiam zatar! Nie ma to jak domowy… 🙂

Odpowiedz
Małgorzata 13/02/2018 - 3:15 pm

Koniecznie muszę zrobić ta przyprawe. Natobilas mi na nią ochoty. I na pewno jest bardzo aromatyczna.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies