Zatar – przepis |
Dzień dobry,
Jedną z moich ulubionych mieszanek przypraw, której używam dość często, jest zatar. Zapewne ta nazwa nie raz mignęła Wam na liście składników w przepisach na moim blogu. Zatar można kupić już gotowy lub przygotować go samodzielnie w domu. Będzie nam potrzebne tylko kilka składników i moździerz. No i troszkę siły potrzebnej do rozcierania ziół. Tu polecam zaangażować do pracy męskie grono domowników.
Jednym ze składników zataru jest sumak. Nie widziałam go nigdy na półkach w marketach, dlatego najlepiej szukajcie go w sklepach z przyprawami na wagę. Zamówicie go też bez problemu przez Internet, np. w sklepach z produktami do kuchni arabskiej.
Co to jest zatar?
Zatar to mieszanka przypraw popularna w kuchni arabskiej. Istnieje wiele receptur na zatar, w zależności od regionu. Najprostsza wersja, i mam wrażenie, że także najpopularniejsza, składa się z tymianku, sumaku i sezamu. Bardziej urozmaicone mieszanki mogą zawierać także oregano, majeranek i wiele innych ziół. Gotowy zatar możecie kupić w sklepach z przyprawami lub przygotować tę mieszankę samodzielnie w domu.
Jak zrobić zatar?
Składniki:
- 3 łyżki suszonego tymianku
- 2 łyżeczki sumaku
- 1 czubata łyżka prażonego białego sezamu
- pół łyżeczki soli
Zatar – przepis:
Tymianek umieszczamy w moździerzu i ucieramy przez kilka minut. Stopień rozdrobnienia tymianku dostosujcie do własnych preferencji. Ja lubię, gdy jest dość drobno roztarty. Możecie też zostawić tymianek w całości.
Tymianek umieszczamy w miseczce, dodajemy sól, sumak, prażony sezam. Dokładnie mieszamy. Zatar przesypujemy do szklanego pojemnika, zakręcamy. Przechowujemy w suchym i ciemnym miejscu.
Do czego wykorzystać zatar?
Zatar ma mnóstwo zastosowań w kuchni. Najbardziej popularną potrawą z jego dodatkiem jest manakesh, czyli płaskie chlebki obficie posypane tą przyprawą.
Zatarem możesz doprawiać:
– sałatki, np. sałatka z zielonych warzyw
– pieczone warzywa – ziemniaków, batatów, marchewek, kalafiora i wielu innych
– dressing do sałatki
– mięso mielone, szczególnie drób
– ryby, np. nuggetsy z łososia
– pilaw
– ryby, np. nuggetsy z łososia
– pilaw
Zatar świetnie sprawdza się także jako posypka do hummusu, past kanapkowych, baba ghanoush.
Jak zrobić zatar? |
Całkowity czas przygotowania: 10 minut.
23 komentarze
zatar bardzo lubię tą przy[rawę , a sumak przywożę z wojaży ostatnio z Cypru 😉
Nie próbowałam nigdy zataru i bardzo ciekawa jestem aromatu sumaku. Sama chyba nie zrobię, ale postaram się kupić, jak gdzieś zobaczę 🙂
Polecam wypróbować. Pieczone warzywa z zatarem to mistrzostwo świata 🙂
Uwielbiam takie posty.
Zawsze to coś się człowiek dowie.
Szczerze mówiąc nie słyszałam o Zatarze.
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Nigdy nie próbowałam 🙂 Jeśli gdzieś dostanę sumak, to pewnie spróbuję zrobić 😀
Słyszałam, ale nie robiłam 😉
sumak dobry jest do ryby 🙂
Kwaśne przyprawy z rybą komponuję się świetnie.
a z Izraela przywiozłam sobie zatar i sumak 😀
Ciekawa jestem smaku tej przyprawy 🙂
Ostatnio często piekę bataty, więc następnym razem wypróbuje wg Twojego przepisu. Sumak przywiozłam z Bułgarii, ale widziałam kiedyś w centrum handlowym w Poznaniu na stoisku z przyprawami:)
Warzywa z zatarem to prawdziwa poezja. Polecam. U mnie teraz na tapecie dynia w zatarze 🙂
Musiałybyśmy zrobić taką fajną mieszankę 🙂
Lubię domowej roboty mieszanki przypraw:)
Domowe najlepsze 🙂 I przy okazji o wiele tańsze i bez wzmacniaczy smaku.
Dokładnie:)
Zdjęcia robią ogromne wrażenie ! Pięknie !;)
Dziękuję za miłe słowa 🙂
Bardzo fajna przyprawa, muszę zrobić. Aż wstyd się przyznać, ale jej nie znam.
Nigdy nie robiłam, ale już czuję ten aromat 🙂
Aniu, polecam. Przy Twoich fajnych pomysłach kulinarnych znalazłby zapewne wiele nowych zastosowań 🙂
Uwielbiam zatar! Nie ma to jak domowy… 🙂
Koniecznie muszę zrobić ta przyprawe. Natobilas mi na nią ochoty. I na pewno jest bardzo aromatyczna.