Najczęściej do obiadu podaję proste surówki na bazie sezonowych warzyw. Rzadziej robię dodatki wymagające dłuższego gotowania, a jeśli już, to zazwyczaj przy okazji weekendowego gotowania.
Tym razem w moje ręce wpadła kiszona kapusta, której zapasy leżakują w lodówce jeszcze od świąt. Postanowiłam przygotować ją w mój ulubiony sposób, czyli zasmażaną z dodatkiem cebulki i majeranku. W moim rodzinnym domu taką kapustę najczęściej podawało się jako samodzielne danie wraz z pieczywem, ale moim zdaniem jeszcze lepiej sprawdza się na obiadowym talerzu w towarzystwie ziemniaków i ulubionego kotleta.
Kapusta kiszona na ciepło do obiadu
1 porcja ma 117 kcal (2 B, 7 W, 7 T)
Składniki (na 4 porcje):
- 600 g kiszonej kapusty (waga po odlaniu soku)
- 2 listki laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- 1 duża cebula
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- Pieprz do smaku
- Cukier lub erytrol do smaku
- 2 łyżki mąki pszennej lub ryżowej
- 2 łyżki oliwy lub masła klarowanego
Sposób przygotowania:
- Kapustę odciskamy, kroimy w mniejsze kawałki i umieszczamy w garnku. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie. Wlewamy wodę na 3/4 wysokości kapusty, mieszamy.
- Gotujemy pod przykryciem do miękkości kapusty przez około 45-60 minut. Warto kilka razy przemieszać kapustę. Większość wody w trakcie gotowania powinna się wygotować. Pod koniec dodajemy roztarty w palcach majeranek i świeżo mielony czarny pieprz. Kapusty nie solę, bo dobrze ukiszona jest już zazwyczaj dość słona.
- Cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy cebulę, smażymy przez około 5-8 minut, aż cebula ładnie się zrumieni. Dolewamy drugą łyżkę oliwy, wsypujemy mąkę. Mieszamy i smażymy przez 2-3 minuty do otrzymania jasnej zasmażki.
- Na patelnię wlewamy chochelkę wody z garnka, szybko mieszamy z zasmażką i zawartość przekładamy do gotującej się kapusty. Mieszamy i gotujemy bez przykrycia jeszcze przez około 5 minut do zgęstnienia. Próbujemy, dodajemy niewielką ilość cukru lub erytrolu dla przełamania smaku.
Przechowywanie: W szczelnym pojemniku w lodówce przez 3-4 dni. Taką kapustę można też mrozić.