Labneh z pomidorami i chrupiącymi grzankami

przez Malwina

Dziś mam dla Was pyszną miskę pełną różnorodnych smaków i tekstur. Na dnie skrywa się domowy serek przygotowany na bazie jogurtu greckiego – kwaskowaty i kremowy. Idealnie komponuje się z czosnkowymi grzankami, słodko-kwaśnym granatem i dobrej jakości oliwą. To fajna opcja zarówno na śniadanie, jak i lekką kolację. Polecam wypróbować 🙂

Labneh z pomidorami i chrupiącymi grzankami

Składniki (na 2 porcje):

  • 200 g labnehu
  • 150 g pomidorków koktajlowych (można je wcześniej upiec, by podkręcić ich smak)
  • 2 łyżki ulubionych oliwek (postawiłam na kalamata)
  • Mała garść liści jarmużu bez twardej łodygi, ewentualnie szpinak lub ulubiony miks sałat
  • 1 kromka chleba (u mnie chleb żytni 100%)
  • 1 ząbek czosnku
  • Szczypta suszonego tymianku
  • Łyżka nasion granatu
  • Listki mięty do posypania
  • Za’atar do posypania
  • Oliwa do smażenia (u mnie z chili) + dobrej jakości oliwa do polania

Sposób przygotowania:

  1. Labneh rozsmarowujemy na dnie dwóch talerzy. Możecie wybrać mniej lub bardziej odciśnięty labneh – jak wolicie. Mój miał konsystencję kremowego serka.
  2. Pomidorki kroimy na pół, czosnek w plasterki (jeśli w środku ma szczypior, należy go wyjąć), chleb rwiemy w nieduże kawałki.
  3. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy chleb, roztarty w palcach tymianek oraz czosnek. Smażymy na niedużym ogniu do otrzymania chrupiących grzanek. Uważamy, aby nie przypalić czosnku. Do smażenia użyłam oliwy z chili, jeśli takiej nie macie, dodajcie na patelnię odrobinę płatków ostrej papryki lub kawałek posiekanej świeżej papryczki.
  4. Jarmuż umieszczamy na sicie i przelewamy wrzątkiem. Jeśli używacie szpinaku lub miksu sałat, ten krok pomińcie.
  5. Na serku układamy pokrojone pomidorki i oliwki, dodajemy grzanki, jarmuż. Całość posypujemy granatem, miętą i za’atarem, a na koniec polewamy dobrej jakości oliwą i zajadamy ze smakiem 🙂
Kulki sera labnek w oliwie z zaatarem

Co to jest labneh?

To produkt powstały w wyniku odcedzenia gęstego jogurtu naturalnego, czyli prosty serek, który możecie wykonać samodzielnie w domu. Wystarczy Wam jogurt, kawałek gazy i odrobina cierpliwości. Jest kwaskowaty, kremowy i intensywny w smaku. Świetnie komponuje się z pomidorami i świeżymi ziołami. Można przygotować z niego serowe kulki i obtaczać je w przyprawach, smarować nim kanapki, dodawać do sałatek.

Jak zrobić labneh w domu?

Do przygotowania labnehu potrzebny będzie Wam jogurt, sól i gaza. Wystarczy wymieszać jogurt z solą, przełożyć na sito wyłożone gazą i czekać. Po szczegółowe instrukcje odsyłam Was do wpisu: jak zrobić labneh?

1 komentarz
3

1 komentarz

Monika 19/02/2021 - 10:18 am

Ooo, wygląda mega smakowicie i nawet nie wiedziałam, że można go tak łatwo przygotować w domu :O będę musiała koniecznie przetestować 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies