Kiedy pierwszy raz natrafiłam na tę włoską potrawę, wiedziałam, że prędzej czy później będę musiała ją przygotować. Tak naprawdę potrawa ta składa się tylko z dwóch warzyw i przypraw, ja jednak podstawowy przepis wzbogaciłam o dodatek octu balsamicznego, który nadaje daniu świetnego aromatu. Może Was przerazić czas przygotowania potrawy, jednak w żadnym wypadku go nie skracajcie. W przeciwnym razie nie uzyskacie zamierzonego efektu. Cebula przygotowana w ten sposób ma niezwykły smak, wręcz rozpływa się w ustach.
FRIGGIONE (WŁOCHY)
Zielona Środa #18
Zielona Środa #18
Składniki:
[przepis własny]
- 1 kg cebuli (waga po obraniu)
- 500 g pomidorów (możecie użyć pomidorów z puszki)
- 2 łyżki octu balsamicznego
- sól, pieprz i cukier do smaku
Cebulę kroimy wzdłuż na pół, siekamy w półtalarki. Na dużej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy. Wrzucamy cebulę, przykrywamy patelnię pokrywką. Dusimy na najmniejszym ogniu (ja ustawiam patelnię na najmniejszym palniku) przez godzinę, od czasu do czasu mieszając. Cebula nie może się przypalić. W razie potrzeby możemy ją podlać niewielką ilością wody. Odkrywamy patelnię, dodajemy 1 łyżeczkę cukru, smażymy mieszając od czasu do czasu przez kolejną godzinę (bez przykrycia). Pomidory obieramy ze skórki, pozbywamy szypułek, kroimy drobno. Na patelnię dodajemy pomidory wraz z puszczonym sokiem. Przykrywamy patelnię i gotujemy dalej przez 30 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy kolejne 30 minut. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody. Pod koniec dodajemy ocet, mieszamy. Całość doprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku. Friggione najlepiej podawać jako dodatek do crostini, mięs i kanapek. Jest jeszcze smaczniejsze na drugi dzień. Mi najbardziej smakuje na zimno.
*wiele z przepisów zakłada wcześniejsze zasypanie cebuli solą i cukrem odstawianie jej na kilka godzin a nawet całą noc. Wypróbowałam oba sposoby i nie zauważyłam żadnej różnicy w smaku potrawy.
Całkowity czas przygotowania: 3 godziny.
12 komentarzy
MMM … Ale pycha ! Będziemy Robiły ! Pozdrawiamy http://www.foodlook.pl
Wiesz moze jak zrobić gozleme? Widziałam kilka przepisów z ciastem drożdżowym i pierogowym i nie wiem które jest to właściwe na tradycyjne gozleme. Pomożesz mi ? 🙂
Znajoma mieszkająca w Turcji powiedziała, że to bez drożdży. Chociaż i drożdżowe gozleme są popularne. Najlepiej wypróbuj obu wersji i sprawdź, która będzie Ci bardziej odpowiadać. Gozleme na drożdżach jest delikatniejsze.
A właśnie. Jeśli lubisz pieczywo typu flatbread z dodatkiem farszu, to polecam Ci bolani. Jednym z popularnych nadzień jest farsz na bazie dyni.
Bardzo fajny dodatek do mięs czy też kanapek 😉
z checia wyprobuje przepis:))))))))))))))))))
Takie proste, a jakie pyszne:-)
Jestem cebulowym potworem, więc przepis ląduje w zakładkach i na pewno go wykorzystam 🙂
Do szybkiego wypróbowania, koniecznie! 🙂
Kiedyś to gdzieś jadłam, ale nie sądziłam że tak się nazywa. Koniecznie zapiszę sobie ten przepis.
Czy takie słoiczki można pasteryzować?
Boję się, że nie zejdzie u mnie ta cebula ta szybko a wolałabym nie marnować jej 😉
Możesz spróbować. Jednak z podanych proporcji nie wychodzi tego zbyt wiele.