Pesto można wykorzystać na wiele sposobów. Sprawdza się jako dodatek do grillowanych mięs oraz warzyw, zup, makaronów, sandwichy czy sałatek. Na blogu znajdziecie kilkanaście przepisów na pesto, począwszy od tych najpopularniejszych na bazie bazylii lub suszonych pomidorów, kończąc na mniej typowych, np. z liści rzodkiewki. Spora ilość natki pietruszki skłoniła mnie do przygotowania pesto pietruszkowego. Takie pesto jest nie tylko smaczne, ale i zdrowe.
PESTO Z NATKI PIETRUSZKI
Składniki:
- 3/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
- 1/4 szklanki listków bazylii
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 łyżki orzeszków piniowych (możecie je lekko podprażyć na patelni)
- 2 czubate łyżki tartego pecorino
- około 1/4-1/3 szklanki oliwy
- szczypta soli
W rozdrabniaczu umieszczamy natkę, bazylię, posiekany czosnek, orzeszki, ser, szczyptę soli. Dolewamy połowę oliwy i miksujemy na najmniejszych obrotach. Dolewamy stopniowo resztę oliwy i dalej miksujemy do otrzymania preferowanej konsystencji. Pesto przekładamy do słoiczka, wierzch kropimy oliwą i zakręcamy. Przechowujemy w lodówce do tygodnia czasu. Pesto wykorzystujemy jako dodatek do makaronów, mięsa, grillowanych warzyw, zup i dressingów.
Czas przygotowania: 10 minut.
6 komentarzy
Muszę kiedyś wypróbować, bo wygląda bardzo apetycznie 😀
Bardzo lubię pesto z natki pietruszki. Zazwyczaj zamiast orzeszków piniowych dodaję do niego płatki migdałowe.
Jak tez lubię takie pesto, tylko nie umiem tak pięknie fotografować ;/
Ja do pesto pietruszkowego daje inne dodatki, tak zeby bylo 'polskie" a nie 'wloskie z natka zamiast bazylii" 🙂 Zamieniam mianowicie orzeszki piniowe na orzechy wloskie lub pestki dyni, a calosc posypuje tartym serem bursztyn. Pycha.
Bursztyn to cudowny ser. Świetna kompozycja 🙂
polecam bardzo dobre.