Pesto z natki pietruszki

przez Malwina
Pesto pietruszkowe
Pesto można wykorzystać na wiele sposobów. Sprawdza się jako dodatek do grillowanych mięs oraz warzyw, zup, makaronów, sandwichy czy sałatek. Na blogu znajdziecie kilkanaście przepisów na pesto, począwszy od tych najpopularniejszych na bazie bazylii lub suszonych pomidorów, kończąc na mniej typowych, np. z liści rzodkiewki. Spora ilość natki pietruszki skłoniła mnie do przygotowania pesto pietruszkowego. Takie pesto jest nie tylko smaczne, ale i zdrowe. 


Pesto z natki pietruszki
PESTO Z NATKI PIETRUSZKI


Składniki:

  • 3/4 szklanki posiekanej natki pietruszki 
  • 1/4 szklanki listków bazylii
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki orzeszków piniowych (możecie je lekko podprażyć na patelni)
  • 2 czubate łyżki tartego pecorino 
  • około 1/4-1/3 szklanki oliwy
  • szczypta soli
W rozdrabniaczu umieszczamy natkę, bazylię, posiekany czosnek, orzeszki, ser, szczyptę soli. Dolewamy połowę oliwy i miksujemy na najmniejszych obrotach. Dolewamy stopniowo resztę oliwy i dalej miksujemy do otrzymania preferowanej konsystencji. Pesto przekładamy do słoiczka, wierzch kropimy oliwą i zakręcamy. Przechowujemy w lodówce do tygodnia czasu. Pesto wykorzystujemy jako dodatek do makaronów, mięsa, grillowanych warzyw, zup i dressingów.

Pesto z pietruszki

Czas przygotowania: 10 minut.

6 komentarzy
0

Podobne posty:

6 komentarzy

Anonimowy 29/08/2014 - 4:30 pm

Muszę kiedyś wypróbować, bo wygląda bardzo apetycznie 😀

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 29/08/2014 - 5:17 pm

Bardzo lubię pesto z natki pietruszki. Zazwyczaj zamiast orzeszków piniowych dodaję do niego płatki migdałowe.

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 04/09/2014 - 6:00 pm

Jak tez lubię takie pesto, tylko nie umiem tak pięknie fotografować ;/

Odpowiedz
Anonimowy 11/09/2014 - 4:36 pm

Ja do pesto pietruszkowego daje inne dodatki, tak zeby bylo 'polskie" a nie 'wloskie z natka zamiast bazylii" 🙂 Zamieniam mianowicie orzeszki piniowe na orzechy wloskie lub pestki dyni, a calosc posypuje tartym serem bursztyn. Pycha.

Odpowiedz
Malwina 11/09/2014 - 5:42 pm

Bursztyn to cudowny ser. Świetna kompozycja 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 14/03/2015 - 3:35 pm

polecam bardzo dobre.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies