Gnocchi z szałwią i kurczakiem |
Gnocchi można podać na setki sposobów. Jedyne, co może nas ograniczać, to nasza wyobraźnia. Po kluseczkach z pomidorami mam dla Was kolejną wersję tej potrawy. Tym razem do gnocchi przygotowałam cytrynowo-maślany sos na bazie białego wina z dodatkiem szałwii i natki pietruszki. Potrawę wzbogaciłam o kawałki ugrillowanego kurczaka i szynki parmeńskiej. Całość skomponowała się nadzwyczaj dobrze. Polecam Wam serdecznie.
GNOCCHI Z SZAŁWIĄ I KURCZAKIEM
(WŁOCHY)
Składniki (na 2 porcje):
- domowe kluseczki gnocchi
- 2 piersi z kurczaka
- 1-2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 10 listków szałwii
- 1/4 szklanki białego wytrawnego lub półwytrawnego wina
- 2-3 łyżeczki kaparów, posiekanych
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka masła
- 4 plastry szynki parmeńskiej, porwanej na mniejsze kawałki
- 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Przygotowujemy kluseczki gnocchi. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem, grillujemy na patelni z obu stron. Ugrillowane mięso kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i szałwię, smażymy przez minutę. Dodajemy wino, lekko je odparowujemy, dodajemy kapary, sok z cytryny, masło, gotujemy przez 2 minuty. Dokładamy ugotowane gnocchi, kurczaka, szynkę, podgrzewamy mieszając przez 2-3 minuty. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy natkę, mieszamy. Nakładamy do dwóch głębokich talerzy i podajemy.
Czas przygotowania: 1 godzina.
4 komentarze
uwielbiam 🙂 takiej wersji jeszcze nie jadłam, więc chętnie wypróbuję przepis 🙂
zdjęcia jak zwykle piękne i bardzo apetyczne
Uwielbiam szałwię, uwielbiam sosy na bazie wina i uwielbiam kluseczki! Świetny przepis!
Ależ cudowne danie i te fotki !!
Danie jest pyszne i na stałe weszło do mojego menu. Dziękuję!