Gnocchi z szałwią i kurczakiem

przez Malwina
Gnocchi w sosie na bazie wina
Gnocchi z szałwią i kurczakiem
Gnocchi można podać na setki sposobów. Jedyne, co może nas ograniczać, to nasza wyobraźnia. Po kluseczkach z pomidorami mam dla Was kolejną wersję tej potrawy. Tym razem do gnocchi przygotowałam cytrynowo-maślany sos na bazie białego wina z dodatkiem szałwii i natki pietruszki. Potrawę wzbogaciłam o kawałki ugrillowanego kurczaka i szynki parmeńskiej. Całość skomponowała się nadzwyczaj dobrze. Polecam Wam serdecznie.


Gnocchi z szałwią przepis
GNOCCHI Z SZAŁWIĄ I KURCZAKIEM
(WŁOCHY)

Składniki (na 2 porcje):

  • domowe kluseczki gnocchi
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1-2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 10 listków szałwii
  • 1/4 szklanki białego wytrawnego lub półwytrawnego wina
  • 2-3 łyżeczki kaparów, posiekanych
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka masła
  • 4 plastry szynki parmeńskiej, porwanej na mniejsze kawałki
  • 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Przygotowujemy kluseczki gnocchi. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem, grillujemy na patelni z obu stron. Ugrillowane mięso kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i szałwię, smażymy przez minutę. Dodajemy wino, lekko je odparowujemy, dodajemy kapary, sok z cytryny, masło, gotujemy przez 2 minuty. Dokładamy ugotowane gnocchi, kurczaka, szynkę, podgrzewamy mieszając przez 2-3 minuty. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy natkę, mieszamy. Nakładamy do dwóch głębokich talerzy i podajemy. 

Czas przygotowania: 1 godzina.

4 komentarze
0

Podobne posty:

4 komentarze

Szpinakożerca 29/08/2014 - 10:02 am

uwielbiam 🙂 takiej wersji jeszcze nie jadłam, więc chętnie wypróbuję przepis 🙂
zdjęcia jak zwykle piękne i bardzo apetyczne

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 02/09/2014 - 8:30 am

Uwielbiam szałwię, uwielbiam sosy na bazie wina i uwielbiam kluseczki! Świetny przepis!

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 04/09/2014 - 6:01 pm

Ależ cudowne danie i te fotki !!

Odpowiedz
Ilona 11/03/2017 - 5:56 am

Danie jest pyszne i na stałe weszło do mojego menu. Dziękuję!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies