Pełne czekoladowych groszków ciasteczka to wypiek, któremu mało kto potrafi się oprzeć. Przygotowuje się je bardzo szybko, należy jedynie pamiętać o tym, by wyciągnąć wcześniej z lodówki masło. Ja do ciasta dodałam gotowe groszki, ale jeśli ich nie macie, użyjcie posiekanej czekolady. Ciastka możecie także wzbogacić o inne dodatki, takie jak posiekane orzechy, suszoną żurawinę itp.
Wypróbujcie także przepis na chocholate chip cookies.
CIASTKA Z CZEKOLADĄ
Składniki (na 13 dużych ciastek):
[przepis własny]
- 100 g miękkiego masła
- 130 g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 szklanki mąki (260 g)*
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g czekoladowych groszków lub posiekanej czekolady
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko i ekstrakt, miksujemy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksujemy do połączenia się składników. Wsypujemy groszki lub posiekaną czekoladę, mieszamy łyżką. Ciasto można włożyć na około 15 minut do lodówki, aby ułatwić sobie formowanie ciastek. Odrywamy kawałek ciasta, formujemy kulkę wielkości dużego orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętajcie o zachowaniu odstępów pomiędzy ciastkami. Pieczemy przez 12-15 minut w temp. 180 stopni. Pozostawiamy na kilka minut na blasze i przenosimy na metalową kratkę.
Czas przygotowania: 25 minut.
16 komentarzy
Cudne są te ciasteczka. Chętnie się poczęstuję 🙂
Skradam. Łezki miłości to jest to co lubię. (Dla niewtajemniczonych to czekoladowe groszki). Cookie monster byłby przeszczęśliwy.
Pozdrawiam
Ania
Jaki uroczy ten stojaczek *.*
Ciasteczka z resztą też.
Takie ciasteczka u mnie znikają zawsze najszybciej 🙂
pysznie wyglądają:)
Muszę je zrobić koniecznie! Synek (2 latka) codziennie mi je "wytyka" paluszkami, bo są na opakowaniu papieru do pieczenia. Woła: "mama! mama! TOO…" i znacząco pokazuje takie właśnie ciasteczka:) Więc przesądzone…nareszcie mam przepis:)
rany jakie piękne zdjęcia:) ciasteczka wyszły ci niesamowicie apetyczne!
Opor jest daremny 🙂 Dawaj ciacho!
Hmmm Cudne! Zaraz Młodemu przygotuję 🙂
Wyglądają tak słodko, od razu mi się przypomina dzieciństwo i takie ciasteczka z mlekiem 🙂
Kurczę, muszę w końcu sama takie upiec!
Wyglądają idealnie!Poczęstuję się z chęcią…
Malwi uwielbiam takie ciasteczka:) Piękne są:)
Właśnie zjadłam pierwsze ciacho zrobione według tego przepisu….. pychota 🙂
Bardzo się cieszę 🙂
Ciastka są przepyszne, ale robią się bardzo twarde. jak je przed tym ustrzec?:)
Jeśli robią się twarde, to znaczy, że zbyt długo je pieczesz. Ciastka należy wyciągnąć z piekarnika, gdy mają zwarte brzegi i podpieczony spód a same są jeszcze miękkie (oczywiście nie przesadnie). Ja zazwyczaj wyłączam wtedy piekarnik i wysuwam blachę i po kilkudziesięciu sekundach ciastka przenoszę na kratkę.