Puszysty omlet czekoladowy z truskawkami

przez Malwina
Omlet pieczony z truskawkami
Puszysty omlet czekoladowy z truskawkami
Delikatny i puszysty omlet z dodatkiem truskawek to pomysł na smaczne, leniwe śniadanie. Ostatnio takie omlety przygotowuję dość często. Robi się je stosunkowo szybko, a gdy na dodatek mamy patelnię, którą można włożyć do piekarnika, są totalnie bezproblemowe w wykonaniu.Czekoladowy omlet z truskawkami smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i zimno. Możecie przygotować sobie go do pracy i zjeść na drugie śniadanie. Oczywiście owoce można dowolnie zmieniać, korzystając z tych, na które aktualnie jest sezon.

Omlet czekoladowy z truskawkami

 

PUSZYSTY OMLET CZEKOLADOWY Z TRUSKAWKAMI
Śniadanie Mistrzów #278


Składniki (na 1 porcję):

  • 2 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 1 czubata łyżka kakao
  • szczypta soli
  • 1-2 łyżki cukru (lub 2-3 łyżki erytrolu, ksylitolu)
  • kilka truskawek
  • płatki czekoladowe lub starta gorzka czekolada do posypania
  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy stopniowo cukier, dalej ubijając. Dodajemy po 1 żółtku, miksując za każdym razem na najmniejszych obrotach miksera do połączenia. Przesiewamy mąkę z kakao, mieszamy delikatnie łyżką do połączenia.
Patelnię z nieprzywieralnym dnem (którą można włożyć do piekarnika) smarujemy olejem przy pomocy silikonowego pędzelka (dno i boki). Na nagrzaną patelnię wylewamy ciasto na omlet. Na wierzchu układamy truskawki (jeśli są duże, przekrójcie je na pół). Omlet smażymy przez 4-5 minut, następnie wierzch posypujemy płatkami czekoladowymi lub tartą czekoladą i patelnię wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy jeszcze kilka minut, aż wierzch się zetnie a patyczek wbity w środek omletu będzie suchy po wyciągnięciu (u mnie zajmuje to najczęściej 4-5 minut).
Omlet z truskawkami przekładamy na talerz, oprószamy go cukrem pudrem i podajemy. Jest smaczny zarówno na ciepło, jak i zimno, możecie go więc z powodzeniem zjeść na drugie śniadanie w pracy lub szkole.

Wypróbuj również przepis na czekoladowy omlet owsiany
 Czekoladowy omlet owsiany przepis
Omlet z truskawkami przepis
Prosty omlet z truskawkami
Puszysty omlet czekoladowy z truskawkami

 

Omlet delikatny z truskawkami
Puszysty omlet czekoladowy z truskawkami

Czas przygotowania: 15 minut.

16 komentarzy
0

Podobne posty:

16 komentarzy

Vela 13/06/2015 - 9:32 am

Mniam, omlet i to do tego czekoladowy, coś wspaniałego. <3

Odpowiedz
Martyna 13/06/2015 - 10:15 am

Uwielbiam omlety biszkoptowe 😉

Odpowiedz
Kinga 13/06/2015 - 10:53 am

Wygląda apetycznie 😉

Odpowiedz
Joanna Imran 13/06/2015 - 7:08 pm

Wygląda przepysznie, muszę zrobić taki swoim chłopakom 🙂

Odpowiedz
Aleksandra Fic 13/06/2015 - 10:27 pm

Jedno z najlepszyxh śniadań 🙂

Odpowiedz
Aleksandra Fic 13/06/2015 - 10:27 pm

Jedno z najlepszych śniadań 😉

Odpowiedz
Magdalena Kuchaja 14/06/2015 - 5:51 pm

naprawdę bardzo puszysty, super!

Odpowiedz
Magda C. 15/06/2015 - 11:37 am

Jaki boski omlet, rewelacja!

Odpowiedz
saraman 16/06/2015 - 11:59 am

Na jakiej wielkości patelnię przewidziane są te składniki?
Jedyna jaką mogę wkładać do piekarnika ma 28 cm i nie wiem czy nie zwiększyć ilości składników…

Odpowiedz
Malwina 16/06/2015 - 1:36 pm

Piekłam na standardowej 24 cm, więc na 28 cm musisz zwiększyć ilość składników.

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 16/06/2015 - 1:20 pm

Akurat nie mam niestety takiej patelni …. ale gdybym miała zapewne nie odmowiłabym takiego omleta … kilka razy w tygodniu:)

Odpowiedz
klaudynas 16/07/2015 - 9:50 am

wczoraj przygotowałam dwa omlety biszkoptowe oba świetne. polecam bo naprawdę szybko się robi a smak rewelacyjny ! nawet mój 2,5 letni syn powiedział, że super 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 11/09/2015 - 7:18 pm

No to zazdroszcze wam. Ja mam taka okropna patelnie ze nie smazy mi rowno i gdy przychodzi moment obrocenia omleta jest katastrofa. Probowalam wszystko. Z patelni na patelnie, pomoc z talerzem i zawsze sie rozwalil 🙁

Odpowiedz
Malwina 12/09/2015 - 2:05 pm

Dobra patelnia w kuchni to jednak podstawa. Jakiś czas temu kupiłam nawet niezłą w dobrej cenie w Tesco. Ceramiczna z metalową rączką, można ją włożyć do piekarnika. W promocji kosztowała bodajże 35 zł (normalnie dwa razy tyle). Rozejrzyj się na promocjach, może uda Ci się trafić na coś sensownego.

Odpowiedz
Anonimowy 15/11/2016 - 8:50 pm

Czy mąka kokosowa się nada?

Odpowiedz
Malwina 16/11/2016 - 7:15 am

Dodałabym 15-20 g mąki kokosowej.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies