Puszysty omlet czekoladowy z truskawkami |
Delikatny i puszysty omlet z dodatkiem truskawek to pomysł na smaczne, leniwe śniadanie. Ostatnio takie omlety przygotowuję dość często. Robi się je stosunkowo szybko, a gdy na dodatek mamy patelnię, którą można włożyć do piekarnika, są totalnie bezproblemowe w wykonaniu.Czekoladowy omlet z truskawkami smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i zimno. Możecie przygotować sobie go do pracy i zjeść na drugie śniadanie. Oczywiście owoce można dowolnie zmieniać, korzystając z tych, na które aktualnie jest sezon.
PUSZYSTY OMLET CZEKOLADOWY Z TRUSKAWKAMI
Śniadanie Mistrzów #278
- 2 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
- 2 czubate łyżki mąki
- 1 czubata łyżka kakao
- szczypta soli
- 1-2 łyżki cukru (lub 2-3 łyżki erytrolu, ksylitolu)
- kilka truskawek
- płatki czekoladowe lub starta gorzka czekolada do posypania
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy stopniowo cukier, dalej ubijając. Dodajemy po 1 żółtku, miksując za każdym razem na najmniejszych obrotach miksera do połączenia. Przesiewamy mąkę z kakao, mieszamy delikatnie łyżką do połączenia.
Patelnię z nieprzywieralnym dnem (którą można włożyć do piekarnika) smarujemy olejem przy pomocy silikonowego pędzelka (dno i boki). Na nagrzaną patelnię wylewamy ciasto na omlet. Na wierzchu układamy truskawki (jeśli są duże, przekrójcie je na pół). Omlet smażymy przez 4-5 minut, następnie wierzch posypujemy płatkami czekoladowymi lub tartą czekoladą i patelnię wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy jeszcze kilka minut, aż wierzch się zetnie a patyczek wbity w środek omletu będzie suchy po wyciągnięciu (u mnie zajmuje to najczęściej 4-5 minut).
Omlet z truskawkami przekładamy na talerz, oprószamy go cukrem pudrem i podajemy. Jest smaczny zarówno na ciepło, jak i zimno, możecie go więc z powodzeniem zjeść na drugie śniadanie w pracy lub szkole.
Wypróbuj również przepis na czekoladowy omlet owsiany
Puszysty omlet czekoladowy z truskawkami |
Puszysty omlet czekoladowy z truskawkami |
Czas przygotowania: 15 minut.
16 komentarzy
Mniam, omlet i to do tego czekoladowy, coś wspaniałego. <3
Uwielbiam omlety biszkoptowe 😉
Wygląda apetycznie 😉
Wygląda przepysznie, muszę zrobić taki swoim chłopakom 🙂
Jedno z najlepszyxh śniadań 🙂
Jedno z najlepszych śniadań 😉
naprawdę bardzo puszysty, super!
Jaki boski omlet, rewelacja!
Na jakiej wielkości patelnię przewidziane są te składniki?
Jedyna jaką mogę wkładać do piekarnika ma 28 cm i nie wiem czy nie zwiększyć ilości składników…
Piekłam na standardowej 24 cm, więc na 28 cm musisz zwiększyć ilość składników.
Akurat nie mam niestety takiej patelni …. ale gdybym miała zapewne nie odmowiłabym takiego omleta … kilka razy w tygodniu:)
wczoraj przygotowałam dwa omlety biszkoptowe oba świetne. polecam bo naprawdę szybko się robi a smak rewelacyjny ! nawet mój 2,5 letni syn powiedział, że super 🙂
No to zazdroszcze wam. Ja mam taka okropna patelnie ze nie smazy mi rowno i gdy przychodzi moment obrocenia omleta jest katastrofa. Probowalam wszystko. Z patelni na patelnie, pomoc z talerzem i zawsze sie rozwalil 🙁
Dobra patelnia w kuchni to jednak podstawa. Jakiś czas temu kupiłam nawet niezłą w dobrej cenie w Tesco. Ceramiczna z metalową rączką, można ją włożyć do piekarnika. W promocji kosztowała bodajże 35 zł (normalnie dwa razy tyle). Rozejrzyj się na promocjach, może uda Ci się trafić na coś sensownego.
Czy mąka kokosowa się nada?
Dodałabym 15-20 g mąki kokosowej.