Ta prosta w przygotowaniu wegańska pasta to pomysł na szybki i smaczny posiłek. Jeśli i Wy jesteście miłośnikami papryki, powinna przypaść Wam do gustu. Sos wzbogaciłam o dodatek kaparów i octu balsamicznego, który bardzo często dodaję do potraw na bazie pomidorów.
SPAGHETTI Z PAPRYKĄ
Zielona Środa #20
Zielona Środa #20
Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
- 400 g makaronu spaghetti
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 papryki (u mnie czerwona i żółta)
- 800 g pomidorów, obranych ze skórki (waga po obraniu) lub dwie puszki rozdrobnionych pomidorów
- 1 czubata łyżeczka kaparów
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól, pieprz i cukier do smaku
- listki bazylii do posypania
Cebule siekamy w kostkę, czosnek drobno kroimy. Papryki oczyszczamy, siekamy w podłużne paski. Pomidory kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy cebulę przez 3-4 minuty, od czas do czasu mieszając. Dodajemy papryki i czosnek, smażymy kolejne 5 minut. Dodajemy pomidory wraz z sokiem, który puściły, ocet balsamiczny, kapary, oregano, całość przyprawiamy solą. Przykrywamy patelnię i dusimy przez około 15-20 minut, aż papryka będzie miękka a pomidory rozgotują się. W przypadku pomidorów z małą ilością soku, należy dodać odrobinę wody na patelnię. Kiedy sos się dusi, gotujemy makaron al dente (nie przelewamy go wodą). Sos pod koniec doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Makaron łączymy z sosem, dokładanie mieszamy. Rozkładamy pomiędzy 4 talerze, ozdabiamy listkami bazylii.
8 komentarzy
Ja papryke bardzo lubie, wiec skusilabym sie z przyjemnoscia na taki makaron.
Wygląda tak wiosennie! I bardzo smakowicie, mam ochotę na miseczkę 🙂
proste szybkie danie:)
Delikatnie i aromatycznie, pycha 🙂
Smacznego!
Pyszna wersja makaronu 🙂
Wspaniała propozycja. Ja zawsze z utęsknieniem czekam na Twoje zielone środy 🙂
często robimy taki z mamą na obiad:)