Spaghetti z papryką

przez Malwina
Spaghetti z papryką

Ta prosta w przygotowaniu wegańska pasta to pomysł na szybki i smaczny posiłek. Jeśli i Wy jesteście miłośnikami papryki, powinna przypaść Wam do gustu. Sos wzbogaciłam o dodatek kaparów i octu balsamicznego, który bardzo często dodaję do potraw na bazie pomidorów. 
Spaghetti wegańskie z papryką
SPAGHETTI Z PAPRYKĄ
Zielona Środa #20


Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • 400 g makaronu spaghetti
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 papryki (u mnie czerwona i żółta)
  • 800 g pomidorów, obranych ze skórki (waga po obraniu) lub dwie puszki rozdrobnionych pomidorów
  • 1 czubata łyżeczka kaparów
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól, pieprz i cukier do smaku
  • listki bazylii do posypania
Cebule siekamy w kostkę, czosnek drobno kroimy. Papryki oczyszczamy, siekamy w podłużne paski. Pomidory kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy cebulę przez 3-4 minuty, od czas do czasu mieszając. Dodajemy papryki i czosnek, smażymy kolejne 5 minut. Dodajemy pomidory wraz z sokiem, który puściły, ocet balsamiczny, kapary, oregano,  całość przyprawiamy solą. Przykrywamy patelnię i dusimy przez około 15-20 minut, aż papryka będzie miękka a pomidory rozgotują się. W przypadku pomidorów z małą ilością soku, należy dodać odrobinę wody na patelnię. Kiedy sos się dusi, gotujemy makaron al dente (nie przelewamy go wodą). Sos pod koniec doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Makaron łączymy z sosem, dokładanie mieszamy. Rozkładamy pomiędzy 4 talerze, ozdabiamy listkami bazylii.
Spaghetti z papryką przepis

Makaron z papryką

Spaghetti z papryką

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

8 komentarzy
0

Podobne posty:

8 komentarzy

Maggie 30/10/2013 - 11:18 am

Ja papryke bardzo lubie, wiec skusilabym sie z przyjemnoscia na taki makaron.

Odpowiedz
Magda C. 30/10/2013 - 1:19 pm

Wygląda tak wiosennie! I bardzo smakowicie, mam ochotę na miseczkę 🙂

Odpowiedz
Justyna Bąk 30/10/2013 - 2:35 pm

proste szybkie danie:)

Odpowiedz
Kamciss 30/10/2013 - 4:26 pm

Delikatnie i aromatycznie, pycha 🙂

Odpowiedz
Grzegorz Laskowski 31/10/2013 - 9:51 am

Smacznego!

Odpowiedz
tu-tusia 31/10/2013 - 10:14 am

Pyszna wersja makaronu 🙂

Odpowiedz
JustInka 04/11/2013 - 10:49 am

Wspaniała propozycja. Ja zawsze z utęsknieniem czekam na Twoje zielone środy 🙂

Odpowiedz
Dusia 04/11/2013 - 12:30 pm

często robimy taki z mamą na obiad:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies