Jakiś czas temu zdarzyło mi się zakupić gotową fasolę w sosie pomidorowym. Nie było to jednak działanie celowe, lecz zupełny przypadek. Na szybko chwyciłam pierwszą z brzegu puszkę fasoli, nie zagłębiając się w opis produktu. Dopiero przy okazji robienia sałatki zorientowałam się, że kupiłam nie ten produkt, który zamierzałam. Smak i cena tej fasolki pozostawiały niestety wiele do życzenia. Przygotowanie fasoli w sosie pomidorowym jest niezwykle proste i nie zajmuje zbyt wiele czasu. Sam sos przygotowuje się dosłownie w kilka minut. Taką fasolkę w pomidorach możecie wykorzystać jako dodatek do dań obiadowych czy śniadań. Wkrótce podzielę się z Wami przepisem na smaczne zapiekane jajka z fasolą w pomidorach.
FASOLA W SOSIE POMIDOROWYM
Składniki:
[przepis własny]
- 1 większa cebula, obrana, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 500 ml przecieru pomidorowego (passata)
- 1 łyżka octu z czerwonego wina
- 1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki w proszku (jeśli nie lubicie zbyt pikantnych sosów, zmniejszcie ilość wędzonej papryki)
- pół łyżeczki suszonego oregano
- 400 g ugotowanej białej fasoli (lub z puszki)
- sól, pieprz i cukier do smaku
Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, smażymy przez kilka minut, aż lekko się zeszkli. Dodajemy czosnek, przesmażamy go przez około 30-40 sekund. Wlewamy passatę, dodajemy ocet, oregano, wędzoną paprykę. Gotujemy przez około 5-7 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. Dokładamy opłukaną i odsączoną drobną fasolę, podgrzewamy przez 3 minuty. Podajemy jako dodatek do dań obiadowych lub śniadań.
Czas przygotowania: 15 minut.
13 komentarzy
o świetne, dodać tylko jakiegoś mięska i będzie idealne danie:)
Ciekawa baza do fasolki po bretońsku.
🙂
Oj lubię to 🙂 Moje smaki. Chociaż jak mnie znasz, dodałabym do niej pewnie miodku!
Lubię. Chętnie spróbuję Twojego przepisu
Nie przepadam za smakiem białej fasoli, ale na taką wersję chyba bym się skusiła 🙂
Uwielbiam fasolę w sosie pomidorowym 🙂 Robię ją bardzo często na śniadanie lub kolację, a sos robię z puszki pomidorów z dodatkiem czerwonego octu winnego, płatków chilli, natki pietruszki, ze szczyptą soli. Do tego dodaję puszkę białej fasoli i jem z chlebem. Pozdrawiam
Smaczna jesienna propozycja! Fasola w sosie pomidorowym chodzi za mną od dawna, a tak się składa, że mam spory zapas fasoli. Czas ją wykorzystać 🙂
Lubię fasolę, ale w takim sosie chyba nie jadłam 🙂 Wygląda bardzo smacznie 🙂
jak długo można przechowywać taką fasolę?
jak długo można przechowywać taką fasolę?
Aniu, myślę, że tak do 3 dni w lodówce.
Witam
Nie wie Pani może czy taka fasolkę można by pasteryzować w słoiczkach i trzymać w spiżarce by móc użyć w każdej chwili?
Calli
Calli- Nigdy nie próbowałam. Od koleżanki, która od dłuższego czasu próbuje pasteryzować pasty ze strączków wiem, że nie przechowują się zbyt dobrze. Ale zawsze można spróbować, choćby z małym słoiczkiem (w końcu tu fasola jest w sosie).
ps. I proszę, tylko nie per pani 😉