Fasola w sosie pomidorowym

by Malwina
Fasola w sosie pomidorowym

Jakiś czas temu zdarzyło mi się zakupić gotową fasolę w sosie pomidorowym. Nie było to jednak działanie celowe, lecz zupełny przypadek. Na szybko chwyciłam pierwszą z brzegu puszkę fasoli, nie zagłębiając się w opis produktu. Dopiero przy okazji robienia sałatki  zorientowałam się, że kupiłam nie ten produkt, który zamierzałam. Smak i cena tej fasolki pozostawiały niestety wiele do życzenia. Przygotowanie fasoli w sosie pomidorowym jest niezwykle proste i nie zajmuje zbyt wiele czasu. Sam sos przygotowuje się dosłownie w kilka minut. Taką fasolkę w pomidorach możecie wykorzystać jako dodatek do dań obiadowych czy śniadań. Wkrótce podzielę się z Wami przepisem na smaczne zapiekane jajka z fasolą w pomidorach.

Fasola z pomidorami

FASOLA W SOSIE POMIDOROWYM


Składniki:
[przepis własny]

  • 1 większa cebula, obrana, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 500 ml przecieru pomidorowego (passata)
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • 1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki w proszku (jeśli nie lubicie zbyt pikantnych sosów, zmniejszcie ilość wędzonej papryki)
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • 400 g ugotowanej białej fasoli (lub z puszki)
  • sól, pieprz i cukier do smaku
Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, smażymy przez kilka minut, aż lekko się zeszkli. Dodajemy czosnek, przesmażamy go przez około 30-40 sekund. Wlewamy passatę, dodajemy ocet, oregano, wędzoną paprykę. Gotujemy przez około 5-7 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. Dokładamy opłukaną i odsączoną drobną fasolę, podgrzewamy przez 3 minuty. Podajemy jako dodatek do dań obiadowych lub śniadań.

Fasola w sosie pomidorowym przepis

Czas przygotowania: 15 minut.

13 komentarzy
0

Podobne posty:

13 komentarzy

Justyna Bąk 08/11/2013 - 6:32 pm

o świetne, dodać tylko jakiegoś mięska i będzie idealne danie:)

Odpowiedz
Przypraw mnie 08/11/2013 - 7:03 pm

Ciekawa baza do fasolki po bretońsku.
🙂

Odpowiedz
JustInka 08/11/2013 - 8:16 pm

Oj lubię to 🙂 Moje smaki. Chociaż jak mnie znasz, dodałabym do niej pewnie miodku!

Odpowiedz
Piernikowa Chata 08/11/2013 - 11:38 pm

Lubię. Chętnie spróbuję Twojego przepisu

Odpowiedz
gotowaniena102 09/11/2013 - 9:01 am

Nie przepadam za smakiem białej fasoli, ale na taką wersję chyba bym się skusiła 🙂

Odpowiedz
Zuzanna 09/11/2013 - 2:22 pm

Uwielbiam fasolę w sosie pomidorowym 🙂 Robię ją bardzo często na śniadanie lub kolację, a sos robię z puszki pomidorów z dodatkiem czerwonego octu winnego, płatków chilli, natki pietruszki, ze szczyptą soli. Do tego dodaję puszkę białej fasoli i jem z chlebem. Pozdrawiam

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 09/11/2013 - 3:53 pm

Smaczna jesienna propozycja! Fasola w sosie pomidorowym chodzi za mną od dawna, a tak się składa, że mam spory zapas fasoli. Czas ją wykorzystać 🙂

Odpowiedz
Magda C. 10/11/2013 - 1:23 pm

Lubię fasolę, ale w takim sosie chyba nie jadłam 🙂 Wygląda bardzo smacznie 🙂

Odpowiedz
Ania 12/11/2013 - 9:13 pm

jak długo można przechowywać taką fasolę?

Odpowiedz
Ania 12/11/2013 - 9:14 pm

jak długo można przechowywać taką fasolę?

Odpowiedz
Malwina 13/11/2013 - 7:21 am

Aniu, myślę, że tak do 3 dni w lodówce.

Odpowiedz
Anonimowy 03/01/2014 - 4:41 pm

Witam
Nie wie Pani może czy taka fasolkę można by pasteryzować w słoiczkach i trzymać w spiżarce by móc użyć w każdej chwili?
Calli

Odpowiedz
Malwina 03/01/2014 - 6:08 pm

Calli- Nigdy nie próbowałam. Od koleżanki, która od dłuższego czasu próbuje pasteryzować pasty ze strączków wiem, że nie przechowują się zbyt dobrze. Ale zawsze można spróbować, choćby z małym słoiczkiem (w końcu tu fasola jest w sosie).

ps. I proszę, tylko nie per pani 😉

Odpowiedz

Skomentuj

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies