Puszyste drożdżowe racuchy to idealne śniadanie dla każdego łasucha. W okresie jesienno-zimowym nie mamy zbyt dużego wyboru, co do owoców, które możemy skryć w ich środku. Jakiś czas temu prezentowałam Wam racuszki z jabłkami i cynamonem, teraz przyszła kolej na bananowe. Ciasto możecie dodatkowo wzbogacić o tartą gorzką czekoladę.
RACUCHY DROŻDŻOWE Z BANANAMI
Śniadanie Mistrzów #89
Składniki (na około 6-8 sztuk):
[przepis własny]
- 1 szklanka mąki pszennej z lekkim czubkiem
- 1 łyżka cukru
- pół szklanki ciepłego mleka
- pół łyżeczki świeżych drożdży
- 1 jajko
- 1-2 dojrzałe banany
Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Odstawiamy na około 15 minut. Do mąki dodajemy spienione drożdże, resztę mleka i jajko. Całość mieszamy trzepaczką do połączenia. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Do wyrośniętego ciasta dodajemy pokrojone banany, mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy porcje ciasta (warto pomagać sobie drugą łyżką, aby sprawniej zdjąć ciasto z łyżki). Smażymy z obu stron na rumiano.
Po więcej śniadaniowych inspiracji zapraszam Was do działu
Czas przygotowania: 1 godzina i 15 minut.
16 komentarzy
w takim razie dziś robię racuchy! dawno nie jadłam nic drożdżowego a takie pulchne placuszki chętnie spróbuję 🙂
Wow, ale puchate! 🙂 A zdjecia tak pyszne, ze az chce sie biec do kuchni i smazyc takie racuchy 🙂
Cudowne śniadanie 🙂
pyszne śniadanie:)
Piękna, grubaśna wieża racuchów!
Jakie smakowite są te Twoje grubaski z bananami!
Piękne i pulchne!
Ale piękne! Uwielbiam takie pulchne i z bananami! Koniecznie muszę zrobić 🙂
Jakiś czas temu wypróbowałam ten przepis po raz pierwszy i od razu skradł moje serce, a te racuchy stały się powtarzalnym przepisem w moich kuchennych działaniach 🙂 Dziękuję! 🙂
K.
K., niezmiernie się cieszę, że przypadł Ci do gustu 🙂
A moge przygotowac w piatek wieczorem i zostawic cala noc do wyrosniecia?
A moge przygotowac w piatek wieczorem i zostawic cala noc do wyrosniecia?
Moniko, możesz przygotować ciasto i włożyć je do lodówki na całą noc (w lodówce też będzie rosło, ale wolniej). Na drugi dzień wyjmuj je z lodówki i zostaw na około 30 minut w temperaturze pokojowej, dodaj banany i usmaż.
Co sie stanie jak przygotuje ciasto w piatek wieczorem i zostawie cala noc do wyrosniecia?
Moniko, na Twoje pytanie odpowiedziałam już kilka dni temu (patrz wyżej)
uwielbiamy racuchy, często robię bananowe tylko, że mleko do ciasta miksuję z dobrze dojrzałymi bananami i daję łyżkę maślanki