Racuchy z bananami

przez Malwina
Racuchy z bananami

Puszyste drożdżowe racuchy to idealne śniadanie dla każdego łasucha. W okresie jesienno-zimowym nie mamy zbyt dużego wyboru, co do owoców, które możemy skryć w ich środku. Jakiś czas temu prezentowałam Wam racuszki z jabłkami i cynamonem, teraz przyszła kolej na bananowe. Ciasto możecie dodatkowo wzbogacić o tartą gorzką czekoladę.

Racuchy z bananem przepis
RACUCHY DROŻDŻOWE Z BANANAMI
Śniadanie Mistrzów #89


Składniki (na około 6-8 sztuk):
[przepis własny]

  • 1 szklanka mąki pszennej z lekkim czubkiem
  • 1 łyżka cukru
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • pół łyżeczki świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 1-2 dojrzałe banany
Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Odstawiamy na około 15 minut. Do mąki dodajemy spienione drożdże, resztę mleka i jajko. Całość mieszamy trzepaczką do połączenia. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Do wyrośniętego ciasta dodajemy pokrojone banany, mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy porcje ciasta (warto pomagać sobie drugą łyżką, aby sprawniej zdjąć ciasto z łyżki). Smażymy z obu stron na rumiano. 

Po więcej śniadaniowych inspiracji zapraszam Was do działu

Racuchy z bananami przepis

Racuchy z bananami

Czas przygotowania: 1 godzina i 15 minut.

16 komentarzy
0

Podobne posty:

16 komentarzy

teenager ;) 09/11/2013 - 8:31 am

w takim razie dziś robię racuchy! dawno nie jadłam nic drożdżowego a takie pulchne placuszki chętnie spróbuję 🙂

Odpowiedz
majka 09/11/2013 - 8:43 am

Wow, ale puchate! 🙂 A zdjecia tak pyszne, ze az chce sie biec do kuchni i smazyc takie racuchy 🙂

Odpowiedz
Kamciss 09/11/2013 - 11:36 am

Cudowne śniadanie 🙂

Odpowiedz
Justyna Bąk 09/11/2013 - 11:49 am

pyszne śniadanie:)

Odpowiedz
Angie 09/11/2013 - 1:40 pm

Piękna, grubaśna wieża racuchów!

Odpowiedz
Shiral Kucharzy 09/11/2013 - 1:52 pm

Jakie smakowite są te Twoje grubaski z bananami!

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 09/11/2013 - 3:51 pm

Piękne i pulchne!

Odpowiedz
Magda C. 10/11/2013 - 1:20 pm

Ale piękne! Uwielbiam takie pulchne i z bananami! Koniecznie muszę zrobić 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 09/02/2014 - 2:57 pm

Jakiś czas temu wypróbowałam ten przepis po raz pierwszy i od razu skradł moje serce, a te racuchy stały się powtarzalnym przepisem w moich kuchennych działaniach 🙂 Dziękuję! 🙂

K.

Odpowiedz
Malwina 09/02/2014 - 3:22 pm

K., niezmiernie się cieszę, że przypadł Ci do gustu 🙂

Odpowiedz
monika.edin 25/02/2014 - 1:43 pm

A moge przygotowac w piatek wieczorem i zostawic cala noc do wyrosniecia?

Odpowiedz
monika.edin 25/02/2014 - 1:43 pm

A moge przygotowac w piatek wieczorem i zostawic cala noc do wyrosniecia?

Odpowiedz
Malwina 25/02/2014 - 1:47 pm

Moniko, możesz przygotować ciasto i włożyć je do lodówki na całą noc (w lodówce też będzie rosło, ale wolniej). Na drugi dzień wyjmuj je z lodówki i zostaw na około 30 minut w temperaturze pokojowej, dodaj banany i usmaż.

Odpowiedz
monika.edin 27/02/2014 - 8:28 am

Co sie stanie jak przygotuje ciasto w piatek wieczorem i zostawie cala noc do wyrosniecia?

Odpowiedz
Malwina 27/02/2014 - 10:42 am

Moniko, na Twoje pytanie odpowiedziałam już kilka dni temu (patrz wyżej)

Odpowiedz
Wilczyca Aga Strzęciwilk 28/09/2015 - 7:20 am

uwielbiamy racuchy, często robię bananowe tylko, że mleko do ciasta miksuję z dobrze dojrzałymi bananami i daję łyżkę maślanki

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies