Sos remoulade został wynaleziony we Francji. Obecnie jest popularnym dodatkiem do potraw w wielu krajach. Ten pomarańczowy sos, który dziś Wam prezentuję to remoulade w wersji popularnej w Luizjanie. Różni się on od francuskiego oryginału nie tylko barwą ale i smakiem. Jest wyrazisty, lekko pikantny. Idealnie komponuje się z potrawami na bazie jajek.
SOS REMOULADE (USA)
Składniki:
[inspiracja: Kevin]
- 1/3 szklanki majonezu
- 1 i 1/2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżka ketchupu
- 1 łyżeczka chrzanu
- pół ząbka czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka kaparów
- 1/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1 cebulka dymka
- szczypta cayenne
- kilka kropel ostrego sosu, np. tabsaco
- sól do smaku
W miseczce umieszczamy majonez, musztardę, ketchup, chrzan, drobno posiekany czosnek i kapary, sok z cytryny, posiekaną drobno dymkę, cayenne, słodką paprykę. Całość mieszamy do połączenia. Przyprawiamy do smaku ostrym sosem i solą. Przechowujemy w lodówce w zakręconym słoiczku do 5 dni. Wykorzystujemy jako dodatek do sałatek, kanapek, potraw na bazie jajek.
Czas przygotowania: 10 minut.
13 komentarzy
W Danii ten tradycyjny jest bardzo popularny. Na początku go nie lubiłam, ale teraz się nim zajadam, z frytkami na przykład jest pycha 🙂 Zaciekawiłaś mnie swoją wersją 🙂
Ciekawa jestem ten duńskiej wersji.
Zdecydowanie do wypróbowania, nie jadłam jeszcze!
wygląda bardzo ciekawie, nie jadłam jeszcze:)
Ja też miałam okazje spróbować tego sosu właśnie w Dani , tam jest bardzo popularny. Z tego co pamiętam , nie było w składzie ketchupu ale w amerykanskiej wersji pewnie musi być;)
W Niemczech remuladą nazywany jest sos do hamburgerów, składający się z posiekanych korniszonów, musztardy,majonezu itd.
Zjadlabym taką wersję 🙂
Super dodatek do domowych burgerów!
Uwielbiam go do frytek 😉
Kuchnie Luizjany lubie za wyraziste smaki i "swieta trojce". Sos bardzo mi sie podoba!
Wygląda bardzo apetycznie 🙂 A ten chrzan jest mocno wyczuwalny? Bo nie lubię 😉
Czuć jego delikatną nutę, ale nie jest mocno wyczuwalny.
W oryginalnym sosie z luizjany jest przyprawa kreolska. Spróbuj tego smaku nic nie przebije.
W takim razie muszę wypróbować.