W ubiegłym roku pokazywałam Wam, jak przygotować sos remoulade z Luizjany. Tym razem przyszła kolej na francuską wersję. Najprostszy przepis zakłada wymieszanie majonezu z musztardą, ja jednak wzbogacam ten sos o kilka innych dodatków, dzięki którym jest jeszcze smaczniejszy. Jest on troszkę podobny do naszego sosu tatarskiego. Świetnie komponuje się z rybami i owocami morza a także potrawami na bazie jajek.
SOS REMOULADE (FRANCJA)
Składniki:
- pół szklanki majonezu
- 1/2-1 łyżeczka gładkiej musztardy
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 łyżeczka octu winnego (lub soku z cytryny)
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżeczka kaparów, drobno posiekanych
- 1-2 łyżki posiekanych korniszonów
- sól i pieprz do smaku
Do majonezu dodajemy musztardę, ocet, zioła, kapary i korniszony. Czosnek drobno siekamy i rozcieramy z solą, dodajemy do reszty składników. Całość dokładnie mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Czasem wzbogacam sos o dodatek pół łyżeczki ostrego chrzanu. Ten sos świetnie sprawdzi się jako dodatek do ryb i owoców morza a także do dań z jajek.
Czas przygotowania: 5 minut.
8 komentarzy
Wygląda pysznie 🙂
uwielbiam francuskie specjały 🙂
Bardzo lubię różne sosy. Ten musi być bardzo smaczny. Lubię takie kwaskowe dodatki 🙂
Lubię takie sosy 🙂
Podoba mi się:) zjadłabym do kanapki z jajem:) pozdrawiam
Czy można zamiast majonezu użyć greckiego jogurtu?
Jasne, że możesz. Będzie inny w smaku i nie tak dobry, jak na majonezie, ale na pewno w dalszym ciągu smaczny i o wiele lżejszy.
Zrobiłam, wyszedł pyszny,zupełnie nie zaszkodził brak majonezu 🙂