Francuski sos remoulade

przez Malwina
Francuski sos remoulade przepis

W ubiegłym roku pokazywałam Wam, jak przygotować sos remoulade z Luizjany. Tym razem przyszła kolej na francuską wersję. Najprostszy przepis zakłada wymieszanie majonezu z musztardą, ja jednak wzbogacam ten sos o kilka innych dodatków, dzięki którym jest jeszcze smaczniejszy. Jest on troszkę podobny do naszego sosu tatarskiego. Świetnie komponuje się z rybami i owocami morza a także potrawami na bazie jajek.

Sos z korniszonami przepis

SOS REMOULADE (FRANCJA)

Składniki:

  • pół szklanki majonezu
  • 1/2-1 łyżeczka gładkiej musztardy
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka octu winnego (lub soku z cytryny)
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka kaparów, drobno posiekanych 
  • 1-2 łyżki posiekanych korniszonów
  • sól i pieprz do smaku
Do majonezu dodajemy musztardę, ocet, zioła, kapary i korniszony. Czosnek drobno siekamy i rozcieramy z solą, dodajemy do reszty składników. Całość dokładnie mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Czasem wzbogacam sos o dodatek pół łyżeczki ostrego chrzanu. Ten sos świetnie sprawdzi się jako dodatek do ryb i owoców morza a także do dań z jajek.

Sos do ryb i owoców morza

Czas przygotowania: 5 minut.

8 komentarzy
1

Podobne posty:

8 komentarzy

Katarzyna Ka 03/01/2014 - 6:29 pm

Wygląda pysznie 🙂

Odpowiedz
Jey 03/01/2014 - 7:18 pm

uwielbiam francuskie specjały 🙂

Odpowiedz
JustInka 04/01/2014 - 7:41 pm

Bardzo lubię różne sosy. Ten musi być bardzo smaczny. Lubię takie kwaskowe dodatki 🙂

Odpowiedz
Magda C. 06/01/2014 - 3:11 pm

Lubię takie sosy 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 16/01/2014 - 7:10 pm

Podoba mi się:) zjadłabym do kanapki z jajem:) pozdrawiam

Odpowiedz
Anonimowy 08/03/2015 - 11:45 am

Czy można zamiast majonezu użyć greckiego jogurtu?

Odpowiedz
Malwina 08/03/2015 - 11:50 am

Jasne, że możesz. Będzie inny w smaku i nie tak dobry, jak na majonezie, ale na pewno w dalszym ciągu smaczny i o wiele lżejszy.

Odpowiedz
Anonimowy 08/03/2015 - 1:13 pm

Zrobiłam, wyszedł pyszny,zupełnie nie zaszkodził brak majonezu 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies