Sos remoulade

przez Malwina
 Przepis na sos do jajek

Sos remoulade został wynaleziony we Francji. Obecnie jest popularnym dodatkiem do potraw w wielu krajach. Ten pomarańczowy sos, który dziś Wam prezentuję to remoulade w wersji popularnej w Luizjanie. Różni się on od francuskiego oryginału nie tylko barwą ale i smakiem. Jest wyrazisty, lekko pikantny. Idealnie komponuje się z potrawami na bazie jajek. 

Sos remoulade z Luizjany, sos do jajek, pikantny sos

SOS REMOULADE (USA)


Składniki:
[inspiracja: Kevin]

  • 1/3 szklanki majonezu
  • 1 i 1/2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • pół ząbka czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka kaparów
  • 1/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 cebulka dymka
  • szczypta cayenne
  • kilka kropel ostrego sosu, np. tabsaco
  • sól do smaku
W miseczce umieszczamy majonez, musztardę, ketchup, chrzan, drobno posiekany czosnek i kapary, sok z cytryny, posiekaną drobno dymkę, cayenne, słodką paprykę. Całość mieszamy do połączenia. Przyprawiamy do smaku ostrym sosem i solą. Przechowujemy w lodówce w zakręconym słoiczku do 5 dni. Wykorzystujemy jako dodatek do sałatek, kanapek, potraw na bazie jajek. 

Czas przygotowania: 10 minut.

11 komentarzy
0

Podobne posty:

11 komentarzy

gin 03/12/2013 - 5:23 pm

W Danii ten tradycyjny jest bardzo popularny. Na początku go nie lubiłam, ale teraz się nim zajadam, z frytkami na przykład jest pycha 🙂 Zaciekawiłaś mnie swoją wersją 🙂

Odpowiedz
Malwina 04/12/2013 - 7:37 am

Ciekawa jestem ten duńskiej wersji.

Odpowiedz
Malwinka 03/12/2013 - 6:57 pm

Zdecydowanie do wypróbowania, nie jadłam jeszcze!

Odpowiedz
Justyna Żak 03/12/2013 - 8:11 pm

wygląda bardzo ciekawie, nie jadłam jeszcze:)

Odpowiedz
ozzie 04/12/2013 - 9:39 am

Ja też miałam okazje spróbować tego sosu właśnie w Dani , tam jest bardzo popularny. Z tego co pamiętam , nie było w składzie ketchupu ale w amerykanskiej wersji pewnie musi być;)

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 04/12/2013 - 9:52 am

W Niemczech remuladą nazywany jest sos do hamburgerów, składający się z posiekanych korniszonów, musztardy,majonezu itd.
Zjadlabym taką wersję 🙂

Odpowiedz
JustInka 04/12/2013 - 11:41 am

Super dodatek do domowych burgerów!

Odpowiedz
Magda C. 04/12/2013 - 1:38 pm

Uwielbiam go do frytek 😉

Odpowiedz
Maggie 04/12/2013 - 3:16 pm

Kuchnie Luizjany lubie za wyraziste smaki i "swieta trojce". Sos bardzo mi sie podoba!

Odpowiedz
tu-tusia 05/12/2013 - 8:23 am

Wygląda bardzo apetycznie 🙂 A ten chrzan jest mocno wyczuwalny? Bo nie lubię 😉

Odpowiedz
Malwina 05/12/2013 - 10:52 am

Czuć jego delikatną nutę, ale nie jest mocno wyczuwalny.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies