Chili con queso

przez Malwina
Dip serowy przepis

W miniony weekend po raz kolejny organizowaliśmy dla znajomych wieczorek filmowy z kuchnią w tle. Tym razem tematem przewodnim była kuchnia meksykańska i tex-mex. Przez kolejne dni mam zamiar opublikować na blogu przepisy, które udało mi się zrealizować i sfotografować. Zacznę od jednej z przystawek, czyli chili con queso, które przygotowałam jako dodatek do domowych nachosów. Od razu zaznaczę, że jest to moja wariacja na temat tego sosu. Chili con queso to serowy dip, który podaje się na ciepło. Bazą do jego wykonania są często sery takie jak velveeta (mięki i ławo topiący się ser przetworzony) lub Monterey Jack. Ja do mojego sosu dodałam sera cheddar, który dość często stosuję w kuchni. Nie miałam ochoty wzbogacać tego sosu o dodatek sera topionego, który zawsze wydawał mi się dość podejrzanym produktem. Dip jest lekko pikantny i mocno serowy. Fajnie komponuje się z chrupiącymi nachosami. Z pewnością przygotuję go jeszcze nie jeden raz. 

Przepis na chili con queso dodaję do akcji Shinju- Hola Mexico 4. 

Sos serowy do nachosów

CHILI CON QUESO
(MEKSYK)


Składniki:
[przepis własny]

  • 1 szalotka, drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • pół papryczki chili, pozbawionej pestek i posiekanej (lub więcej wg preferencji)
  • 1 łyżka posiekanej marynowanej papryki jalapeno
  • pół szklanki przecieru pomidorowego
  • pół szklanki śmietany
  • 1 szklanka startego cheddara
  • sól do smaku (opcjonalnie)
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy szalotkę, czosnek, jalapeno i chili i smażymy przez 2-3 minuty. Dodajemy przecier i śmietanę, mieszamy i doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy ser, gotujemy mieszając, aż ser się rozpuści. Doprawiamy do smaku solą. Chili con queso podajemy na ciepło jako dodatek do nachosów. Sos możecie ponownie podgrzewać.

Czas przygotowania: 10 minut.

9 komentarzy
0

Podobne posty:

9 komentarzy

amandaricci.butikzprzepisami 12/05/2014 - 6:20 pm

piękne zdjęcia. pozdrawiam

Odpowiedz
Kasia - Fitnessie 12/05/2014 - 7:47 pm

To chyba coś dla mnie 🙂 uwielbiam ser w każdej postaci!!

Zapraszam do siebie!
Póki co dopiero zaczynam swoją przygodę z blogowaniem, ale może kiedyś znajdziesz u mnie coś ciekawego.
http://www.fitnessie.blogspot.com

Pozdrawiam!

Odpowiedz
JustInka 13/05/2014 - 10:54 am

Mniam! Zdjęcia jak zwykle śliczne i te przepisy! Szkoda że monitor nie może przenosić choć odrobiny aromatu.

Odpowiedz
Magda C. 13/05/2014 - 12:38 pm

O rany! Zjadłabym 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 13/05/2014 - 8:09 pm

czy można prosić o przepis na sałatkę ze zdjęcia 🙂

Odpowiedz
Malwina 13/05/2014 - 8:11 pm

Przepis na sałatkę ze zdjęcia (sałatka z czarnej fasoli i awokado) pojawi się jutro rano 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 14/05/2014 - 9:42 am

Rewelacyjny pomysł!

Odpowiedz
bessnel 22/01/2017 - 5:08 pm

A czy śmietana kwaśna czy 30%?

Odpowiedz
Malwina 23/01/2017 - 7:44 am

Użyłam kwaśnej śmietany.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies