Od kilku lat nie kupuję gotowej przyprawy do piernika. Zrobienie własnej mieszanki w domu jest niezwykle proste i nie zajmuje wiele czasu. Plusem takiej domowej przyprawy jest nie tylko jej skład (nie zawiera ona cukru i mąki, tak jak większość dostępnych na rynku produktów tego typu) ale i cena. Jeśli w tym roku macie zamiar upiec pierniczki lub piernik, to nie zapomnijcie o tym, by przygotować samodzielnie taką mieszankę.
Przepis dodaję do 7 Festiwalu Pierniczków prowadzonego przez Majanę.
DOMOWA PRZYPRAWA DO PIERNIKA
Składniki:
[przepis własny]
- 30-50 g mielonego cynamonu*
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka goździków
- pół łyżeczki mielonej kolendry
- około 15 ziarenek kolorowego pieprzu
- 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- 5 małych kuleczek ziela angielskiego
- 1 duża gwiazdka anyżu
- pół łyżeczki mielonego kardamonu
Goździki, pieprz, ziele angielskie i anyż ucieramy na proszek w moździerzu. Dodajemy pozostałe sypkie przyprawy i dokładnie mieszamy. Przesypujemy do słoiczka, zakręcamy.
*ilość cynamonu w przyprawie dostosujcie do własnych preferencji. Ja najczęściej robię mieszankę z dominującą nutą cynamonu (daję 40-50 g cynamonu).
Czas przygotowania: 10 minut.
15 komentarzy
Kolejny przepis na swojską przyprawę do piernika, a ja nadal nie potrafię się do tego zebrać. Muszę w końcu ją przygotować 🙂
będę z niej pyszne pierniki:)
Uwielbiam. Najlepsza jest taka domowa 🙂
Zgadzam się z Majaną. Nie ma jak domowa przyprawa i u mnie również przeważa cynamon w dużej mierze.
No wlaśnie ostatnio zauważyłam, że jedna z firm (które uważałam za naprawdę dobre) dodaje cukier …. z mąką spotykałam sie już wcześniej i nie kupowałam takich przypraw … ale na tą z cukrem dałam się naciąć … po raz ostatni, bo chyba też zacznę swoją przyprawe robić:) buziaki
Jak poradzić sobie bez moździerza? 🙁 Moja szafka nie pomieści kolejnej rzeczy 😉
Karolinko, pozostaje Ci młynek do kawy. Ale moździerz to jednak przydatna rzecz. I nie musi stać w szafce. Mój stoi na parapecie obok ziół 😀
Tak też myślałam 😉 może po prostu muszę zrobić porządek w szafce 🙂
Zrobiłam… cudowna, aromatyczna.. w domu pięknie pachnie przyprawą.. dziękuje serdecznie za wszystkie przepisy przypraw.. Robię w ciemno, bo każda z Pani zbiorów mi smakuje 😀
Ile dać anyżu jeśli mam w postaci mielonej, a nie gwiazdki?
Ciężko mi określić. Dałabym około pół łyżeczki mielonego.
Przepis brzmi smakowicie. A jakie proporcje takiej gotowej przyprawy na kg maki należy dodawać do piernika?
Łyżka przyprawy na około 250-300 g mąki. Choć to oczywiście również kwestia preferencji.
Dziękuje serdecznie 🙂
Po raz 5 święta i pierniki (mały i staropolski) będą pachnieć Twoją przyprawą 🙂 Jest obłędnie korzenna i aromatyczna. Dziękuję za przepis 🙂