Tegoroczny grudzień ma zapach korzennych przypraw. Metalowe puszki skrywają kilka rodzajów domowych pierniczków, w kuchennej szafce kryje się domowa świąteczna czekolada. Na koniec męczącego tygodnia nie może zabraknąć puszystych placuszków z dodatkiem domowej przyprawy do piernika. Obowiązkowo polane dobrej jakości miodem i posypane uprażonymi na patelni orzechami. Przepis dodaję do 7 Festiwalu Pierniczków prowadzonego przez Majanę. Jednocześnie jest to setny wpis zrealizowany w ramach cyklu Śniadanie Mistrzów. Niezwykle cieszy mnie to, że tak chętnie zaglądacie do tego zbioru śniadaniowych przepisów.
PLACUSZKI PIERNIKOWE
Śniadanie Mistrzów #100
Śniadanie Mistrzów #100
Składniki (na 7-8 sztuk):
[przepis własny]
- 1 szklanka mąki
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- czubata łyżka kakao
- 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1-2 łyżki cukru
- 3/4 szklanki mleka
- 1 jajko
- do podania: płynny miód, prażone orzechy włoskie
Mąkę mieszamy z proszkiem przyprawą do piernika, kakao, cukrem i skórką pomarańczową. Dodajemy jajko i mleko, całość łączymy przy pomocy trzepaczki lub miksera. Na patelni rozgrzewamy olej, przy pomocy chochelki nalewamy porcje ciasta. Smażymy z obu stron na rumiano. Podajemy z miodem i bakaliami.
Czas przygotowania: 15 minut.
12 komentarzy
Cudowne placuszki, idealne na śniadanie 🙂
genialnie wyglądają! robię!
pyszne śniadanie:)
O wow! Wspaniałe placuszki i śniadanie doskonałe .:)
wyglądają idealnie, a ta grubość zachwyca – takie smakują najbardziej – puszyste!
znakomity pomysł na świąteczne śniadanie 🙂
to są najlepsze placki na świecie. jeszcze ich nie jadłam, ale już to wiem 🙂
ależ one apetycznie wyglądają 🙂
Ale mają apetyczny kolor!
Pyszny pomysł!
Och mniam mniam. Takich jeszcze nie jadłam 🙂 Ale na pewno przetestuję. W sam raz na świąteczne śniadanko 🙂
Czy można użyć mąki orkiszowej?
Tak.