Placuszki piernikowe

przez Malwina
 Świąteczne placuszki

Tegoroczny grudzień ma zapach korzennych przypraw. Metalowe puszki skrywają kilka rodzajów domowych pierniczków, w kuchennej szafce kryje się domowa świąteczna czekolada. Na koniec męczącego tygodnia nie może zabraknąć puszystych placuszków z dodatkiem domowej przyprawy do piernika. Obowiązkowo polane dobrej jakości miodem i posypane uprażonymi na patelni orzechami. Przepis dodaję do 7 Festiwalu Pierniczków prowadzonego przez Majanę. Jednocześnie jest to setny wpis zrealizowany w ramach cyklu Śniadanie Mistrzów. Niezwykle cieszy mnie to, że tak chętnie zaglądacie do tego zbioru śniadaniowych przepisów. 

 Świąteczne śniadanie

PLACUSZKI PIERNIKOWE
Śniadanie Mistrzów #100

Składniki (na 7-8 sztuk):
[przepis własny]

  • 1 szklanka mąki
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • czubata łyżka kakao
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1-2 łyżki cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • do podania: płynny miód, prażone orzechy włoskie
Mąkę mieszamy z proszkiem przyprawą do piernika, kakao, cukrem i skórką pomarańczową. Dodajemy jajko i mleko, całość łączymy przy pomocy trzepaczki lub miksera. Na patelni rozgrzewamy olej, przy pomocy chochelki nalewamy porcje ciasta. Smażymy z obu stron na rumiano. Podajemy z miodem i bakaliami.

 Kakaowe placuszki z przyprawą do piernika

Pancakes piernikowe

Przepis na placuszki z przyprawą do piernika

Czas przygotowania: 15 minut.

12 komentarzy
0

Podobne posty:

12 komentarzy

Magda C. 08/12/2013 - 8:57 am

Cudowne placuszki, idealne na śniadanie 🙂

Odpowiedz
Aleksandra 08/12/2013 - 9:23 am

genialnie wyglądają! robię!

Odpowiedz
Justyna Żak 08/12/2013 - 9:54 am

pyszne śniadanie:)

Odpowiedz
Majana 08/12/2013 - 10:38 am

O wow! Wspaniałe placuszki i śniadanie doskonałe .:)

Odpowiedz
teenager ;) 08/12/2013 - 11:03 am

wyglądają idealnie, a ta grubość zachwyca – takie smakują najbardziej – puszyste!
znakomity pomysł na świąteczne śniadanie 🙂

Odpowiedz
Jey 08/12/2013 - 11:10 am

to są najlepsze placki na świecie. jeszcze ich nie jadłam, ale już to wiem 🙂

Odpowiedz
kuchcikOla 08/12/2013 - 12:23 pm

ależ one apetycznie wyglądają 🙂

Odpowiedz
Angie 08/12/2013 - 2:03 pm

Ale mają apetyczny kolor!

Odpowiedz
Kamila 08/12/2013 - 8:26 pm

Pyszny pomysł!

Odpowiedz
JustInka 09/12/2013 - 11:16 am

Och mniam mniam. Takich jeszcze nie jadłam 🙂 Ale na pewno przetestuję. W sam raz na świąteczne śniadanko 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 06/12/2015 - 10:39 am

Czy można użyć mąki orkiszowej?

Odpowiedz
Malwina 06/12/2015 - 11:13 am

Tak.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies