Kutia z pęczakiem

przez Malwina
Kutia sprawdzony przepis
Kutia na Święta

Dzień dobry,

Ciąg dalszy świątecznych przepisów. Tym razem coś na słodko, czyli kutia. W moim rodzinnym domu nie było tradycji podawania kutii. Zamiast tego Babcia piekła zawsze makowca, czyli roladę drożdżową nadzianą makiem i bakaliami. Osobiście za nią przepadałam. 

W ubiegłym roku z racji małej ilości czasu, zrezygnowałam z pieczenia makowca. Szkoda było mi marnować zakupiony już mak (ten zapewne leżałby w szafce przez kolejny rok), dlatego zdecydowałam się na zrobić kutię. 
Nie jest to tradycyjna kutia z pszenicą, ponieważ najzwyczajniej za pszenicą nie przepadamy i staramy się ograniczyć jej ilość w diecie. Zamiast niej użyłam pęczaku. 
PS. Wybaczcie mi proszę jakość fotografii we wpisie. Są to zdjęcia robione na szybko w ubiegłym roku. 
Kutia sprawdzony przepis

Kutia na Wigilię

Składniki:

  • 1 szklanka niebieskiego maku
  • mleko lub woda do gotowania maku (na wodzie mak dłużej wytrzyma w lodówce)
  • 1 szklanka pęczaku
  • 100-150 g płynnego miodu
  • 2 szklanki bakalii (u mnie rodzynki, suszone morele, orzechy włoskie, migdały; fajnie komponuje się także kandyzowana skórka pomarańczy)
  • ziarenka z połowy laski wanilii
  • 1 czubata łyżka roztopionego masła
  • kilka łyżek słodkiej śmietanki 30 % (opcjonalnie)

Jak zrobić kutię?

Mak umieszczamy w garnku, wlewamy gorącym mlekiem lub wodą (kilka centymetrów ponad poziom maku). Zagotowujemy, po czym gotujemy na małym ogniu bez przykrycia przez 15-20 minut. Sito wykładamy czystą ściereczką i odcedzamy na nią mak, a następnie studzimy. Przy przekładaniu maku na sito uważamy, aby się nie poparzyć. Gdy mak przestygnie odciskamy go z nadmiaru wody. Należy to zrobić bardzo dokładnie. 
Mak mielimy 2-3 razy w maszynce z drobnym sitem. Pęczak przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu (gotujemy go bez soli) i studzimy. Jeśli bakalie typu morele, rodzynki są obeschnięte, wówczas zalewamy je ciepłą wodą i zostawiamy na 15 minut. Ja często moczę bakalie w alkoholu, np. w rumie lub amaretto (o ile oczywiście kutii nie będą jeść dzieci). 
Na koniec pozostaje połączenie wszystkich składników. Do maku dodajemy posiekane bakalie, miód, ziarenka z laski wanilii. Mieszamy. Dodajemy pęczak i masło, ponownie dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki. 
Kutię możecie wzbogacić także o dodatek kilku łyżek słodkiej śmietanki. Najlepiej dodać ją w dzień podania kutii, czyli w Wigilię. Dodatek surowej śmietanki sprawi, że kutia będzie się o wiele szybciej psuła. Wierzch kutii można udekorować bakaliami i mandarynkami. 
Kutię (bez dodatku śmietanki) możecie przygotować wcześniej i zamrozić. 
Kutia sprawdzony przepis
Kutia przepis

Całkowity czas przygotowania: 45 minut.

16 komentarzy
0

Podobne posty:

16 komentarzy

Meglypl Magdalena Ł. 08/12/2017 - 12:27 pm

To może w tym roku zrobię z pęczakiem?
Ale mi narobiłaś smaka na kutię.
Pozdrowionka piątkowe 🙂

Odpowiedz
beti 08/12/2017 - 12:56 pm

Pysznie, bardzo lubię pęczak 🙂

Odpowiedz
Natalie 08/12/2017 - 3:10 pm

Wstyd się przyznać, ale nigdy nie jadłam kutii! U mnie się jej nigdy nie robiło 🙂

Odpowiedz
Marzena T 08/12/2017 - 5:29 pm

Nigdy nie jadłam kutii mimo że u nas w regionie też się robi. Jakoś nie lubię za bardzo maku

Odpowiedz
nika 08/12/2017 - 9:02 pm

Też nie znam tradycji robienia kutii:) I również odstarszał mnie dodatek pszenicy. Z kaszą przedni pomysł! A może ziarno zielonego orkiszu? Natchnęłaś mnie!

Odpowiedz
Malwina 11/12/2017 - 9:11 am

O zielonym nie pomyślałam, a mam dwa opakowania w szafce. Dobry pomysł 🙂

Odpowiedz
Dorota 08/12/2017 - 9:36 pm

W moim rodzinnym domu również nie przygotowywało się kutii. Jej smak poznałam dopiero u Teściów. Niestety, nie moje klimaty. Myślę, że za sprawą gotowanej pszenicy. Może zamiana jej na pęczak sprawiłaby, że polubiłabym kutię?

Odpowiedz
Anna S. 08/12/2017 - 11:12 pm

Z pęczakiem jeszcze nie jadłam, ale bardzo chętnie zjem 🙂 Pyszna propozycja 🙂

Odpowiedz
AneczkaBlog 09/12/2017 - 8:12 am

Ja wolę z makaronem 🙂 pęczak lubię na słono 😛

Odpowiedz
Arkadiusz Lenart 09/12/2017 - 2:49 pm

Nigdy nie jadłem a już wiele osób mi poleca 🙂 wygląda bardzo smakowicie 🙂

Odpowiedz
Lonna 10/12/2017 - 12:51 pm

U mnie w domu nigdy nie przygotowuje się kutii na Wigilię, więc w sumie nigdy nie miałam okazji jej spróbować 🙂 Patrząc na te zdjęcia stwierdzam, że bardzo chętnie bym ją zjadła 😀

Odpowiedz
EllaCanto 10/12/2017 - 1:34 pm

U mnie w domu nie ma tradycji przygotowywania kutii – kiedyś jedynie spróbowałam, jak dostałam trochę od koleżanki mamy 🙂 Zdecydowanie wolę wersje z pęczakiem, którą czasem jadam na śniadanie – jedynie maku używam mielonego 🙂

Odpowiedz
Marta Langier 10/12/2017 - 8:08 pm

Pysznie wygląda, u nas babcia robiła kutię w formie "rzadkiej" – też była pyszna 🙂

Odpowiedz
Angelika i Monika Candy Pandas 11/12/2017 - 2:47 pm

U nas zawsze były to kluski z makiem więc takiej kutii jeszcze nigdy nie jadłyśmy. Aczkolwiek uwielbiamy mak i kaszę więc na pewno by nam smakowała 🙂

Odpowiedz
Anna J. 11/12/2017 - 9:09 pm

Kutja to przepis i danie mojej babci 🙂 ja tego nke robie, nie mam odpowiednkch składników ru w Norwegii na to danie 😉 u Ciebie pieknie wygląda 🙂

Odpowiedz
Malwina 12/12/2017 - 1:57 pm

Dziękuję 🙂 A to w Norwegii nie mają w ogóle maku? Nie znam zbyt dobrze norweskiej kuchni.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies