Dzień dobry,
Dziś zapraszam Was na prawdziwie królewską grillową ucztę. Wyciągnijcie z szafek patelnie grillowe lub grill elektryczny, bo szykuje się coś pysznego. A będzie co gotować, przygotowałam bowiem dla Was aż trzy przepisy.
Skoro już zabieramy się za grillowanie, to na talerzach nie może zabraknąć mięsa, sałatki, warzyw i oczywiście dobrego sosu. Zamiast popularnych tłustych kiełbas, karczku czy szaszłyków z boczkiem, wybraliśmy lekkie i pełne smaku kotleciki. Są soczyste, wyraziste w smaku i niezwykle aromatyczne, a wszystko to za sprawą dodatku Łagodnego Ajvaru Podravka. Gdy raz spróbujecie takich kotletów, już zawsze będziecie dodawać do mielonego mięsa ajvar. Co ważne, takie kotleciki idealnie wpiszą się w dietę osób będących na redukcji.
Ajvar Podravka to produkt na bazie naturalnych składników, bez konserwantów i sztucznych dodatków. Jego bazę stanowi papryka oraz bakłażan. Wyróżnia się on nie tylko jakością, ale i wyjątkowym smakiem, który jest moim zdaniem nie do podrobienia. Co istotne produkt ten ma oryginalną chorwacką recepturę. W ofercie marki znajdziecie kilka rodzajów ajvaru, jednak do tego dania zdecydowanie polecam ten łagodny.
Jako dodatek do kotlecików proponuję marynowane grillowane warzywa. Postawiłam na cukinię, kolorowe papryki, czerwoną cebulę i szparagi, ale ten zestaw możecie wzbogacić o inne ulubione, np. cykorię, bakłażana, pomidory. Po ugrillowaniu nabierają one wyjątkowego smaku, który dodatkowo podkręcam prostym winegretem. Całość podaję z cytrynowo-ziołowym kuskusem i oczywiście z Ajvarem łagodnym Podravka.
Kotleciki drobiowe z ajvarem i ziołami
1 porcja ma 189 kcal (30 B, 4 W, 6 T) – cały przepis przygotowany na 5 g oleju
Składniki (na 3 porcje):
- 400 g mielonego mięsa z indyka (najlepiej z udek)
- 2 łyżeczki Łagodny Ajvar Podravka
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- 1 łyżka posiekanej drobno natki pietruszki
- 1 żółtko jajka
- Sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- Bułka tarta do zagęszczenia masy
- Olej do natłuszczenia patelni
Kotleciki z ajvarem – przygotowanie:
Mięso umieszczamy w misce, dodajemy ajvar, czosnek, natkę pietruszki, żółtko, sól i pieprz do smaku. Masę wyrabiamy dłonią. Jeśli będzie zbyt luźna, dodajemy niewielką ilość bułki tartej. Na tę ilość dosypałam 2 łyżki bułki, wymieszałam dokładnie masę, po czym odstawiłam na 10 minut do związania.
Mokrymi dłońmi formujemy nieduże kotleciki. Patelnię grillową lub grill elektryczny delikatnie natłuszczamy olejem. Kotleciki grillujemy z obu stron po około 5-6 minut.
Grillowane warzywa w winegrecie
1 porcja ma 191 kcal (4 B, 9 W, 16 T)
Składniki (na 3 porcje):
- 1 cukinia
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- Pół pęczka szparagów
- 1 duża czerwona cebula
- Winegret do warzyw: 3 łyżki oliwy, mały ząbek czosnku drobno posiekany, listki z 3 gałązek tymianku, sok z połowy cytryny, sól do smaku
Warzywa z grilla – sposób przygotowania:
Cukinię kroimy w grubsze plastry, papryki oczyszczamy, kroimy w podłużne kawałki. Od szparagów odłamujemy końce i wyrzucamy. Cebulę obieramy z łupiny, warzywo kroimy w grube plastry. Składniki winegretu mieszamy.
Na lekko natłuszczonej patelni grillowej lub grillu elektrycznym układamy warzywa. Grillujemy po kilka minut z każdej strony do preferowanej miękkości. Ugrillowane warzywa polewamy winegretem.
Ziołowy kuskus z pomidorami i oliwkami
1 porcja ma 320 kcal (6 B, 30 W, 20 T)
Składniki (na 3 porcje):
- 100 g kuskusu
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 5 listków posiekanej mięty
- 200 g pomidorów koktajlowych
- 3 łyżki oliwek Kalamata
- 2 ogórki gruntowe, pokrojone
- 50 g sera feta
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- Sól do smaku
Kuskus z ziołami – sposób przygotowania:
Kuskus przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, a następnie spulchniamy widelcem. Do kuskusu dodajemy szczypiorem, koperek, natkę pietruszki, miętę, pomidory, oliwki, pokrojone ogórki, pokruszony ser. Wlewamy oliwę, sok z cytryny, doprawiamy do smaku solą. Mieszamy.
Kotleciki drobiowe podajemy z dodatkiem grillowanych warzyw w winegrecie, sałatki z kuskusu i Ajvaru Podravka.
Przepis powstał we współpracy z marką Podravka
2 komentarze
Zdecydowanie uwielbiam grillować. Zdecydowanie uwielbiam warzywa z grilla a ajwar uwielbiam do wszystkiego 😁
Wszystko wygląda znakomicie i smacznie! Jak tylko pogoda się poprawi, trzeba spróbować.