Ta pożywna sałatka dobrze sprawdzi się jako drugie śniadanie w pracy lub w szkole. Do jej przygotowania użyłam makaronu orzo, jeśli jednak nie posiadacie go, możecie wykorzystać inny drobny makaron.
SAŁATKA Z KURCZAKIEM I MAKARONEM
Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
- pół szklanki drobnego makaronu (u mnie orzo)
- 1/3 puszki czerwonej fasoli
- 1 mały pęczek szczypiorku
- 1 pierś z kurczaka, ugotowana i pokrojona w kostkę (ewentualnie pieczona)
- pół czerwonej papryki
- dressing: 3 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, 1 ząbek czosnku, pół łyżeczki suszonego oregano, sól i pieprz do smaku
Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy go i przelewamy zimną wodą. Fasolę odcedzamy i dokładnie płuczemy. Paprykę kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy, rozcieramy z odrobiną soli. W słoiczku umieszczamy oliwę, czosnek, oregano, sok z cytryny. Zakręcamy i potrząsamy słoikiem, aż składniki dressingu się połączą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron łączymy z fasolą, drobno posiekanym szczypiorkiem, kurczakiem, papryką. Polewamy dressingiem i delikatnie mieszamy. Sałatkę możecie przygotować wcześniej i zabrać ze sobą do pracy lub na uczelnię.
Czas przygotowania: 15 minut.
5 komentarzy
świetne:)
na sałatki jestem zawsze chętna i cały czas poszukuję nowych połączeń smakowych, także przepis wspaniały! 🙂
Pyszna sałatka 🙂
bardzo lubię ta sałatkę, mama robi całkiem podobną, szczególnie podoba mi się makaron – jest pysznie!
bardzo lubię makaron orzo …. w tym połaczeniu wygląda smakowicie:)