Co ma w sobie połączenie jajek i awokado? Nie mam zielonego pojęcia. Smakuje jednak Połówkowi do tego stopnia, że przynajmniej dwa razy w tygodniu robię mu śniadanie z tymi dwoma dodatkami. Tym razem padło na jajka zapiekane z awokado z dodatkiem sera cheddar i długodojrzewającej szynki. Jeśli lubicie awokado, koniecznie wypróbujcie.
JAJKA ZAPIEKANE Z AWOKADO
Śniadanie Mistrzów #112
Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
- 2 plastry szynki długodojrzewającej
- 1 awokado
- 1 pomidor
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki startego cheddara
- 2 jajka
Kokilki smarujemy masłem, do każdej wkładamy plaster szynki. Awokado obieramy, kroimy w kostkę. Pomidory siekamy w kostkę (jeśli mają dużo pestek, usuwamy je). Awokado i pomidora przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i umieszczamy w kokilkach. Posypujemy serem, wbijamy jajka, oprószamy szczyptą soli. Pieczemy przez 12-15 minut w temp. 180 stopni, aż białko jajek się zetnie (lub do otrzymania preferowanego ścięcia jajka). Podajemy ze świeżym pieczywem. Przed podaniem możecie posypać jajka posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.
Czas przygotowania: 25 minut.
7 komentarzy
nigdy nie zapiekałam jajek z awokado a widzę że szkoda:)
Chętnie skorzystam z propozycji, bo mam nadprogramowe avocado:-) Wygląda nieziemsko:-)
Ciepłe śniadanko to najlepszy początek dnia!
Wygląda bosko, cudowne śniadanie 🙂
Ach te kolory! 🙂 Fajne śniadanie!
Widze, ze szalejesz z avocado:) … podoba mi sie to:) Pozdrawiam
Uwielbiam awokado, ale w takim wydaniu jeszcze nie jadłam. Do wypróbowania!